Fostul preşedinte al Zimbabwe, Robert Mugabe, va fi înhumat sâmbătă în satul său natal

Fostul preşedinte al Zimbabwe, Robert Mugabe, decedat la 6 septembrie la vârsta de 95 de ani, va fi înhumat sâmbătă după-amiaza în satul său natal Kutama (nord), unde au fost transferate rămăşiţele sale pământeşti, a anunţat vineri familia sa, informează AFP.

"Conform tradiţiei, bătrânii sunt în continuare înhumaţi după-amiaza, prin urmare aceasta se va face după orele 14:00 (12:00 GMT)", sâmbătă, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al familiei, Leo Mugabe, nepot al fostului şef de stat.

Trupul neînsufleţit al lui Robert Mugabe, care s-a aflat la putere din 1980 până în 2017, a fost transferat joi seara la Kutama, de la reşedinţa fostului preşedinte, în Harare.

Ministrul justiţiei al Zimbabwe, Ziyambi Ziyambi, a confirmat informaţia pentru cotidianul de stat The Herald. "Trupul fratelui Robert Mugabe a părăsit Harare pentru (districtul) Zvimba, în vederea înhumării lui, prevăzută pentru sâmbătă", a declarat el.

Exceptând o nouă amânare, înhumarea de sâmbătă ar urma să marcheze epilogul unui conflict care durează de săptămâni între apropiaţii fostului şef de stat şi guvernul succesorului său, Emmerson Mnangawa, cu privire la locul odihnei sale veşnice.

Decedat la 6 septembrie la vârsta de 95 de ani într-un spital din Singapore, Robert Mugabe urma iniţial să fie înhumat în Panteonul naţional al eroilor "luptei pentru eliberare", la Harare, după cum doreau autorităţile. Familia sa, printre care văduva Grace Mugabe, a cerut multă vreme ca el să fie înhumat în satul său natal Kutama. În final, familia lui a avut ultimul cuvânt, obţinând ca el să fie înhumat în satul său, iar guvernul a confirmat joi că se va conforma acestei decizii.

Până la ultima sa suflare, Robert Mugabe i-a purtat ranchiună lui Emmerson Mnangagwa, pus în fruntea ţării după demisia bătrânului preşedinte la presiunile armatei şi partidului său, Zanu-PF, în noiembrie 2017.

După ce s-a menţinut la putere timp de 37 de ani, Robert Mugabe a lăsat în urma lui o ţară traumatizată de represalii şi ruinată de criza economică.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Rusia amenință direct România: „Tentativele provocatoare nu vor rămâne fără răspuns. Să se gândească serios la…

2 RAPORT OFICIAL / România, pe primul loc în evoluția epidemiei de COVID-19 în UE: cea mai mare rată de pozitivar…

3 Scandal sexual cu reținere! Soția unui multimilionar român îl acuză pe afacerist că a supus-o la perversiuni …

4 DOCUMENT / Informațiile care dinamitează Poliția Capitalei! Berechet cerea detalii dintr-un dosar de omor peste …

5 Planul din Kiseleff pentru moțiunea de cenzură: care sunt mizele pentru PSD și cum arată calcule pe voturi / Cel…