Graziela Vâjială: Părerea mea este că Maria Șarapova ar putea primi doi ani de suspendare

Graziela Vâjială: Părerea mea este că Maria Șarapova ar putea primi doi ani de suspendare

Graziela Vâjială, președinta Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD), a opinat că jucătoarea rusă de tenis Maria Șarapova ar putea primit o suspendare de doi ani în loc de patru ani, dacă Federația internațională de tenis va lua în considerare faptul că a recunoscut și a fost cooperantă.

''Ea și-a recunoscut vina, cazul va fi gestionat de Federația internațională de tenis, dar și AMA va avea ceva de spus. Nu pot să știu cum vor gândi ei în gestionarea cazului, în orice caz pedeapsa este între 2 și 4 ani. Pentru că a recunoscut și a fost cooperantă ar putea primi doar 2 ani, dar este o părere a mea'', a declarat președinta ANAD.

Graziela Vâjială, prezentă la reuniunea Biroului Executiv al Conferinței Statelor Părți la Conferința Internațională a UNESCO împotriva Dopajului în Sport din Capitală, a adăugat că Meldonium este un medicament folosit numai în spațiul țărilor din fosta URSS, iar în cazul Mariei Șarapova staff-ul jucătoarei avea responsabilitatea s-o avertizeze că a fost trecut pe lista interzisă de la 1 ianuarie.

''Meldonium este un medicament produs numai de o companie farmaceutică din Letonia și se comercializează numai în spațiul fostei URSS, pentru că Drug Administration l-a interzis în SUA și în celelalte țări. Din acest motiv este folosit numai de sportivii ruși. Este un antischemic și se folosește în tratarea infarctului miocardic și a anghinei pectorale, dar bineînțeles că în urma studiilor științifice s-a dovedit că el are o acțiune care favorizează creșterea capacității de efort, îmbunătățirea vieții, iar alte studii au arătat că poate chiar influența memoria, atenția și favorizează îmbunătățirea circulației capilare la bolnavii de inimă. Eu am văzut declarația ei și spunea că are un deficit de magneziu și un istoric de diabet în familie, ceea ce nu are legătură cu Meldonium. Însă menționa că EKG-ul ei prezenta fluctuații, bănuiesc că medicul ei din acest motiv i-a recomandat Meldonium. Eu însă acuz staff-ul Mariei Șarapova, pentru că este o sportivă de top, iar staff-ul unei asemenea sportive trebuie să fie responsabil și să cunoască foarte bine lista interzisă. De moment ce medicamentul a fost introdus pe lista interzisă, trebuia să sisteze tratamentul și să găsească altă substanță medicamentoasă care să o ajute'', a spus Graziela Vâjială.

Meldonium face parte pe lista interzisă din categoria ''substanțelor nespecifice'', ce cuprinde steroizi, testosteron etc, pentru care sancțiunea este de la prima abatere de 4 ani, în cazul utilizării pentru creșterea performanțelor sportive.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...