Germania: Circa 1,44 milioane de cetăţeni turci, eligibili să voteze în cadrul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare ale Turciei

Germania: Circa 1,44 milioane de cetăţeni turci, eligibili să voteze în cadrul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare ale Turciei

Circa 1,44 milioane de cetăţeni turci care trăiesc în Germania sunt eligibili pentru a începe de joi să voteze în cadrul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare anticipate ale Turciei programate pentru data de 24 iunie, relatează agenţia dpa.

Ei sunt cei mai numeroşi din cei 3,05 milioane de votanţi turci înregistraţi în afara graniţelor Turciei, care reprezintă 5% din totalul electoratului.

La fel ca şi compatrioţii lor din Austria şi Franţa, turcii din Germania îşi pot exprima dreptul de vot în perioada 7-19 iunie la o serie de secţii de votare de pe cuprinsul ţării.

Relaţiile au devenit tensionate între Turcia şi Germania după ce Berlinul le-a interzis politicienilor turci de a face campanie pentru controversatul referendum constituţional anul trecut, care i-a conferit preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan puteri sporite. Interdicţia de campanie a fost aplicată şi pentru alegerile anticipate convocate de Erdogan pentru 24 iunie.

Peste 63% dintre turcii care au votat în Germania au aprobat controversatul referendum din 2017 privind introducerea unui sistem prezidenţial de guvernare în Turcia.

Mulţi au fost şocaţi de faptul că persoane care trăiesc în Germania pot susţine - şi într-o proporţie mai mare decât în Turcia propriu-zisă - ceea ce ei consideră drept un viraj spre o guvernare nedemocratică şi autoritară.

Erdogan şi formaţiunea sa politică, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), au ajuns prima dată la putere în 2002. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Incident sexual între Gabriel Oprea și Kovesi? / Evenimentul ar fi avut loc în fostul birou al lui Ceaușescu de …

2 Val de vedete internate cu Covid la „Matei Balș”

3 „Mă simt mai bine” / Loredana Groza, postare din ambulanță

4 Citiți și voi ce manevre se fac pentru ca Leo de la Strehaia, fostul iubit al deputatei PSD Laura Vicol, să sc…

5 Citiți și voi ce avere are interlopul care i-a despicat capul cu sabia polițistului de la trupele speciale