Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

FSANP: Măsurile propuse de ministrul Birchall nu arată interes pentru o justiţie restaurativă

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) consideră că măsurile propuse de ministrul Justiţiei, Ana Birchall, privind modificarea legislaţiei penale “nu arată interes pentru o justiţie restaurativă”.

"Ministrul Justiţiei pare a nu înţelege un lucru elementar: justiţia trebuie să funcţioneze, iar victimele trebuie să beneficieze de o protecţie eficientă. Ori, niciuna dintre măsurile propuse de către Ana Birchall, într-o schimbare de paradigmă cauzată de ordinul premierului Dăncilă, nu arată interes pentru o justiţie restaurativă, care să aibă în plan central prioritatea reparării prejudiciului produs victimei", se arată într-un comunicat al FSANP.

Federaţia spune că nu demult a avertizat în cazul măsurilor de relaxare a regimului sancţionator susţinute de Ministerul Justiţiei. "O facem şi în acest caz. Politica penală nu poate fi schimbată fără o analiză de impact amănunţită. În caz contrar, efectele sunt cele pe care le vedem: un cadru instituţional şi legal care favorizează criminalitatea", adaugă sursa citată.

Sindicaliştii din ANP susţin că deficienţele din mecanismul justiţiei sunt "cât se poate de reale şi trebuie să fie eliminate urgent", însă consideră este imperios necesar ca Ministerul Justiţiei să înceteze să mai funcţioneze ca "o instituţie de acompaniament pentru decizii politice populiste, cu ţintă electorală ori, şi mai grav, în interesul unor politicieni".

Reprezentanţii FSANP admit că pot exista "necorelări" între Constituţia României şi Codul de procedură penală în materia percheziţiei domiciliare şi a infracţiunii flagrante, dar apreciază că nu ele au dus la "intervenţia defectuoasă în recentele cazuri care au determinat această reacţie din partea ministrului Birchall".

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a prezentat joi un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede înăsprirea pedepselor în cazul infracţiunilor grave şi foarte grave, contra persoanei, în special în situaţiile în care sunt afectate viaţa, libertatea şi integritatea corporală şi sexuală.

"Tragedia de la Caracal ne-a arătat că sunt şi lucruri de corectat. Nu vrem şi nu putem rămâne indiferenţi la tragediile care au cutremurat societatea românească în ultima perioadă. Scopul nostru este ca autorităţile să poată acţiona şi au nevoie de instrumente potrivite. În urma analizei, am constatat deficienţe. Beneficiul liberării condiţionate se acordă mult prea uşor", a declarat Birchall. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mafia PSD / Aceasta este diploma falsă de inginer a directorului general al Transelectrica!

2 Semnal-ȘOC pentru PSD! Pro TV, audiență URIAȘĂ cu episodul despre Teleorman de la „România, te iubesc”

3 Americanii au avut un șoc: Nici în Africa nu se mai întâmplă așa ceva! Dragnea: Mesajul meu e clar și ferm, la…

4 Fraților, voi vedeți unde-am ajuns? Fiola pune condiții STS pentru a putea folosi tabletele care împiedică vot…

5 SURSE Digi 24 / Dăncilă a obținut fotografia pentru care Dragnea a plătit 100 000 de dolari

recomandări

Te ia DNA: MIZDRAN MIHAITA MARIAN

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum drona asta zboară cu super viteză prin clădiri abandonate