Gavrilița, la București: Fără ajutorul prietenilor români, nu îmi pot imagina în ce situație ne-am afla acum

Gavrilița, la București: Fără ajutorul prietenilor români, nu îmi pot imagina în ce situație ne-am afla acum

Premierul Republicii Moldova a participat la Reuniunea Liderilor de la München, unde a vorbit despre provocările energetice cu care se confruntă țara sa, dar și sprijunul primit din partea României.

Premierul Republicii Moldova a participat la Reuniunea Liderilor de la München. FOTO: Gov.md

Premierul de la Chișinău a susținut discursul, chiar la debutul sesiunii, și a vorbit despre consecințele războiului rus din Ucraina pentru țările vecine, între care Republica Moldova. Iar printre ele, potrivit Nataliei Gavrilița, sunt întreruperea lanțurilor de aprovizionare cu alimente sau limitarea accesului producătorilor pe piețele tradiționale de export. În ciuda lor, statul moldovean a reușit să contribuie substanțial la menținerea rutelor comerciale, care leagă Ucraina de litoralul românesc al Mării Negre, și a completat în acest mod eforturile Turciei în ceea ce privește coridorul de cereale prin Bosfor.

„Republica Moldova s-a dovedit a fi un furnizor de încredere de securitate alimentară și alternative de transport, contribuind astfel și la menținerea importanței economice a regiunii Mării Negre în ansamblu. În același timp, apropierea țării noastre de prima linie și absența unei umbrele de securitate continuă să ne facă cei mai vulnerabili dintre vecinii Ucrainei - suntem sub o presiune atât de crescândă, încât vom avea nevoie de asistență suplimentară din partea partenerilor noștri din Occident. Numai astfel putem continua să contribuim la securitatea regiunii Mării Negre în toate dimensiunile ei”, a spus șefa Cabinetului de miniștri.

Provocările Republicii Moldova

Prim-ministrul a mai subliniat că cele mai mari amenințări cu care se confruntă în momentul de față Republica Moldova sunt legate de războiul hibrid și securitatea energetică. Țara primește mai puține gaze rusești, dar și la un preț de aproape șapte ori mai mare față de acum șapte luni. Totodată, are un deficit de lumină, dar și rămâne în beznă din cauza atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice din Ucraina.

„Fără ajutorul prietenilor noștri români, care ne-au sprijinit cu livrări de energie electrică și păcură, nu îmi pot imagina în ce situație ne-am afla acum. Ne confruntăm cu provocări care, dacă nu sunt abordate împreună cu partenerii noștri transatlantici și europeni, riscă să conducă la o instabilitate sporită în întreaga regiune a Mării Negre”, a punctat Natalia Gavrilița.

Eveniment cu ușile închise

Aceasta a mai accentuat importanța îmbunătățirii dialogului politic și cooperării practice cu Uniunea Europeană și NATO, inclusiv în abordarea amenințărilor hibride și combaterea dezinformării. „Nu trebuie să renunțăm niciodată la speranța că, la un moment dat, rațiunea și umanitatea vor prevala. Până atunci, trebuie să rămânem vigilenți și solidari cu UE, NATO și toate țările din regiunea Mării Negre, care promovează pacea și prosperitatea”, a conchis Gavrilița.

Evenimentul, care a reunit reprezentanți ai 25 de țări, a avut loc cu ușile închise. Aceasta a fost prima Reuniunea a Liderilor de la München, care are loc în Europa de Est, din ultimii 13 ani. Ultima a fost la Washington în luna mai 2022.

Întrevedere cu prim-ministrul României

Tot la București, Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu omologul său român, Nicolae Ciucă. Iar demnitarul român a reiterat sprijinul României pentru agenda europeană a Republicii Moldova și pentru dezvoltarea continuă a relațiilor bilaterale moldo-române.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia