Germania a autorizat în primul semestru vânzări de armament în valoare de 5,22 miliarde de euro

Germania a autorizat în primul semestru vânzări de armament în valoare de 5,22 miliarde de euro

Guvernul german a autorizat în prima jumătate a anului vânzări de armament şi echipamente militare în valoare de 5,22 miliarde de euro, faţă de 4,16 miliarde de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat miercuri Ministerul Economiei, citat de EFE.

Vehicul militar Germania FOTO: Profimedia

Principala destinaţie a exporturilor aprobate a fost Ucraina (1,65 miliarde de euro), urmată de Ungaria (1,03 miliarde de euro) şi Statele Unite (276.914 euro), potrivit unui comunicat al ministerului.

Aproximativ 90% din valoarea totală a vânzărilor corespunde exporturilor către aliaţii din NATO, Uniunea Europeană (UE) sau alţi parteneri, precum Ucraina şi Coreea de Sud, în timp ce destinaţiile enumerate ca fiind "către terţi" includ Kosovo şi misiunea ONU din Irak, scrie Agerpres.

"Valorile actuale de aprobare reflectă sprijinul de lungă durată al Germaniei pentru Ucraina în autoapărarea acesteia împotriva războiului de agresiune al Rusiei, care este contrar dreptului internaţional", a declarat secretarul de stat responsabil de acest domeniu, Sven Giegold.

"Alături de interesele noastre de securitate, problema drepturilor omului în ţările de destinaţie este un punct central al politicii de export de armament a guvernului federal", a adăugat acesta.

În 2022, Germania a autorizat exporturi de arme în valoare de 8,36 miliarde de euro, din care 3,96 miliarde de euro pentru arme de război şi 4,4 miliarde de euro pentru alte tipuri de echipament militar, potrivit datelor provizorii ale Ministerului Economiei.

Principalul beneficiar a fost Ucraina, cu 2,24 miliarde de euro.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?