Fosta responsabilă catalană Clara Ponsati s-a predat poliţiei în Scoţia

Fosta responsabilă catalană Clara Ponsati s-a predat poliţiei în Scoţia

Londra, 14 nov /Agerpres/ - Fosta responsabilă a guvernului catalan Clara Ponsati, căutată de Madrid pentru rolul ei în referendumul din 2017 privind independenţa Cataloniei, s-a predat joi poliţiei scoţiene şi va compărea în faţa unui tribunal din Edinburgh, informează Press Association.

Ponsati, care predă la Universitatea St Andrews din Fife, în Scoţia, este vizată de un mandat european de arestare pentru "nesupunere", acelaşi delict pentru care mai mulţi lideri separatişti catalani au fost deja condamnaţi la pedepse cu închisoarea în urma tentativei eşuate de secesiune a Cataloniei în 2017. Dacă va fi găsită vinovată, ea ar putea fi condamnată la 15 ani de închisoare.

Avocatul profesoarei, Aamer Anwar, a asigurat că se va opune extrădării clientei sale în Spania, unde "drepturile omului i-ar fi încălcate".

"Crima de rebeliune este un delict din secolul 16, creat de regi şi regine pentru a-i împiedica pe oamenii de rând să-şi revendice drepturile. Din fericire, în Scoţia acest delict a fost abolit de multă vreme", a declarat presei avocatul Clarei Ponsati.

Clara Ponsati se numără printre cei nouă politicieni catalani care au fugit din Spania pentru a evita arestarea şi pe numele cărora autorităţile spaniole au emis mandate europene de arestare. Aceste mandate au la bază sentinţa dată pe 14 octombrie de Curtea Supremă spaniolă, care a condamnat la pedepse de închisoare cu executare alţi nouă lideri separatişti catalani. Printre cei a căror extrădare este cerută de Madrid se numără şi fostul preşedinte al guvernului regional catalan, Carles Puigdemont, care s-a refugiat în Belgia.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Singurul lucru pe care îl pot recomanda familiei Sterp este o invitație spre lectura cărții Niște țărani, scrisă de regretatul Dinu Săraru”

2 Se anunță furtuni severe în România. Județele care intră sub cod portocaliu

3 „Sunt pe moarte, am cancer. Vreau să-mi curăț conștiința și să spun tot adevărul despre Emanuela Orlandi"

4 Ce se întâmplă? / Bombardiere strategice americane B-52H au înconjurat enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică

5 Horoscop marți, 28 mai. Săgetătorii vor trăi o dezamăgire, în timp ce Scorpionii vor avea parte de o situație neașteptată