Franţa: Doi miniştri şi purtătorul de cuvânt al guvernului şi-au dat demisia pentru a intra în campanii electorale

Franţa: Doi miniştri şi purtătorul de cuvânt al guvernului şi-au dat demisia pentru a intra în campanii electorale

Doi miniştri din guvernul francez - Nathalie Loiseau (Afaceri Europene) şi Mounir Mahjoubi (Mediul Digital) -, dar şi purtătorul de cuvânt al executivului, Benjamin Griveaux, îşi părăsesc funcţiile pentru a intra în campanii electorale, a anunţat miercuri preşedinţia, potrivit AFP.

Toţi trei se vor lansa în lupte electorale: Nathalie Loiseau este cap de listă la partidul prezidenţial LREM pentru alegerile europene din mai, în timp ce Benjamin Griveaux şi Mounir Mahjoubi concurează pentru învestitura LREM pentru alegerile municipale din 2020 de la Paris.

Aplicând doctrina şefului statului, care consideră incompatibilă poziţia de ministru cu participarea la o campanie electorală, Nathalie Loiseau, devenită cap de listă LREM pentru alegerile europene din mai, şi-a prezentat demisia miercuri dimineaţă.

Celelalte două plecări reflectă o rivalitate pentru acelaşi post, cel de primar al Parisului: Benjamin Griveaux şi Mounir Mahjoubi candidează pentru învestitura LREM pentru a conduce alegerile municipale din 2020 din capitală, o opţiune care va fi decisă în iunie.

Preşedinţia franceză nu a precizat deocamdată numele înlocuitorilor lor, care vor fi numiţi până luni, data viitorului consiliu de miniştri. Probabil nu mai devreme de vineri, după revenirea premierului Edouard Philippe din Qatar, conform unor surse guvernamentale.

Printre favoriţi se numără Clément Beaune, consilier pentru afaceri europene al lui Emmanuel Macron, care o va înlocui pe Nathalie Loiseau.

Cele trei plecări ridică la 10 numărul membrilor guvernului care au plecat din funcţie, voluntar sau nu, de la începutul mandatului lui Macron.

Înaintea lor, şapte miniştri au demisionat într-un an şi jumătate, un număr de plecări inedit pentru un început de mandat comparativ cu predecesorii lui Macron - François Hollande, Nicolas Sarkozy sau Jacques Chirac. Printre ei s-au numărat şi trei miniştri de stat: François Bayrou (Justiţie), Nicolas Hulot (Mediu) şi Gérard Collomb (Interne).AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia