Fratele opozantului rus Aleksei Navalnîi, eliberat după trei ani şi jumătate de închisoare

Fratele opozantului rus Aleksei Navalnîi, eliberat după trei ani şi jumătate de închisoare

Fratele opozantului rus Aleksei Navalnîi a fost eliberat vineri, după ce a ispăşit o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare într-un dosar pentru deturnare de fonduri, pe care el îl consideră motivat politic, informează AFP.

Îmbrăcat în negru, cu ochelari de soare, Oleg Navalnîi a ieşit din colonia penitenciară din satul Narâşkino, la mai mult de 300 de kilometri sud de Moscova, şi-a îmbrăţişat soţia, apoi fratele, potrivit unui fotograf al AFP. În faţa a circa 50 de susţinători şi jurnalişti care îl aşteptau, el a declarat că se grăbeşte să ajungă acasă şi să facă grătar.

La 30 decembrie 2014, justiţia rusă l-a declarat vinovat pentru escrocherie şi l-a condamnat pe Aleksei Navalnîi la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare, în timp ce fratele său mai mic Oleg a primit aceeaşi pedeapsă, însă cu executare.

Opozantul a acuzat autorităţile ruse că au făcut din fratele lui "ostaticul" dorinţei lor de a-i submina ambiţiile politice. El a calificat mereu drept politic acest dosar de deturnare de fonduri în detrimentul unei filiale ruse a societăţii franceze de produse cosmetice Yves Rocher.

Aleksei Navalnîi (42 de ani) şi-a intensificat în ultimele luni acţiunile menite să facă presiuni asupra Kremlinului, după ce a fost declarat ineligibil pentru alegerile prezidenţiale din 18 martie, câştigate fără nicio surpriză de Vladimir Putin. Aceste manifestaţii au atras în special numeroşi tineri, care distribuie intens pe reţelele sociale anchetele lui Navalnîi asupra corupţiei elitelor.

Aceste anchete l-au costat pe Aleksei Navalnîi mai multe perioade de detenţie. În 14 iunie, el a fost eliberat după ce a ispăşit 30 de zile de detenţie pentru că a organizat o manifestaţie neautorizată. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…