Germania doreşte 'un parteneriat strâns' cu Polonia 'înstrăinată'

Germania doreşte 'un parteneriat strâns' cu Polonia 'înstrăinată'

Noul şef al diplomaţiei germane, Heiko Maas, şi-a început vineri vizita în Polonia, a doua sa vizită oficială într-o ţară străină în noua sa calitate, în încercarea de a îmbunătăţi relaţiile slăbite dintre cei doi vecini din cadrul Uniunii Europene (UE), informează dpa.

Maas are programată o întrevedere cu preşedintele polonez Andrzej Duda, cu premierul Mateusz Morawiecki şi cu omologul său Jacek Czaputowicz. Aceasta este a doua sa vizită oficială după cea la Paris, unde s-a deplasat miercuri, imediat după ce a preluat mandatul de ministru al afacerilor externe.

'Europa nu poate fi concepută fără o reconciliere şi prietenie între Germania şi Polonia. Prin urmare, avem o responsabilitate comună pentru menţinerea Europei unite', a declarat Mass cu prilejul noii sale vizite.

Se aşteaptă ca negocierile să se concentreze pe modul în care Germania, Polonia şi Franţa pot conlucra pentru a face ca Europa să avanseze.

Discuţiile pe care Heiko Maas le-a avut la Paris cu omologul său francez Jean-Yves Le Drian s-au axat pe reforma UE, ca parte a agendei ambiţioase a preşedintelui francez Emmanuel Macron de a îmbunătăţi integrarea în zona euro.

'Pledăm pentru un parteneriat mai strâns cu Polonia, în pofida perspectivelor diferite pe care ţările noastre le au în unele domenii', a declarat Maas.

Şeful diplomaţiei germane s-a referit la divergenţele actuale între Polonia şi celelalte ţări din UE cu privire la reforma sistemului judiciar polonez, reformă care în opinia Bruxellesului şi a Berlinului constituie un atac contra independenţei justiţiei, şi la controversata lege poloneză privind Holocaustul, act normativ ce a iritat foarte tare Berlinul.

La rândul său, Varşovia a criticat-o pe Angela Merkel pentru politicile sale liberale privind refugiaţii, pentru planul de a-i distribui pe solicitanţii de azil pe întreg teritoriul UE, precum şi pentru planificatul gazoduct care să ajungă din Rusia până în Germania ocolind Polonia.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”