FP și Fondul de Pensii NN vor desemnarea membrilor CA al BRD prin aplicarea metodei votului cumulativ

FP și Fondul de Pensii NN vor desemnarea membrilor CA al BRD prin aplicarea metodei votului cumulativ

Fondul Proprietatea și Fondul de Pensii Administrat Privat NN solicită includerea pe ordinea de zi a Adunării Generale Ordinare a Acționarilor BRD desemnarea membrilor Consiliului de Administrație (CA) prin aplicarea metodei votului cumulativ, optimizarea structurii de capital a BRD și o propunere alternativă de dividend pentru acționari.

Desemnarea membrilor Consiliului de Administrație prin aplicarea metodei votului cumulativ este de așteptat să conducă la creșterea numărului membrilor independenți, astfel încât baza de investitori instituționali din acționariatul BRD să fie mai bine reprezentată. În prezent, șapte din cei nouă membri ai CA dețin, sau au deținut la un moment dat de-a lungul carierei lor, o poziție executivă în cadrul BRD sau Societé Générale Group', se arată într-un comunicat de presă al Fondului Proprietatea remis, joi, AGERPRES.

Greg Konieczny, CEO și manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, este de părere că un număr sporit de membri independenți ai Consiliului de Administrație ar trebui să aibă un efect benefic atât pentru BRD, cât și pentru toți acționarii săi, putând oferi Consiliului noi perspective cu privire la strategie și oportunitățile din piață, contribuind în același timp la sporirea încrederii pieței în capacitatea Consiliului de a supraveghea conducerea executivă.

De asemenea, Fondul Proprietatea, alături de un alt acționar al BRD (Fondul de Pensii Administrat Privat NN — n. r.), l-a propus pe Cezary Smorszczewski drept candidat în calitate de membru independent al Consiliului de Administrație.

'Având în vedere experiența sa de 20 de ani în sectorul bancar și în domeniul investițiilor de private equity, considerăm că Smorszczewski este în măsură să aibă o contribuție semnificativă la nivelul Consiliului de Administrație al BRD. (...) La sfârșitul anului 2016, rata fondurilor proprii de nivel 1 (Tier 1) la nivel consolidat al BRD era de 20,4% (înainte de includerea profitul net aferent anului 2016), ceea ce reprezintă un nivel ridicat comparativ cu cerințele de reglementare precum și în comparație cu nivelurile înregistrate de alte grupuri bancare din regiune. Prin urmare, Fondul și un alt acționar al BRD propun mandatarea Consiliului de Administrație să analizeze și să propună acționarilor decizii corporative vizând optimizarea structurii de capital a băncii având ca rezultat reducerea până la sfârșitul anului 2017 a ratei fondurilor proprii de nivel 1 (Tier 1) la nivel consolidat până la nivelul de 16,6%, iar ulterior, până la sfârșitul trimestrului al doilea al anului 2018, până la un nivel care să nu se depășească mai mult de 1% din Cerința Globală de Capital (OCR) solicitată de către Banca Națională a României', menționează sursa citată.

În plus, Fondul Proprietatea și celălalt acționar solicită distribuirea din profitul net al anului 2016 a unui dividend brut de 1,045 lei/acțiune, reprezentând o rată de distribuție de 100% din profitul net neconsolidat al BRD.

Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor va avea loc pe 20 aprilie 2017.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 O să aveți un șoc după ce veți citi povestea asta! Așa vi se fură țara, dragi români!

2 Interlopi la PNL

3 DEZVĂLUIRI Pesediștii înroșeau telefoanele / Presiunile puse de cumnatul lui Adrian Năstase asupra conducerii AS…

4 „Pot să filmez și eu puțin bucătăria ta?” / Interlopii României au început să-și afișeze ostentativ bogăția

5 Sex cu năbădăi în Oltenia! / Patron amenințat cu pistolul de amantul nevestei!