Franța: Fostul premier Edouard Balladur, inculpat pentru posibila încasare a unor comisioane într-un contract militar

Franța: Fostul premier Edouard Balladur, inculpat pentru posibila încasare a unor comisioane într-un contract militar

Fostul premier francez Edouard Balladur a fost inculpat de justiția franceză într-un dosar ce privește încasarea unor posibile comisioane ilegale pentru un contract militar cu Pakistanul, a declarat marți pentru AFP o sursă apropiată anchetei.

Edouard Balladur, acum în vârstă de 88 de ani, a condus executivul de la Paris între anii 1993 și 1995.

El a fost audiat luni de Curtea de Justiție a Republicii, instanța competentă în judecarea delictelor comise de membrii guvernului în exercițiul funcțiunii, și a fost inculpat pentru 'complicitate la abuz de bunuri sociale și tăinuire', pecizează respectiva sursă.

Concret, Edouard Balladur este suspectat că cu ajutorul unor comisioane încasate pentru încheierea unui contract de livrare de armament, semnat cu Pakistanul în anul 1994, și-a finanțat campania electorală pentru alegerile prezidențiale din anul 1995.

În dosarul legat de așa-numita 'afacere Karachi' justiția franceză încearcă să elucideze o serie de tranzacții nebuloase efectuate prin intermediari și eventuale comisioane ilegale asociate acelui contract ce includea și livrarea unor submarine Agosta.

Fostul președinte Nicolas Sarkozy, care la acea vreme era ministru pentru buget și purtător de cuvânt al candidatului prezidențial Edouard Balladur, a respins vehement relatările din presă conform cărora ar fi știut de acele comisioane.

Justiția franceză anchetează de mai mulți ani această afacere. Pe data de 8 mai 2002, în fața hotelului Sheraton din orașul pakistanez Karachi o mașină capcană s-a izbit de un autocar ce transporta angajați ai Direcției Șantierelor Navale franceze (DCN), ucigând 11 francezi și rănind alți 12. Toți lucrau la un șantier naval din Karachi la construcția unuia dintre cele trei submarine prevăzute în contract.

Investigația franceză a privilegiat inițial pista organizației teroriste al-Qaida. Însă începând din anul 2009 a fost evocată și ipoteza că atacul terorist de la Karachi ar putea fi o răzbunare împotriva Franței după decizia luată de președintele Jacques Chirac în anul 1996 de a nu mai vărsa comisioanele promise responsabililor pakistanezi.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa