Antena 3 a prezentat, marți seara, pe un ton alarmist, un ordin de mobilizare, pus în contextul tensiunilor de la granița Ucrainei. Generalul Constantin Spânu, șeful Direcţiei informare şi relaţii publice din MAPN, a explicat, intervenind în direct în emisiunea Sinteza Zilei, moderată de Mihai Gâdea, că este vorba de ”o obligație de rutină” pe care armata o desfășoară, conform legii, în fiecare an.

”Din păcate vă stric un pic știrea. Centrele Militare fac verificarea rezervei armatei în fiecare an. Contextul e foarte important și coincidența pare mult prea mare, dar vă asigur că se întâmplă în fiecare an. Nu este nimic special în acest document, periodic sunt solicitați în centrele militare. Acest document îl păstrează până la 55 de ani. Nu are nici o legătură cu contextul, cu situația de securitate”, a declarat Spânu la Antena 3.

Întrebat de ce cetățeanul susține că doar în acest an ar fi primit ordin de mobilizare, generalul Spânu a explicat: ”Motivele pot fi multiple, n-am cum să verific. În rezervele de mobilizare sunt modificări. E posibil ca cineva să fi ieșit din ecartul de vârstă și a fost nevoie de cineva cu o specializare asemănătoare și a fost solicitat să vină la Centrul Militar. Este o obligație de rutină pe care o desfășurăm an de an.”