GCS: Dispoziţiile decretului privind informaţii false privesc publicaţiile fără identitate; cazurile - evaluate individual

GCS: Dispoziţiile decretului privind informaţii false privesc publicaţiile fără identitate; cazurile - evaluate individual

Dispoziţiile prevăzute în decretul prezidenţial de instituire a stării de urgenţă referitoare la propagarea de informaţii false prin intermediul mass-media şi în mediul online vizează publicaţii fără identitate, nu instituţiile de presă recunoscute, iar fiecare eventual caz de dezinformare va fi analizat individual, informează luni Grupul de Comunicare Strategică.

În decretul prezidenţial emis luni, articolul 54 alineatul 3 precizează că "furnizorii de servicii de găzduire şi furnizorii de conţinut sunt obligaţi ca, la decizia motivată a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, să întrerupă imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea într-o reţea de comunicaţii electronice ori stocarea conţinutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conţinutul respectiv se promovează ştiri false cu privire la evoluţia COVID-19 şi la măsurile de protecţie şi prevenire". Potrivit alineatului 5 al aceluiaşi articol, "la decizia motivată a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, furnizorii de reţele de comunicaţii electronice destinate publicului au obligaţia de a bloca imediat accesul utilizatorilor din România la conţinutul care promovează ştiri false cu privire la evoluţia COVID-19 şi la măsurile de protecţie şi prevenire şi este transmis într-o reţea de comunicaţii electronice de către persoanele de la alin. (3) care nu se află sub jurisdicţia legislaţiei naţionale".

Grupul de Comunicare Strategică aduce precizări în acest context şi afirmă că reglementarea nu priveşte instituţiile de presă recunoscute la nivelul opiniei publice, a căror identitate este cunoscută şi cu care autorităţile se află într-un raport de colaborare şi dialog permanent.

"Acest instrument priveşte combaterea acţiunilor de dezinformare al căror scop este de a induce panica, prin intermediul unor publicaţii fără identitate ori al unor publicaţii care în mod sistematic prezintă informaţii fără bază reală", arată GCS.

Totodată, analiza se va realiza "asupra fiecărui caz în parte şi va fi în mod obligatoriu deschis un dialog prealabil cu reprezentanţii publicaţiei (dacă pot fi identificaţi) care ar putea face obiectul unei asemenea analize", punctează sursa citată.

Analiza referitoare la publicaţiile care difuzează în mod sistematic şi deliberat informaţii false, ignorând apelul pentru o informare corectă şi obiectivă, va fi realizată la nivelul Grupului de Comunicare Strategică, iar dispoziţia referitoare la eventuala dezactivare a publicaţiei online este emisă de ministrul Afacerilor Interne, în baza analizei respectivului grup. Dispoziţia ministrului Afacerilor Interne este implementată prin decizie a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, mai arată GCS. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...