Germania: Circa 1,44 milioane de cetăţeni turci, eligibili să voteze în cadrul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare ale Turciei

Germania: Circa 1,44 milioane de cetăţeni turci, eligibili să voteze în cadrul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare ale Turciei

Circa 1,44 milioane de cetăţeni turci care trăiesc în Germania sunt eligibili pentru a începe de joi să voteze în cadrul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare anticipate ale Turciei programate pentru data de 24 iunie, relatează agenţia dpa.

Ei sunt cei mai numeroşi din cei 3,05 milioane de votanţi turci înregistraţi în afara graniţelor Turciei, care reprezintă 5% din totalul electoratului.

La fel ca şi compatrioţii lor din Austria şi Franţa, turcii din Germania îşi pot exprima dreptul de vot în perioada 7-19 iunie la o serie de secţii de votare de pe cuprinsul ţării.

Relaţiile au devenit tensionate între Turcia şi Germania după ce Berlinul le-a interzis politicienilor turci de a face campanie pentru controversatul referendum constituţional anul trecut, care i-a conferit preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan puteri sporite. Interdicţia de campanie a fost aplicată şi pentru alegerile anticipate convocate de Erdogan pentru 24 iunie.

Peste 63% dintre turcii care au votat în Germania au aprobat controversatul referendum din 2017 privind introducerea unui sistem prezidenţial de guvernare în Turcia.

Mulţi au fost şocaţi de faptul că persoane care trăiesc în Germania pot susţine - şi într-o proporţie mai mare decât în Turcia propriu-zisă - ceea ce ei consideră drept un viraj spre o guvernare nedemocratică şi autoritară.

Erdogan şi formaţiunea sa politică, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), au ajuns prima dată la putere în 2002. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Răsturnare de situație? / Cine tremură în PSD? Fostul director de pe Otopeni, arestat pentru că ar fi cerut mită de 22,4 milioane de euro, era doar inte…

2 Cîrstea, interviu savuros în limba engleză: Sorana, veselă, relaxată, l-a fermecat pe reporterul american VIDEO

3 Grindeanu a dispărut? / Fibrilații la Ministerul Transporturilor după operațiunea DNA de la Aeroportul Otopeni!

4 Pensie specială de aproximativ 12.000 de lei pentru miliardarul-colonel Ion Țiriac

5 Vremea o ia razna din nou. După ninsori și viscol, se încălzește spectaculos. Cât cresc temperaturile