Fosta responsabilă catalană Clara Ponsati s-a predat poliţiei în Scoţia

Fosta responsabilă catalană Clara Ponsati s-a predat poliţiei în Scoţia

Londra, 14 nov /Agerpres/ - Fosta responsabilă a guvernului catalan Clara Ponsati, căutată de Madrid pentru rolul ei în referendumul din 2017 privind independenţa Cataloniei, s-a predat joi poliţiei scoţiene şi va compărea în faţa unui tribunal din Edinburgh, informează Press Association.

Ponsati, care predă la Universitatea St Andrews din Fife, în Scoţia, este vizată de un mandat european de arestare pentru "nesupunere", acelaşi delict pentru care mai mulţi lideri separatişti catalani au fost deja condamnaţi la pedepse cu închisoarea în urma tentativei eşuate de secesiune a Cataloniei în 2017. Dacă va fi găsită vinovată, ea ar putea fi condamnată la 15 ani de închisoare.

Avocatul profesoarei, Aamer Anwar, a asigurat că se va opune extrădării clientei sale în Spania, unde "drepturile omului i-ar fi încălcate".

"Crima de rebeliune este un delict din secolul 16, creat de regi şi regine pentru a-i împiedica pe oamenii de rând să-şi revendice drepturile. Din fericire, în Scoţia acest delict a fost abolit de multă vreme", a declarat presei avocatul Clarei Ponsati.

Clara Ponsati se numără printre cei nouă politicieni catalani care au fugit din Spania pentru a evita arestarea şi pe numele cărora autorităţile spaniole au emis mandate europene de arestare. Aceste mandate au la bază sentinţa dată pe 14 octombrie de Curtea Supremă spaniolă, care a condamnat la pedepse de închisoare cu executare alţi nouă lideri separatişti catalani. Printre cei a căror extrădare este cerută de Madrid se numără şi fostul preşedinte al guvernului regional catalan, Carles Puigdemont, care s-a refugiat în Belgia.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cifrele ultimului sondaj de pe masa PSD. Se prefigurează o mare surpriză

2 FOTO Priviți, oameni buni! Ciolacu, Tudose și Romașcanu, în această seară, la Sărata Monteoru!

3 VIDEO „Este o combinație de neomenie cu prostie rară” / CTP îl calcă-n picioare pe Orban după numirea fostului p…

4 Un raport devastator despre manipulatorii folosiți de PSD pentru a-i deruta și ațâța pe români pe tema COVID-1…

5 FOTO I-o fi amendat cineva? Liderii PSD Ciolacu și Tudose chefuind într-un local care trebuia să fie închis