Frontul Naţional câştigă 11 primării în urma alegerilor locale din Franţa

Frontul Naţional câştigă 11 primării în urma alegerilor locale din Franţa

Aproape absent de peste doi ani din peisajul politic local din Franţa, Frontul Naţional (extrema dreaptă) va conduce cel puţin 11 oraşe în urma alegerilor municipale, confirmându-şi ancorarea în nordul şi sudul ţării.

Marine Le Pen, presedintele Frontului National (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele FN, Marine Le Pen, s-a bucurat de aceste rezultate, în care vede începutul unei "noi etape pentru FN". "De acum trebuie să contăm pe o a treia mare forţă politică", a asigurat ea duminică seara.

Învins la Forbach (est), numărul doi în ierarhia FN, Florian Philippot, a salutat "cel mai bun scor din istorie" pentru partidul de extremă dreapta.

În 1995, anul fastului pentru partidul prezidat atunci de Jean-Marie Le Pen, FN a câştigat trei primării, toate în sudul ţării, la Toulon, Marignane şi Orange, cărora li s-a alăturat în 1997 Vitrolles. Edilii de extremă dreapta au lăsat atunci amintirea unei gestiuni municipale foarte contestate.

După ce a câştigat din primul tur oraşul muncitoresc Hénin-Beaumont, în nord, Frontul Naţional a câştigat duminică cel puţin zece alte oraş, între care Béziers (sud-vest) şi Fréjus (sud), atestând reuşita lui Marine Le Pen în strategia sa de "dediabolizare" a formaţiunii fondate în 1972 de tatăl său.

"Există impresia că un partid nou vine cu idei şi sperăm că le va pune în executare. De când nu mai este Jean-Marie Le Pen (la conducerea partidului), FN a făcut eforturi, nu este un monstru. Ştim bine că nu este nirvana, dar perioada este foarte dificilă", a mărturisit duminică Bernard, un pensionar în vârstă de 71 de ani.

Dincolo de posturile de primar, ancorarea Frontului Naţional în viaţa politică locală franceză se va traduce prin prezenţa în consiliile municipale cu circa 1.200 de aleşi.

"Contractul a fost îndeplinit în mod incontestabil", în opinia lui Jean-Yves Camus, cercetător specialist în extrema dreaptă şi contactat de AFP. Este un "scenariu ideal" pentru Marine Le Pen, a considerat Sylvain Crépon, sociolog expert în FN.

Un simbol, dar care nu a fost decât o cofirmare a primului tur din 23 martie: alegerea fostului jurnalist Robert Ménard în oraşul rezistentului Jean Moulin, Béziers. O altă confirmare, alegerea la Fréjus a lui David Rachline, în vârstă de 26 de ani, care va fi probabil cel mai tânăr primar al FN.

Frontul Naţional a câştigat şi în alte oraşe mai mici, la Beaucaire (sud), la Villers-Cotterêts, în apropiere de Paris, şi Hayange în est, unde un fost sindicalist al CGT (apropiat al comuniştilor), Fabien Engelmann, în vârstă de 34 de ani, a câştigat candidând din partea FN. Partidul de extremă dreapta va câştiga şi la Cogolin (sud) şi Mantes-la-Ville, în apropiere de Paris.

În departamentul Vaucluse (sud), trei candidaţi ai extremei drepte din cadrul Ligii Sudului au fost aleşi la Camaret-sur-Aigues, Bollène şi Orange, unde primarul în exerciţiu Jacques Bompard a fost reales în urmă cu o săptămână.

În schimb, în afară de Philippot, partenerul lui Marine Le Pen, Louis Aliot a eşuat la Perpignan. Valérie Laupies, speranţa FN la Tarascon (sud), a purtat un duel în faţa unei liste a dreptei, la fel ca Philippe Lottiaux, care spera să creeze o surpriză la Avignon, în faţa candidatei socialiste.

Obţinerea a circa zece primării poate apărea un scor slab având în vedere cele 17,90 de procente obţinute de Marine Le Pen la primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2012. Implantarea locală a FN, slabă dar în progres, şi refuzul partidului de a se insera într-un sistem de alianţă, explică această situaţie.

În cadrul FN, oficialii recunosc caracterul mai mult simbolic decât concret al primăriilor câştigate: "Nu vom bulversa viaţa politică franceză pentru că am câştigat câteva oraşe, dar este o etapă psihologică importantă", consideră un oficial al partidului.

Primarii FN, care vor face obiectul unei mediatizări intense, vor trebui să îşi arate competenţele, a subliniat Marine Le Pen.

Oraşele gestionate "vor fi modele, exemple" dar "noi nu vrem să facem din aceasta o ideologie", aşa cum s-a întâmplat după scrutinul din 1995, a adăugat deputata europeană în această săptămână.

Miza pentru partid? Acesta a devenit credibil şi se sprijină pe un bilanţ pentru a "trece la un stadiu superior". Prima ţintă o reprezintă alegerile europene din mai. Mai multe sondaje plasează FN la peste 20 la sută, respectiv înaintea Partidului Socialist.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 „Era imposibil de dresat” / Posibilul vicepreședinte al lui Donald Trump recunoaște că și-a ucis câinele

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990