„Fox Hunt”, operațiunea clandestină dusă de China pe plan global: Trei agenți arestați în Statele Unite

„Fox Hunt”, operațiunea clandestină dusă de China pe plan global: Trei agenți arestați în Statele Unite

China desfășoară operațiune clandestină pe plan global vizând readucerea cu forța în țară a unor disidenți ai regimului condus de Xi Jinping.

FOTO Arhivă

Un american şi doi chinezi au fost găsiţi vinovaţi, marţi, pentru că, sub pretextul luptei împotriva corupţiei, au căutat să repatrieze forţat opozanţi şi disidenţi chinezi care locuiesc în Statele Unite, relatează AFP, potrivit Agerpres .

Potrivit unui tribunal federal din New York, Michael McMahon, un fost poliţist din New York în vârstă de 55 de ani, Zhu Yong, 66 de ani, şi Zheng Congying, 27 de ani, au acţionat ca „agenţi” ai Partidului Comunist Chinez (PCC) în cadrul operațiunii „Fox Hunt”.

Dusă la nivel global, operațiunea „Fox Hunt” implică „brigăzi de repatriere” care funcţionează clandestin cu scopul de a readuce cu forţa în țară chinezi expatriaţi.

Timp de mai mulţi ani, cei trei agenți au hărţuit o victimă care locuia în New Jersey, al cărei nume nu a fost făcut public.

McMahon, Yong și Congying au aranjat ca tatăl victime să vină în Statele Unite pentru a-l găsi, i-au filmat fiica adultă pentru a exercita presiuni şi i-au trimis mesaje de ameninţare.

În 2018, unul dintre suspecți a încercat chiar să spargă uşa de la intrarea în locuinţa victimei, după care i-au lăsat un mesaj: „Dacă eşti gata să te întorci în ţară şi să petreci zece ani în închisoare, soţia şi copiii tăi vor fi bine. Sfârşitul poveştii!”.

Oficial, disidenții chinezi sunt căutați pentru presupuse fapte de corupţie. Dar, potrivit Washingtonului, este vorba în realitate de opozanţi, disidenţi sau persoane critice la adresa regimului Xi.

În schimb, statul chinez își apără operațiunea și acuză Statele Unite de „calomnie”.

Cei trei agenți riscă pedepse cu închisoarea de la 10 la 25 de ani, notează AFP.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?