Fostul ofițer FSB Igor Ghirkin spune că Rusia se îndreaptă spre înfrângere în Ucraina

Fostul ofițer FSB Igor Ghirkin spune că Rusia se îndreaptă spre înfrângere în Ucraina

Igor Ghirkin, fost ofițer FSB și fost comandant al separatiștilor pro-ruși din Donețk, spune că Rusia nu este capabilă de un război de durată și se îndreaptă spre „înfrângere militară” în Ucraina.

Igor Ghirkin FOTO Profimedia

În opinia lui Ghirkin, unul dintre ultranaționaliștii ruși care critică constant conducerea militară de la Moscova pentru neputință în Ucraina, economia, armata și sistemul politic din Rusia nu sunt pregătite de un război de lungă durată.

„Din păcate, situația de pe linia de contact, pe care mass-media o lustruiește în toate modurile posibile, are un impact extrem de negativ asupra situației din întreaga țară. Nu mi-e teamă să spun că ne îndreptăm spre înfrângerea militară”, a declarat Igor Ghirkin, alias Igor Strelkov, într-un discurs-manifest publicat pe YouTube.

„Am intrat într-un război de durată pentru care economia noastră a fost complet nepregătită. Nici armata și sistemul nostru politic nu erau pregătiți pentru acest lucru”, a adăugat el.

Ghirkin a remarcat din nou neputința armatei ruse, care, potrivit lui, nu a fost capabilă să avanseze nici măcar zece kilometri în cursul ofensivei sale de iarnă din Donbas.

Declarându-se nemulțumit de acest aspect, fostul ofițer FSB a anunțat crearea așa-numitului „Club al patrioților supărați”, împreună cu propagandistul Maksim Kalașnikov și fostul lider separatist din Donețk Pavel Gubarev.

Într-o evaluare recentă asupra evoluției războiului din Ucraina, Institutul pentru Studiul Războiul a semnalat că generalul Valeri Gherasimov a eșuat în îndeplinirea misiunii încredințate în momentul numirii sale la conducerea operațiunilor militare ruse din Ucraina. Gherasimov avea drept sarcină cucerirea zonei geografice Donbas până la 31 martie, dar forțele armate rusești au eșuat lamentabil la Vuhledar și se chinuie de luni de zile să ocupe orașele Bahmut și Makiivka. Singurul succes a fost înregistrat la Soledar, dar „meritele” pentru acea bătălie sunt disputate între mercenarii Wagner și Ministerul rus al Apărării.

Igor Ghirkin (52 de ani) face parte din tabăra șoimilor care insistă pentru o campanie mai dură a Rusiei în Ucraina.

Fost ofițer FSB, Ghirkin a fost implicat în izbucnirea rebeliunii proruse din Donețk în aprilie 2014. Timp de aproape trei luni, între 16 mai și 14 august 2014, el a condus așa-numitul Minister al Apărării al separatiștilor din Donețk.

Vizat de un mandat internațional de arestare pentru participare la doborârea zborului MH-17, o catastrofă aviatică soldată cu 298 de morți în iulie 2014, Igor Ghirkin și-a recunoscut „responsabilitatea morală”, dar a negat că a dat ordin pentru lansarea rachetei ucigașe. El riscă închisoarea pe viață dacă va fi arestat și predat Olandei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...