Ghiță anunță că va face plângeri penale privind defrișarea pădurilor și îi aduce acuzații președintelui Iohannis

Deputatul Sebastian Ghiță a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că va face plângeri penale privind defrișarea pădurilor și a susținut că președintele Klaus Iohannis a trimis la reexaminare o lege de modificare a Codului silvic în urma unei solicitări venite din partea șefului unei companii din industria lemnului.

În conferința de presă, Sebastian Ghiță a prezentat o scrisoare pe care Gerald Schweighofer, CEO SC Holzindustrie Schweighofer SRL, i-ar fi adresat-o șefului statului, prin intermediul "finului" Andreas Huber, consulul onorific al Austriei de la Sibiu. Scrisoarea este datată 2 martie 2015.

"Această scrisoare l-a făcut pe Klaus Iohannis, președintele României, credem noi, să întoarcă în Parlament legea care ar fi salvat pădurile țării. Este dovada clară că străinii astăzi au atâta putere și influență, încât reușesc să manevreze până și președintele României (...). În două săptămâni, președintele României a îndeplinit voința austriacului și a dat drumul în continuare tăierii pădurii românilor. (...) Am făcut plângeri penale pentru 'Cumințenia Pământului' (...). O să facem și în acest caz plângeri penale, până când se vor opri cu distrusul și jefuitul pădurilor (...)", a mai susținut Ghiță.

El a solicitat explicații cu privire la decizia președintelui de a retrimite legea în Parlament.

Întrebat de jurnaliști cum a ajuns în posesia scrisorii, deputatul Sebastian Ghiță a spus că "mai există și români în țară".

Conform documentului prezentat de Sebastian Ghiță, Gerald Schweighofer, CEO SC Holzindustrie Schweighofer SRL, i-a scris președintelui în legătură cu o modificare a Legii nr. 46/2008 privind Codul silvic, adoptată de Parlament.

"Ne referim la modificarea introdusă ca urmare a inițiativei legislative înregistrată la Camera Deputaților cu numărul PL-x 436/2014. Votul final privind legea a fost dat pe 25.02.2015, urmând ca versiunea finală a legii să fie trimisă spre promulgare zilele următoare (...). În opinia noastră, introducerea unui prag maxim de 30% pentru achiziționarea/prelucrarea lemnului limitează capacitatea operatorilor economici de a-și desfășura activitatea economică. În același timp, introducerea acestui prag reduce capacitatea operatorilor economici de a participa la licitațiile organizate pentru vânzarea lemnului din pădurile publice", se arăta în scrisoare.

Este invocat și impactul modificărilor legislative prin faptul că această societate va fi nevoită să reconsidere "planurile de dezvoltare" și să-și reducă activitatea "considerabil".

"Estimăm că prejudiciul potențial total înregistrat de bugetul de stat al României ce ar rezulta din închiderea unităților noastre de producție s-ar ridica la peste 150 de milioane de euro pe an", se mai arată în scrisoarea la care face referire deputatul Sebastian Ghiță, conform căreia Schweighofer l-ar fi rugat pe șeful statului să returneze legea către Parlament, spre reexaminare.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mesajul emoționant al unui român din diaspora, citit de CTP la Digi24: Turul II nu era pentru votul preşedinte…

2 Informație / Dăncilă a urcat în sondaje după ce a înghițit rapid votanții lui Diaconu și Cumpănașu! Alegerea pre…

3 PSD băgase statu-n buzunar! Fata lui Bădălău a încasat de la CNAIR sporuri ilegale de 75% din salariu

4 Dezvăluiri incredibile despre rețeaua de postaci plătiți de PSD! Bugete de milioane de euro pentru fake news

5 Încep să „transpire” primele cifre din sondaje. La PSD se mizează totul pe prezența scăzută

recomandări

Te ia DNA: Constantin Boșcodeală

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cele mai amuzante logo-uri fake