GRECO critică Ungaria pentru măsurile insuficiente în lupta împotriva corupţiei parlamentarilor şi magistraţilor

GRECO critică Ungaria pentru măsurile insuficiente în lupta împotriva corupţiei parlamentarilor şi magistraţilor

Acţiunile derulate de autorităţile ungare pentru a lupta împotriva corupţiei parlamentarilor şi magistraţilor sunt în continuare "necorespunzătoare", a avertizat Consiliul Europei, într-un raport extrem de critic al organismului său specializat, făcut public joi, potrivit AFP.

În raport, Grupul statelor împotriva corupţiei (GRECO) subliniază că numai cinci dintre cele 18 recomandări pe care le-a formulat acum patru ani pe această temă au fost puse în aplicare în mod satisfăcător şi a insistat asupra "necesităţii de a lua măsuri energice în vederea obţinerii unor progrese concrete cât mai repede posibil".

GRECO cere Budapestei în special să adopte reguli privind interacţiunile parlamentarilor cu lobbyiştii, să introducă o obligaţie de declarare a conflictelor de interese, să adopte un model tip pentru declaraţiile lor de patrimoniu şi să reducă domeniul de aplicare al imunităţii parlamentare.

În domeniul judiciar, GRECO a recomandat să se acorde un rol mai important Consiliului Naţional de Justiţie (CNJ) în numirea şi promovarea magistraţilor, dar observă cu preocupare "acuzaţiile de presiuni asupra membrilor CNJ şi contestaţiile care ar fi fost ridicate în privinţa legitimităţii sale".

Organismul anticorupţie al Consiliului Europei cere de asemenea ca imunitatea de care se bucură judecătorii obişnuiţi şi procurorii ungari "să fie limitată la activităţi legate de administrarea justiţiei", recomandare care de fapt nu este urmată.

"Singurul domeniu unde au fost realizate progrese este cel al procedurilor disciplinare împotriva procurorilor", pentru a le îmbunătăţi transparenţa, subliniază GRECO. Totuşi, "pare că procedurile disciplinare nu sunt întotdeauna tratate în afara structurii ierarhice directe", se mai arată în raport.

GRECO este organismul Consiliului Europei care monitorizează, printr-un sistem de evaluare şi de presiuni, respectarea de către statele membre a normelor anticorupţie.

El regrupează cele 47 de state ale Consiliului Europei, precum şi Belarusul şi SUA. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Voi știți cine e marmota asta?

2 Sechestrată și umilită în casa unui judecător

3 Așa o fi?

4 10 poliţişti suspectaţi de luare de mită, „săltaţi” de la un curs de prevenire a corupţiei

5 VIDEO Bătaie generală într-un club de fiţe după ce o „pisi” s-a plâns lui „iubi” că a fost pipăită