FSANP: Măsurile propuse de ministrul Birchall nu arată interes pentru o justiţie restaurativă

FSANP: Măsurile propuse de ministrul Birchall nu arată interes pentru o justiţie restaurativă

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) consideră că măsurile propuse de ministrul Justiţiei, Ana Birchall, privind modificarea legislaţiei penale “nu arată interes pentru o justiţie restaurativă”.

"Ministrul Justiţiei pare a nu înţelege un lucru elementar: justiţia trebuie să funcţioneze, iar victimele trebuie să beneficieze de o protecţie eficientă. Ori, niciuna dintre măsurile propuse de către Ana Birchall, într-o schimbare de paradigmă cauzată de ordinul premierului Dăncilă, nu arată interes pentru o justiţie restaurativă, care să aibă în plan central prioritatea reparării prejudiciului produs victimei", se arată într-un comunicat al FSANP.

Federaţia spune că nu demult a avertizat în cazul măsurilor de relaxare a regimului sancţionator susţinute de Ministerul Justiţiei. "O facem şi în acest caz. Politica penală nu poate fi schimbată fără o analiză de impact amănunţită. În caz contrar, efectele sunt cele pe care le vedem: un cadru instituţional şi legal care favorizează criminalitatea", adaugă sursa citată.

Sindicaliştii din ANP susţin că deficienţele din mecanismul justiţiei sunt "cât se poate de reale şi trebuie să fie eliminate urgent", însă consideră este imperios necesar ca Ministerul Justiţiei să înceteze să mai funcţioneze ca "o instituţie de acompaniament pentru decizii politice populiste, cu ţintă electorală ori, şi mai grav, în interesul unor politicieni".

Reprezentanţii FSANP admit că pot exista "necorelări" între Constituţia României şi Codul de procedură penală în materia percheziţiei domiciliare şi a infracţiunii flagrante, dar apreciază că nu ele au dus la "intervenţia defectuoasă în recentele cazuri care au determinat această reacţie din partea ministrului Birchall".

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a prezentat joi un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede înăsprirea pedepselor în cazul infracţiunilor grave şi foarte grave, contra persoanei, în special în situaţiile în care sunt afectate viaţa, libertatea şi integritatea corporală şi sexuală.

"Tragedia de la Caracal ne-a arătat că sunt şi lucruri de corectat. Nu vrem şi nu putem rămâne indiferenţi la tragediile care au cutremurat societatea românească în ultima perioadă. Scopul nostru este ca autorităţile să poată acţiona şi au nevoie de instrumente potrivite. În urma analizei, am constatat deficienţe. Beneficiul liberării condiţionate se acordă mult prea uşor", a declarat Birchall. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale