„Glonțul de argint” al Ucrainei pentru Rusia: 12 brigăzi de luptă, 50.000 de soldați antrenați la standarde occidentale

„Glonțul de argint” al Ucrainei pentru Rusia: 12 brigăzi de luptă, 50.000 de soldați antrenați la standarde occidentale

Ucraina se pregătește să lanseze o contraofensivă împotriva trupelor ruse, dar secretul privind locul și data loviturii/loviturilor principale reprezintă prima condiție de reușită a acțiunilor Kievului.

”Glonțul de argint al Ucrainei” - pregătit cu grijă

Foto: Tanc britanic Challenger, alături de Leopard german și tehnică de luptă americană, în Ucraina. Foto: Forțele armate ucrainene

Așa că pregătirea acțiunilor ucrainene se face în cel mai mare secret și, mai mult ca sigur, planurile sunt în continuă adaptare, în funcție de evoluțiile din teren.

Publicația Politico arată că Ucraina trimite semnale false pentru a deruta Moscova în ajunul contraofensivei care, preconizează jurnaliștii publicației, ar putea avea loc în mai-iunie.

Aceasta nu este o idee nouă, notează Politico. În același mod, britanicii au lansat în 1943 o întreagă operațiune de dezinformare a Germaniei despre locul în care, în sudul Europei, Aliații aveau să dea lovitura principală. Diversiunea a avut succes. În articol se precizează că jurnaliştilor le este deja interzis să viziteze anumite zone ale frontului pe fondul pregătirilor Forţelor Armate ucrainene pentru o contraofensivă.

Studiind cea mai recentă activitate a rușilor pe front, Politico a ajuns la concluzia că ocupanții rușii se tem cel mai mult de un atac din sud, deoarece succesul acolo va forța cu adevărat Ucraina să țintească Crimeea în curând.

Cu toate acestea, analiştii cred că Ucraina nu are puterea pentru o ofensivă de amploare pe toată linia frontului.

12 brigăzi de luptă ucrainene, pregătite la standarde occidentale

Foto: Forțele Armatei ucrainene, instruite în Marea Britanie, în cadrul programului Interflex

La rândul său, New York Times scrie că, fără o victorie decisivă, sprijinul Ucrainei din Occident ar putea slăbi și arată că luna mai ar putea reprezenta începutul acțiunilor de contraofensivă.

NYT, citând documente secrete ale SUA, scrie că 12 brigăzi de luptă ucrainene cu aproximativ 4.000 de soldați fiecare ar trebui să fie pregătite până la sfârșitul lunii aprilie. Documentele spun că SUA și statele NATO antrenează și aprovizionează 9 dintre aceste brigăzi.

Ucraina a construit noile brigăzi de luptă prin mixarea noilor recruți cu un mic nucleu de soldați veterani cu experiență. În plus, încă din ianuarie, unitățile au plecat pe câmpurile de instrucție americane din Germania pentru a învăța cum să folosească noul echipament și cum să conducă, ceea ce armata americană numește, manevre ale armelor întrunite (combined arms maneuvers) - acțiuni de luptă care coordonează eficient trupele terestre cu unitățile de sprijin, precum tancurile și artileria.

Până acum, războiul de manevră sofisticat a fost aproape imposibil de executat, militarilor ucraineni lipsindu-le echipamentele radio performante, care să reziste la bruiajul rusesc.

Foto: Armata ucraineană, facebook

Dacă ucrainenii reușesc să folosească aceste noi tactici, chiar și într-o mică măsură, ar putea fi capabili să depășească forțele rusești superioare numeric.

„Dacă pot pătrunde, atunci cred că pot schimba dinamica pe câmpul de luptă”, a spus Christopher Grady, vicepreședintele șefilor de stat major întrunit, într-un scurt interviu pentru NYT.

Unde ar putea avea loc acțiunea de luptă a ucrainenilor

Foto: Obuzier autopropulsat Caesar

Jurnaliştii au spus că, deşi Ucraina nu a împărtăşit detaliile planului său operaţional oficialilor americani, cel mai probabil operaţiunea va avea loc în sudul ţării, probabil, de-a lungul coastei Ucrainei pe Marea Azov.

”În timp ce oficialii ucraineni au spus că obiectivul lor este să spargă apărările rusești și să creeze un colaps pe scară largă în armata Rusiei, oficialii americani au apreciat că este puțin probabil ca ofensiva să aibă ca rezultat o schimbare radicală a cursului războiului, în favoarea Ucrainei”, notează publicația americană.

„Totul depinde de această contraofensivă”, a spus Alexander Vershbow, fost ambasador al SUA în Rusia și înalt oficial NATO. „Toată lumea este plină de speranță, poate prea optimistă. Dar va determina dacă va exista un rezultat decent pentru ucraineni, în ceea ce privește recuperarea teritoriului pe câmpul de luptă”, a mai spus acesta. SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...