Germania nu a fost anunțată în legătură cu o posibilă vizită a lui Erdogan înaintea referendumului din Turcia

Germania nu a fost notificată în legătură cu o posibilă vizită a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan înaintea referendumului constituțional de pe 16 aprilie din Turcia, a transmis vineri Berlinul, informează Reuters.

Ziarul Bild a citat un înalt diplomat potrivit căruia Erdogan intenționează să efectueze o vizită în Germania în martie pentru a-i îndemna pe cei 1,5 milioane de cetățeni turci care ar locui în Germania să voteze în favoarea consolidării rolului președinției.
    
Unii comentatori au sugerat că Germania ar trebui să blocheze o astfel de vizită sau cel puțin să îi trimită semnale puternice lui Erdogan să se abțină de la a face campanie în Germania pentru schimbări constituționale, despre care criticii săi afirmă că i-ar oferi puteri care ar afecta democrația.
    
"În momentul în care vom afla despre o astfel de vizită, nu doar din surse anonime din marile ziare germane, ne vom ocupa de ea", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Martin Schaefer, într-o conferință de presă.
    
Relațiile dintre cei doi aliați din NATO au devenit tensionate anul trecut din cauza unei serii de dezacorduri, inclusiv o rezoluție a parlamentului german prin care masacrul armenilor comis în 1915 de către forțele otomane era declarat genocid.
    
În luna ianuarie, procurorul-șef al Germaniei a început să investigheze un posibil spionaj al unor clerici turci trimiși în Germania de Ankara.
    
Schaefer a declarat că autoritățile ar trebui să investigheze informațiile apărute în mass-media că funcționari consulari turci în Renania de Nord-Westfalia au încurajat părinți și profesori turci să îi spioneze pe susținătorii clericului musulman Fethullah Gulen, stabilit în SUA și acuzat de Ankara că a orchestrat tentativa de lovitură de stat din iulie anul trecut.
    
Germania ia de asemenea în considerare examinarea cererilor de azil depuse de 136 de diplomați turci care se tem pentru libertatea lor după ce mii de funcționari, profesori și jurnaliști au fost arestați în urma loviturii de stat eșuate, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.
    
Schaefer a adăugat că autoritățile iau în considerare cererea Ankarei ca cetățenii turci rezidenți în Germania să primească permisiunea de a vota în referendum la ambasade și consulate, așa cum s-a întâmplat la alegerile anterioare din Turcia.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Expert biolog de la Rutgers University subliniază că virusul ar putea să se fi scurs de la Institut…

2 VIDEO Priviți! Aceste specimene tocmai au intrat în țară! Ascultați ce spun!

3 VIDEO Primarul PSD al comunei tulcene Crişan a fost arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant luând m…

4 Profesorul Sarafoleanu / Marii noștri epidemiologi nu sunt puși unde trebuie. Aș vrea să-i văd în jurul președi…

5 Scrisoare deschisă a unui diasporean către România

recomandări

Te ia DNA: Vlad Cosma

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Să mergi cu bicicleta pe sfoară în Alpi necesită ceva curaj