Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

GRECO critică Ungaria pentru măsurile insuficiente în lupta împotriva corupţiei parlamentarilor şi magistraţilor

Acţiunile derulate de autorităţile ungare pentru a lupta împotriva corupţiei parlamentarilor şi magistraţilor sunt în continuare "necorespunzătoare", a avertizat Consiliul Europei, într-un raport extrem de critic al organismului său specializat, făcut public joi, potrivit AFP.

În raport, Grupul statelor împotriva corupţiei (GRECO) subliniază că numai cinci dintre cele 18 recomandări pe care le-a formulat acum patru ani pe această temă au fost puse în aplicare în mod satisfăcător şi a insistat asupra "necesităţii de a lua măsuri energice în vederea obţinerii unor progrese concrete cât mai repede posibil".

GRECO cere Budapestei în special să adopte reguli privind interacţiunile parlamentarilor cu lobbyiştii, să introducă o obligaţie de declarare a conflictelor de interese, să adopte un model tip pentru declaraţiile lor de patrimoniu şi să reducă domeniul de aplicare al imunităţii parlamentare.

În domeniul judiciar, GRECO a recomandat să se acorde un rol mai important Consiliului Naţional de Justiţie (CNJ) în numirea şi promovarea magistraţilor, dar observă cu preocupare "acuzaţiile de presiuni asupra membrilor CNJ şi contestaţiile care ar fi fost ridicate în privinţa legitimităţii sale".

Organismul anticorupţie al Consiliului Europei cere de asemenea ca imunitatea de care se bucură judecătorii obişnuiţi şi procurorii ungari "să fie limitată la activităţi legate de administrarea justiţiei", recomandare care de fapt nu este urmată.

"Singurul domeniu unde au fost realizate progrese este cel al procedurilor disciplinare împotriva procurorilor", pentru a le îmbunătăţi transparenţa, subliniază GRECO. Totuşi, "pare că procedurile disciplinare nu sunt întotdeauna tratate în afara structurii ierarhice directe", se mai arată în raport.

GRECO este organismul Consiliului Europei care monitorizează, printr-un sistem de evaluare şi de presiuni, respectarea de către statele membre a normelor anticorupţie.

El regrupează cele 47 de state ale Consiliului Europei, precum şi Belarusul şi SUA. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ȘOC în CSM! Birchall desființează Secția Specială! Declarații care le-au dus în pragul leșinului pe Savonea și…

2 „Cățeaua” lui Dragnea a sărit la beregata Anei Birchall din cauza „foii de parcurs” semnate cu SUA! Și nenoroc…

3 VIDEO Virgil Măgureanu, dezvăluiri fără perdea despre personajele care au îngropat România în ultimii 30 de an…

4 VIDEO Povestea incredibilă a complexului Europa. O moarte suspectă, legături cu mafia și apusul unui imperiu

5 Pușcăriașul Miron Mitrea, șeful de campanie al Vioricăi Dăncilă pentru prezidențiale!

recomandări

Te ia DNA: Cirloganu Marian Cristinel

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai faimoasă pisicuță de pe internet