Germania încearcă să medieze între Grecia şi Turcia în problema zăcămintelor de hidrocarburi din Mediterana

Germania încearcă să medieze între Grecia şi Turcia în problema zăcămintelor de hidrocarburi din Mediterana

Şeful diplomaţiei germane, Heiko Maas, se va deplasa marţi la Atena, apoi la Ankara, pentru a încerca să aplaneze tensiunile dintre Grecia şi Turcia, după ce explorările unilaterale de hidrocarburi ale acesteia din urmă au provocat o criză regională, informează luni AFP.

"Este necesar ca Germania să rămână în dialog cu cele două părţi", pentru că "obiectivul este ca Turcia şi Grecia să îşi rezolve diferendele direct una cu cealaltă", a declarat luni purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Seibert.

"Aceste eforturi (de mediere) sunt şi rămân necesare" pentru a se ajunge la o detensionare şi "a găsi o soluţie la tensiuni", a explicat la rândul său purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe german, Christofer Burger.

Marţi, Heiko Mass, a cărui ţară asigură preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE, se va deplasa astfel în cele două capitale. El va avea întrevederi atât cu omologul său grec Nikos Dendias, cât şi cu premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, înainte de a se întâlni cu şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu.

"Avem temerea că tensiunile continuă să afecteze relaţiile dintre Turcia şi UE şi că o nouă escaladare ar putea avea consecinţe grave", a adăugat Burger.

Descoperirea în ultimii ani a unor importante zăcăminte de gaz în estul Mării Mediterane a sporit apetitul ţărilor riverane şi a suscitat tensiuni între Ankara şi Atena, care îşi dispută unele zone maritime.

Semn că situaţia este una tensionată, o navă greacă şi o navă turcă au intrat săptămâna trecută în coliziune într-o zonă revendicată de Atena, unde Ankara a desfăşurat nave de război, potrivit unei surse militare greceşti.

Temându-se că va fi exclusă de la împărţirea imenselor rezerve de gaze naturale din regiune, Ankara a desfăşurat astfel, pe 10 august, nave de război într-o zonă revendicată de Grecia, provocând îngrijorarea Europei.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 ULTIMA ORĂ CCR aruncă în aer Justiția din România? Udrea, printre beneficiari!

3 VIDEO Priviți, aceasta este o dronă Orlan-10 a armatei Rusiei furată de un căpitan rus și trimisă acasă „la pachet”!

4 Previziunile lui George Friedman pentru următorii 10 ani: Se ridică Polonia și Turcia

5 Ioan T. Morar / „Dacă arătarea asta i se pare frumoasă vreunui bărbat...”