Franţa: Anchetă după ce un colaborator al lui Macron a fost filmat agresând manifestanţi

Franţa: Anchetă după ce un colaborator al lui Macron a fost filmat agresând manifestanţi

Justiţia franceză a anunţat joi deschiderea unei anchete preliminare, după difuzarea unor imagini în care se vede cum un colaborator al preşedintelui Emmanuel Macron loveşte un manifestant, la 1 mai a.c., imagini care au stârnit un val de indignare pe scena politică franceză, relatează AFP, dpa şi Reuters.

Într-un articol publicat miercuri seara şi însoţit de o înregistrare video, cotidianul Le Monde a dezvăluit că un membru al administraţiei prezidenţiale, Alexandre Benalla, echipat cu o cască a forţelor de ordine, a agresat o tânără şi un tânăr în cursul unei manifestaţii de 1 mai.



Taha Bouhafs, militant al stângii radicale care a filmat scena, a relatat pe Sud Radio că bărbatul, despre care credea că este poliţist, "a apucat de gât o fată", iar apoi un tânăr manifestant pe care l-a lovit "de mai multe ori în spate şi în cap". Cel lovit "era inofensiv, era la pământ şi îl implora să înceteze", a spus militantul.

Potrivit Le Monde, directorul de cabinet al lui Macron, Patrick Strzoda, a precizat că Benalla ceruse să "observe" menţinerea ordinii de 1 mai şi cererea i-a fost acceptată. Ulterior, Strzoda l-a suspendat pe Benalla pentru două săptămâni, dar nu a sesizat justiţia.

Joi, parchetul din Paris a anunţat deschiderea unei anchete preliminare pentru violenţă şi uzurpare de funcţii şi de însemne rezervate autorităţii publice.

Ministrul de interne Gerard Collomb a precizat că va fi lansată o anchetă paralelă de către Inspecţia generală a poliţiei pentru a stabili "circumstanţele în care s-au produs faptele".

Fost membru al serviciilor de ordine ale fostului preşedinte socialist Francois Hollande şi rezervist al jandarmeriei, Benalla a fost destituit din motive profesionale de fostul premier socialist Arnaud Montebourg, pentru a reveni în garda lui Macron în campania prezidenţială. După alegerile de anul trecut, a devenit "responsabil de misiune" la Elysee şi adjunct al şefului de cabinet al preşedintelui, Francois Xavier Lauch.

Întrebat în cursul unei vizite în sud-vestul Franţei dacă "republica are de suferit" din cauza acestei situaţii, preşedintele Macron a răspuns laconic, subliniind "republica nu poate fi afectată".

În ce-l priveşte, premierul Edouard Philippe a calificat imaginile drept "absolut şocante", menţionând că problema este "în mâinile sistemului de justiţie".

Afacerea a stârnit reacţii pe întregul eşichier politic, şi chiar un deputat al partidului prezidenţial, La Republique en marche (LREM), Laurent Saint Martin, a estimat că Benalla nu ar mai trebui să lucreze la Elysee.

La rândul său, preşedintele Republicanilor (LR, dreapta), Laurent Wauquiez, s-a întrebat dacă nu cumva au avut loc "manevre pentru muşamalizarea" cazului, iar prim-secretarul Partidului Socialist (PS), Olivier Faure, a apreciat că reacţia administraţiei prezidenţiale a creat "sentimentul că există două măsuri", una pentru colaboratorii preşedintelui şi una pentru francezii de rând. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”