Germania vrea să autorizeze expulzarea de "infractori periculoşi" în Siria

Germania vrea să autorizeze expulzarea de "infractori periculoşi" în Siria

Germania a decis joi să autorizeze din nou expulzările spre Siria, interzise în prezent din cauza situaţiei nesigure din această ţară, limitându-se pentru moment la "infractorii periculoşi", informează AFP.

Această decizie, luată în timpul unei reuniuni a miniştrilor de interne ai celor 16 landuri germane, la Lubeck (nord), constituie o breşă în interdicţia de principiu a expulzărilor, reînnoită la fiecare şase luni de ani de zile, spre Siria aflată în război din 2011.

"Va exista o interdicţie a expulzărilor spre Siria, exceptând cazul unor infracţiuni grave", a afirmat Hans-Joachim Grote, preşedintele conferinţei miniştrilor de interne, potrivit dpa. "Cum putem noi justifica faţă de oamenii de aici că cineva care a comis o infracţiune gravă poate să-şi păstreze statutul protector de refugiat? La un moment dat, aceste drepturi pe care noi le acordăm pot de asemenea să fie pierdute", a subliniat el.

Însă această intenţie politică trebuie să depăşească şi probleme practice. "În prezent, nu avem un interlocutor în Siria, aceasta este dificultatea. Însă dorinţa de a-i expulza pe infractori spre Siria şi Afganistan există cu adevărat", a spus Grote.

O altă problemă ar fi aceea că, în pofida faptului că această decizie a fost luată în mod colectiv, ea constituie o poziţie de principiu care trebuie să fie discutată în fiecare land, competent în probleme ce ţin de migraţie.

Această dezbatere s-a amplificat de mai multe luni, conservatorii din partidul Angelei Merkel dorind tot mai mult să creeze această breşă în interdicţia de principiu, pentru a răspunde aşteptărilor unei părţi din electoratul lor, tot mai tentat să voteze extrema dreaptă.

Pentru că tocmai aceasta, prin intermediul partidului Alternativa pentru Germania (AfD), este cea care a făcut din respectiva breşă un cal de bătaie, instrumentalizând în acest scop mai multe fapte în care au fost implicaţi străini, în special sirieni.

Pe site-ul său, Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei continuă cu toate acestea să informeze că nicio regiune din Siria nu este sigură şi că persoanele critice la adresa puterii de acolo riscă "din nou să fie expulzate, să sufere represalii, mergând până la a li se pune viaţa în pericol".

Asociaţia pentru ajutor acordat refugiaţilor, Pro Asyl, estimează la rândul său că, "dat fiind situaţia dezastruoasă privind drepturile omului şi situaţia umanitară din Siria, o extindere a interdicţiei de expulzare este esenţială". Ea cere o "prelungire pe termen nedefinit a interdicţiei de expulzare pentru Siria". AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 I-a mirosit pe ruși? / Adelin Petrișor a demisionat de la Euronews România cu doar câteva zile înainte de lansarea postului

2 „Toaleta de pe plajă a fost distrusă” / Mesajul ucrainenilor după un atac rusesc cu rachete Kalibr asupra Odessei

3 VIDEO Priviți, 7 lovituri „chirurgicale” aplicate de ucraineni unităților ruse ascunse printre casele unui sat

4 „Elitele GRU şi FSB cred că Putin a pierdut războiul. Ele văd o lovitură de stat ca pe o posibilitate realistă”

5 ULTIMA ORĂ Ministerul de Externe, replică dură pentru președinta Ungariei, care a pretins că îi reprezintă pe toți maghiarii