Gorj: DSP a prelevat probe de la 13 persoane care au intrat în contact cu cetăţeanul italian confirmat cu coronavirus

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj au prelevat, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, 13 probe biologice de la persoane care au intrat în contact cu cetăţeanul italian confirmat cu coronavirus şi internat într-un spital din Rimini, a declarat, într-o conferinţă de presă, prefectul Cristinel Rujan.

Potrivit acestuia, procedura de prelevare a probelor este în desfăşurare şi la alte 19 persoane care se află deja în izolare la domiciliu.

Între cele 13 persoane care se află în izolare la domiciliu şi cărora li s-au prelevat probe se află şi socrii italianului, care locuiesc în localitatea Peşteana, dar şi copii.

"În urma confirmării infectării cu coronavirus a unui cetăţean italian despre care s-a stabilit faptul că, în perioada 18-22 februarie, a fost în judeţul Gorj, am dispus convocarea, în regim de urgenţă, a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în vederea aplicării măsurilor care se impun în cel mai scurt timp în astfel de situaţii. În primă fază, a fost iniţiată o investigaţie epidemiologică cu privire la identificarea persoanelor care au intrat în contact apropiat, direct sau indirect cu cetăţeanul italian. Până în acest moment, niciuna dintre persoanele identificate că au intrat în contact cu cetăţeanul italian nu manifestă vreun simptom care ar putea conduce la conturarea unei idei că ar fi purtătoarea acestui virus. Nu avem nicio solicitare la Unităţile de Primiri Urgenţe sau la numărul unic 112 de la persoane care să prezinte simptome specifice. Persoanelor care au avut un contact apropiat cu cetăţeanul italian li s-au prelevat probe biologice care au fost transportate în cursul nopţii la Institutul Naţional 'Matei Balş' şi s-a luat măsura izolării la domiciliu sub supraveghere a persoanelor care au luat contact cu el şi a membrilor familiei. Este vorba despre 13 persoane, este în desfăşurare şi procedura de prelevare, mai sunt vizate încă 19 persoane. Primele 13 probe sunt deja la 'Matei Balş'", a spus Cristinel Rujan.

El a adăugat că, pe raza judeţului Gorj, autorităţile au stabilit că italianul a parcurs un traseu de la Bîlteni la Târgu Jiu, în drumul său oprindu-se şi la Primăria Drăguţeşti, unde nu a intrat însă în contact cu nimeni, el însoţind un alt cetăţean care şi-a achitat taxele locale.

"Este vorba despre traseul pe care l-a făcut în judeţul Gorj - Bîlteni şi Târgu Jiu. (...) Primarul de la Drăguţeşti m-a anunţat că a fost în incinta primăriei, dar nu a intrat în contact cu nimeni, a fost cu o persoană care a realizat plata taxelor locale", a mai spus Cristinel Rujan.

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu, prezent în aceeaşi conferinţă de presă, a declarat că, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, două persoane s-au prezentat voluntar la Spitalul Târgu Jiu şi au anunţat că au intrat în contact cu cetăţeanul italian. Acestea sunt în izolare la domiciliu.

Autorităţile au precizat că ancheta epidemiologică se realizează în continuare în locurile unde s-a identificat că a mers cetăţeanul italian. AGERPRES/(A - autor: Irina Poenaru, editor: Oana Popescu, editor online: Adrian Dădârlat)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Scenariul 4 / Profesorul Rafila despre direcția epidemiei, capcanele statisticii, mutația virusului și medicamen…

2 Coronavirus / Numărul de cazuri noi încetinește clar de o săptămână în Italia, Franța și Spania, unde populația…

3 Rareş Bogdan / În unele zone rurale se circulă ca vodă prin lobodă. Vela să-şi pună la treabă toţi miliţienii

4 Ea este doctorița dezertoare din Orăștie. „Nu am de ce să mă explic lumii”

5 Medic român din Milano / „Culegem roadele faptului că în 30 de ani am făcut doar crâşme şi biserici”

recomandări

Te ia DNA: Vasii Romeo

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum drona asta zboară cu super viteză prin clădiri abandonate