Ghiță anunță că va face plângeri penale privind defrișarea pădurilor și îi aduce acuzații președintelui Iohannis

Ghiță anunță că va face plângeri penale privind defrișarea pădurilor și îi aduce acuzații președintelui Iohannis

Deputatul Sebastian Ghiță a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că va face plângeri penale privind defrișarea pădurilor și a susținut că președintele Klaus Iohannis a trimis la reexaminare o lege de modificare a Codului silvic în urma unei solicitări venite din partea șefului unei companii din industria lemnului.

În conferința de presă, Sebastian Ghiță a prezentat o scrisoare pe care Gerald Schweighofer, CEO SC Holzindustrie Schweighofer SRL, i-ar fi adresat-o șefului statului, prin intermediul "finului" Andreas Huber, consulul onorific al Austriei de la Sibiu. Scrisoarea este datată 2 martie 2015.

"Această scrisoare l-a făcut pe Klaus Iohannis, președintele României, credem noi, să întoarcă în Parlament legea care ar fi salvat pădurile țării. Este dovada clară că străinii astăzi au atâta putere și influență, încât reușesc să manevreze până și președintele României (...). În două săptămâni, președintele României a îndeplinit voința austriacului și a dat drumul în continuare tăierii pădurii românilor. (...) Am făcut plângeri penale pentru 'Cumințenia Pământului' (...). O să facem și în acest caz plângeri penale, până când se vor opri cu distrusul și jefuitul pădurilor (...)", a mai susținut Ghiță.

El a solicitat explicații cu privire la decizia președintelui de a retrimite legea în Parlament.

Întrebat de jurnaliști cum a ajuns în posesia scrisorii, deputatul Sebastian Ghiță a spus că "mai există și români în țară".

Conform documentului prezentat de Sebastian Ghiță, Gerald Schweighofer, CEO SC Holzindustrie Schweighofer SRL, i-a scris președintelui în legătură cu o modificare a Legii nr. 46/2008 privind Codul silvic, adoptată de Parlament.

"Ne referim la modificarea introdusă ca urmare a inițiativei legislative înregistrată la Camera Deputaților cu numărul PL-x 436/2014. Votul final privind legea a fost dat pe 25.02.2015, urmând ca versiunea finală a legii să fie trimisă spre promulgare zilele următoare (...). În opinia noastră, introducerea unui prag maxim de 30% pentru achiziționarea/prelucrarea lemnului limitează capacitatea operatorilor economici de a-și desfășura activitatea economică. În același timp, introducerea acestui prag reduce capacitatea operatorilor economici de a participa la licitațiile organizate pentru vânzarea lemnului din pădurile publice", se arăta în scrisoare.

Este invocat și impactul modificărilor legislative prin faptul că această societate va fi nevoită să reconsidere "planurile de dezvoltare" și să-și reducă activitatea "considerabil".

"Estimăm că prejudiciul potențial total înregistrat de bugetul de stat al României ce ar rezulta din închiderea unităților noastre de producție s-ar ridica la peste 150 de milioane de euro pe an", se mai arată în scrisoarea la care face referire deputatul Sebastian Ghiță, conform căreia Schweighofer l-ar fi rugat pe șeful statului să returneze legea către Parlament, spre reexaminare.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / Șeful „Grupului Mozart”: „Puțini din armata SUA au experimentat intensitatea cu care luptă ucrainenii”

2 VIDEO Hai cu dezmembrarea! / O uzină rusă anunță că a trimis un tren cu tancuri de ultimă generație în Ucraina

3 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone

4 ULTIMA ORĂ Ucraina a doborât în două zile avioane multirol rusești în valoare de peste 130 de milioane de dolari

5 Demiteri și arestări la vârful Armatei Rusiei