Fostul preşedinte al Zimbabwe, Robert Mugabe, va fi înhumat sâmbătă în satul său natal

Fostul preşedinte al Zimbabwe, Robert Mugabe, decedat la 6 septembrie la vârsta de 95 de ani, va fi înhumat sâmbătă după-amiaza în satul său natal Kutama (nord), unde au fost transferate rămăşiţele sale pământeşti, a anunţat vineri familia sa, informează AFP.

"Conform tradiţiei, bătrânii sunt în continuare înhumaţi după-amiaza, prin urmare aceasta se va face după orele 14:00 (12:00 GMT)", sâmbătă, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al familiei, Leo Mugabe, nepot al fostului şef de stat.

Trupul neînsufleţit al lui Robert Mugabe, care s-a aflat la putere din 1980 până în 2017, a fost transferat joi seara la Kutama, de la reşedinţa fostului preşedinte, în Harare.

Ministrul justiţiei al Zimbabwe, Ziyambi Ziyambi, a confirmat informaţia pentru cotidianul de stat The Herald. "Trupul fratelui Robert Mugabe a părăsit Harare pentru (districtul) Zvimba, în vederea înhumării lui, prevăzută pentru sâmbătă", a declarat el.

Exceptând o nouă amânare, înhumarea de sâmbătă ar urma să marcheze epilogul unui conflict care durează de săptămâni între apropiaţii fostului şef de stat şi guvernul succesorului său, Emmerson Mnangawa, cu privire la locul odihnei sale veşnice.

Decedat la 6 septembrie la vârsta de 95 de ani într-un spital din Singapore, Robert Mugabe urma iniţial să fie înhumat în Panteonul naţional al eroilor "luptei pentru eliberare", la Harare, după cum doreau autorităţile. Familia sa, printre care văduva Grace Mugabe, a cerut multă vreme ca el să fie înhumat în satul său natal Kutama. În final, familia lui a avut ultimul cuvânt, obţinând ca el să fie înhumat în satul său, iar guvernul a confirmat joi că se va conforma acestei decizii.

Până la ultima sa suflare, Robert Mugabe i-a purtat ranchiună lui Emmerson Mnangagwa, pus în fruntea ţării după demisia bătrânului preşedinte la presiunile armatei şi partidului său, Zanu-PF, în noiembrie 2017.

După ce s-a menţinut la putere timp de 37 de ani, Robert Mugabe a lăsat în urma lui o ţară traumatizată de represalii şi ruinată de criza economică.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Cattani de România lovește din nou! Dosar penal la DNA în cazul achiziției de măști medicale de la …

2 Mafie pe față! / Mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Iorgulescu Jr. a fost anulat pe motiv de viciu…

3 Milițianul Neluțu, care a infectat zeci de persoane la spitalul Gerota din Capitală, a fost externat pe ascuns…

4 Cei „12 apostoli” ai dezinformării despre coronavirus au ajuns și în România

5 VIDEO Generalul Oprea face ordine la Suceava: Cadrele medicale care refuză carantina au ca variante șomajul te…

recomandări

Te ia DNA: ENESCU ION

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

În California, câinii fac surfing