Germania: La Berlin se reiau tratativele pentru formarea unei coaliţii guvernamentale

Germania: La Berlin se reiau tratativele pentru formarea unei coaliţii guvernamentale

Discuţiile exploratorii între trei partide pentru formarea unei coaliţii guvernamentale în Germania se reiau luni la Berlin, la două săptămâni după ce social-democraţii au obţinut cele mai multe voturi în alegerile parlamentare federale, informează DPA.

Reprezentanţii Partidului Social-Democrat (SPD), ai Verzilor şi ai Partidului Liber-Democrat (FDP) vor analiza potenţialele domenii de consens şi pe cele asupra cărora există divergenţe.

Obiectivul este formarea unei aşa-numite 'coaliţii semafor', denumire care ţine cont de culorile celor trei formaţiuni politice implicate, cu liderul social-democrat Olaf Scholz în funcţia de cancelar.

Înaintea noii runde de consultări, FDP şi-a reafirmat poziţia de principiu. Astfel, liderul grupului parlamentar al FDP, Marco Buschmann, a declarat pentru Der Spiegel că 'liniile roşii' includ creşterea taxelor şi relaxarea regulilor bugetare ale Germaniei.

El s-a declarat optimist legat de şansele participării partidului său la o coaliţie guvernamentală alături de SPD şi Verzi, întrucât deşi există 'zone de fricţiuni', toate cele trei formaţiuni doresc să guverneze. ''Până acum, totul a fost foarte serios şi profesionist. E clar pentru toate partidele că în joc este ţara noastră'', a adăugat Buschmann.

Reuniuni la diferite niveluri ale celor trei partide au fost programate pentru aproape întreaga săptămână. Este de aşteptat ca discuţiile să dureze mai multe săptămâni, în speranţa formării unui guvern până la Crăciun.

Dacă vor avea succes, discuţiile purtate în spatele uşilor închise vor conduce la prima coaliţie formată vreodată la nivel naţional de social-democraţi, Verzi şi liberali. Ultima dată când Germania a fost condusă de o coaliţie tripartită s-a întâmplat în anii '50 ai secolului trecut.

Verzii şi FDP şi-au declarat miercuri disponibilitatea de a începe tratative oficiale cu social-democraţii. Cele două partide mai mici nu au exclus opţiunea unei coaliţii cu blocul conservator, al cancelarului la final de mandat Angela Merkel. FDP este mai apropiat politic de blocul conservator CDU-CSU, dar a convenit cu Verzii să încerce întâi formarea unei coaliţii guvernamentale tripartite în jurul SPD.

Scrutinul legislativ federal din 26 septembrie a fost câştigat de SPD, cu 25,7% din voturi, urmat la mică distanţă de blocul conservator CDU-CSU (format din Uniunea Creştin-Democrată şi Uniunea Creştin-Socială), cu 24,1% din sufragii. În parlamentul federal au mai intrat Verzii (14,8% din voturi), FDP (11,5% din voturi) şi Alternativa pentru Germania (AfD, extrema-dreaptă), care a obţinut 10,3% din sufragii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro