Greva profesorilor și cât de legal este să se spună părinților să își țină copiii acasă. Inspector școlar: „Niciunde nu scrie”

Greva profesorilor și cât de legal este să se spună părinților să își țină copiii acasă. Inspector școlar: „Niciunde nu scrie”

La o școală de renume din centrul Timișoarei, aproape 90 la sută dintre profesori au intrat de luni dimineața în grevă. La școală au fost doar câțiva elevi. Un elev de clasa a V-a a spus că „diriga” l-a trimis acasă pentru că nu se fac ore.

Una dintre intrările Școlii Generale 16 din Timișoara FOTO Daniel Dancea

Într-o zi obișnuită de școală, străzile din jurul Școlii Generale 16 din Timișoara sunt pline de mașini și părinți care își aduc copiii la școală. Luni dimineața, în prima zi de grevă generală a profesorilor, în apropierea școlii era o atmosferă de vacanță. Din când în când, în fața școlii oprea câte o mașină care lăsa câte un elev.

Unul dintre părinți a declarat că în clasa la care învață copilul său mesajul a fost că pot merge la școală doar copiii care sunt înscriși la after school, având program de after school care durează până la ora 13.00. Altor părinți li s-a transmis că se fac doar două ore, cu profesorii care nu sunt în grevă.

Un elev de clasa a V-a care s-a dus la școală ca într-o zi obișnuită a fost trimis acasă pentru că nu se fac ore. „Astăzi nu se fac ore. Doar o singură profesoară face ore. A venit diriga și mi-a zis că nu se fac ore. Mă duc acasă de unde am venit”, a spus elevul. O altă elevă care a venit la școală și a fost trimisă acasă a spus că nu știa că nu se fac ore pentru că „are grupul pe mute”.

Una dintre intrările Școlii Generale 16 din Timișoara FOTO Daniel Dancea

Una dintre intrările Școlii Generale 16 din Timișoara FOTO Daniel Dancea

Oficial, la Școala Generală 16 din Timișoara, sunt în grevă aproape 90 la sută dintre profesori. Potrivit directoarei Luminița Marinescu, elevii care au venit la școală au fost puși într-o clasă și supravegheați de profesorii care nu sunt în grevă.

„Suntem în grevă 88 la sută din personalul școlii. Cei care nu sunt în grevă desfășoară activități cu elevii. Cei care sunt în grevă sunt prezenți la școală. Copiii de la clasele la care colegii sunt în grevă au fost adunați într-o clasă și sunt supravegheați de către colegii care nu sunt în grevă”, a declarat directorul unității de învățământ.

În privința elevilor trimiși acasă, directoarea Școlii Generale 16 a declarat că „probabil sunt copii care au desfășurat o oră de curs de dimineață (n.r. cu profesori care nu sunt în grevă) și apoi au plecat”.

„Să nu cumva să le spună părinților să își țină copiii acasă”

Șefa Inspectoratului Școlar Județean Timiș, Aura Danielescu, a declarat că greva profesorilor din Timiș s-a desfășurat fără incidente. Danielescu a mai spus că le-a transmis directorilor că fiecare profesor are dreptul să decidă dacă intră în grevă sau nu și „nu trebuie să fie nimeni etichetat sau marginalizat”.

Întrebată dacă este legal ca un elev care s-a dus la școală în ziua de grevă să fie trimisă de grevă, Aura Danielescu a spus că „niciunde nu scrie dacă este legal sau ilegal”.

„Normal ar fi să nu le spunem copiilor că nu pot să vină la școală. Eu i-am rugat (n.r. pe directori) să se ferească și să nu cumva să le transmită părinților să își țină copiii acasă, dar trebuie să le comunice părinților situația reală. Datele colegilor aflați în grevă nu trebuie transmise atât spre mine, inspectoratul școlar, cât trebuie transmise spre părinți pentru ca părinții să poată lua cea mai bună decizie pentru copiii lor”, a declarat Aura Danielescu.

„Să nu dăm dovadă de exces de zel”

O altă situație semnalată de sursele „Adevărul” este legată de absențele puse elevilor care lipsesc de la școală de profesori care au ales să nu intre în grevă. Șefa Inspectoratului Școlar Timiș a declarat că profesorii care nu au ales să facă grevă nu ar trebui să dea dovadă de exces de zel.

„A fost o întrebare pusă la Ministerul Educației. Eu le-am recomandat să nu dăm dovadă de exces de zel până nu primim clarificări de la Ministerul Educației, atâta timp cât există o stare de bulversare în rândul copiilor. Să nu exagerăm și să exercităm astfel de repercursiuni asupra copiilor, aceea de a-i pune absenți pentru că mesajele care pleacă de la școli îi pun în dificultate pe părinți în luarea unei decizii”, a mai declarat Aura Danielescu, potrivit căreia, dacă greva continuă, se vor face și clarificări cu privire la modul de desfășurare a orelor de către cei care nu sunt în grevă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro