Grecia: Alexis Tsipras cere partidului său formarea de alianțe pentru a schimba Europa

Premierul grec, Alexis Tsipras, liderul formațiunii Syriza, stânga radicală aflată la putere, a lansat un apel camarazilor săi să se deschidă spre alianțe cu social-democrații și cu Verzii pentru a schimba politica actuală din Europa, transmite AFP.

"Pe fondul crizei economice, migratorii și securitare, există un conflict politic la mai multe niveluri în Europa (...), iar rezultatul acestui conflict va fi determinant pentru Europa secolului 21", a declarat Alexis Tsipras în deschiderea lucrărilor celui de-al doilea congres al partidului său, care se desfășoară până duminică.

El a subliniat că Syriza trebuie să abordeze problema alianțelor în Europa și constituirea "unui front al forțelor progresiste" cu scopul de a împiedica continuarea politicilor de austeritate, întărirea extremei dreapta și a "faliei Nord-Sud".

"Trebuie utilizat arsenalul politic și teoretic al stângii pentru a ne apropia de social-democrația europeană, dar și de Verzi, fiind în același timp conștienți de limitele și riscurile pe care le implică această tentativă", a adăugat premierul elen.

Alexis Tsipras a ținut să menționeze că trebuie acționat pentru "cooperare, convergență economică și democrație în Europa".

Inițial mic partid al stângii radicale, Syriza s-a instalat la putere în ianaurie 2015 pe fondul discreditării partidelor de dreapta și socialiștilor care au guvernat Grecia de-a lungul deceniilor și s-au făcut vinovate de gestionarea economică defectuoasă a țării când a izbucnit criza datoriei în 2010.

Cu toate că a promis să pună capăt politicii de austeritate, Alexis Tsipras a fost însă constrâns, după șase luni la putere, să semneze un nou împrumut internațional pentru a evita falimentul țării sale, în schimbul continuării acestei politici.

Schimbarea de direcție a avut un efect important asupra partidului, mai mulți deputați și membri demisionând atunci din Syriza.

Stânga radicală a reușit totuși să câștige alegerile din septembrie 2015, cu ajutorul unui electorat de centru stânga lipsit de alternativă.

În prezent, Syriza este devansată cu peste 5% de Noua Democrație, principalul partid de opoziție, potrivit unor recente sondaje.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Document / Senator PSD, fost ministru în Guvernul Dăncilă, își bătea nevasta cu pumnii în burtă

2 Ți se face silă / O procuroare PSD din Oravița a dat în judecată statul pentru diurna primită în weekend și în c…

3 Mafia PSD / RISE Project anunță că lui Codrin Ștefănescu i-a intrat în conturi și ultima tranșă din tunul de 2 m…

4 Fosta consilieră a Vioricăi Dăncilă și a lui Victor Ponta, surprinsă când vindea petarde la tarabă / Ăștia au îm…

5 Un român din Austria şi-a măcelărit soţia din gelozie

recomandări

Te ia DNA: ISU

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Da, pisica asta chiar există