Germania/alegeri: O coaliţie guvernamentală condusă de SPD, pregătită să-şi preia mandatul până la finalul anului

Germania/alegeri: O coaliţie guvernamentală condusă de SPD, pregătită să-şi preia mandatul până la finalul anului

O coaliţie de guvernământ tripartită condusă de social-democraţi ar trebui să fie pregătită de preluarea mandatului până la finalul anului, a susţinut Norbert Walter-Borjans, co-lider al Partidului Social-Democrat german (SPD), într-un interviu publicat sâmbătă, transmite Reuters.

Blocul conservator CDU-CSU a obţinut 24,1% din voturi în scrutinul desfăşurat în 26 septembrie în Germania, în timp ce SPD s-a plasat pe prima poziţie, cu 25,7% din sufragii. Verzii au luat 14,8% din voturi, iar Partidul Liber-Democrat (FDP) 11,5%. A cincea formaţiune intrată în parlamentul federal este Alternativa pentru Germania (AfD, extrema-dreaptă), care a obţinut 10,3% din sufragii.

Walter-Borjans s-a declarat încrezător că partidul său va putea cădea de acord rapid asupra unei coaliţii cu Verzii şi FDP, aşa-numita 'coaliţie semafor', ţinând cont de culorile celor trei partide componente.

''Ar trebui ca până la finalul anului guvernul să îşi preia mandatul. Acest lucru este fezabil'', a explicat Norbert Walter-Borjans pentru ediţia duminicală a publicaţiei Die Welt.

''Nu trebuie să purtăm discuţii exploratorii până expiră acest termen. În acest sens, am putea începe în octombrie negocierile oficiale privind o coaliţie şi să le încheiem în decembrie'', a adăugat el.

SPD urmează să poarte duminică discuţii exploratorii atât cu Verzii, cât şi cu FDP.

De obicei tratativele pentru formarea unui guvern de coaliţie în Germania durează câteva săptămâni sau chiar luni. După alegerile din 24 septembrie 2017, astfel de negocieri s-au prelungit până în martie anul următor.

Avansul mic înregistrat de social-democraţi faţă de conservatori a condus la situaţia rară în care atât liderul SPD, Olaf Scholz, cât şi liderul conservator Armin Laschet au anunţat că vor încerca să formeze un guvern de coaliţie, compus foarte probabil din trei partide. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...