Fotbal: Bilbao, exclus de UEFA de pe lista oraşelor gazdă ale EURO 2020

Fotbal: Bilbao, exclus de UEFA de pe lista oraşelor gazdă ale EURO 2020

Stadionul San Mames din Bilbao nu va găzdui meciuri din cadrul Campionatului European de fotbal - EURO 2020, au anunţat organizatorii spanioli într-un comunicat, după ce au primit o scrisoare din partea UEFA în cursul zilei de miercuri, care consfinţea retragerea oraşului din Ţara Bascilor de pe lista gazdelor competiţiei, informează AFP şi Reuters.

Bilbao era unul dintre cele 12 oraşe gazdă selecţionate de UEFA pentru a găzdui partide de la EURO 2020, însă condiţiile sanitare prea stricte impuse de autorităţile basce pentru a garanta prezenţa publicului au forţat forul fotbalistic continental să ia această decizie.

UEFA a prevăzut să ia în cursul zilei de vineri o decizie finală cu privire la oraşele Bilbao, Munchen şi Dublin, care nu au oferit până în prezent suficiente garanţii în privinţa accesului fanilor pe stadioane în timpul EURO 2020, însă autorităţile basce au anunţat că au fost deja informate oficial în legătură cu decizia de excludere a oraşului lor.

Programată iniţial în 2020, competiţia a fost amânată pentru 2021 ca urmare a pandemiei de coronavirus. EURO 2020, ediţie aniversară care celebrează 60 de ani de la primul Campionat European, urmează să se desfăşoare în perioada 11 iunie - 11 iulie 2021 în 12 oraşe: Bucureşti (România), Baku (Azerbaidjan), Copenhaga (Danemarca), Londra (Anglia), Munchen (Germania), Budapesta (Ungaria), Roma (Italia), Amsterdam (Olanda), Dublin (Irlanda), Sankt Petersburg (Rusia), Glasgow (Scoţia) şi Bilbao (Spania), al cărui loc urmează să fie luat, după toate probabilităţile, de oraşul Sevilla.

Într-un lung comunicat în care critică decizia "unilaterală" a UEFA de a retrage organizarea a patru meciuri prevăzute pe stadionul San Mames (trei jocuri ale Spaniei din faza grupelor şi un meci din optimile de finală), organizatorii basci şi-au exprimat nemulţumirea.

"Nu vom permite să fie pusă în discuţie lunga şi bogata experienţă şi capacitate a autorităţilor basce în privinţa gestionării şi organizării de evenimente de amploare internaţională. Nu vom permite să existe dubii cu privire la criteriile care au fost stabilite în acest proiect", au afirmat organizatorii în comunicat, susţinând că au acţionat cu "seriozitate şi responsabilitate" în faţa pandemiei.

Aceştia au solicitat de asemenea ca UEFA să le transmită "în scris care sunt punctele contractului'' pe care nu le-au respectat, precum şi "punctul contractului care menţionează posibilitatea schimbării oraşului gazdă fără a consulta, a comunica sau a lucra cu acest oraş gazdă", însă consideră că nu există "nicio explicaţie convingătoare''.

Organizatorii (oraşul Bilbao, guvernul regional basc şi alte autorităţi locale) au început, de asemenea, proceduri legale pentru a solicita rambursarea costurilor suportate (1,2 milioane euro conform comunicatului de presă) şi a prejudiciului cauzat de această decizie.

"Bilbao nu va fi oraş gazdă pentru EURO 2020, dar ne dorim să fie foarte clar: nu acceptăm şi nu vom accepta ameninţări, obiecţii, denigrări şi cu atât mai puţin faptul de a ne elibera de toate standardele care guvernează, în această perioadă, măsurile pentru asigurarea sănătăţii concetăţenilor noştri", au subliniat organizatorii.

Alte două oraşe de pe această listă, Munchen şi Dublin, riscă să fie înlocuite din aceleaşi motive ca şi Bilbao. Astfel, locul metropolei bavareze ar putea fi luat de oraşul polonez Gdansk sau de capitala Rusiei, Moscova, în timp ce Dublinul ar putea fi înlocuit cu Manchester, conform presei internaţionale.

Ministerul Tineretului şi Sportului a anunţat luna aceasta că meciurile organizate pe teritoriul României în cadrul EURO 2020 se vor desfăşura cu 13.000 de spectatori în tribune, reprezentând 25% din capacitatea Arenei Naţionale.

Bucureştiul va găzdui trei partide în cadrul Grupei C şi una în faza optimilor de finală. Astfel, pe Arena Naţională sunt programate meciurile Austria - Macedonia de Nord (13 iunie, ora 19:00), Ucraina - Macedonia de Nord (17 iunie, ora 16:00), Ucraina - Austria (21 iunie, ora 19:00), toate în Grupa C, precum şi partida din optimi care va opune câştigătoarea Grupei F şi formaţia clasată pe locul al treilea într-una din grupele A, B sau C (28 iunie, ora 22:00).
AGERPRES (AS/autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Adrian Dãdârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”