Grupare de trafic de migranţi constituită în Republica Moldova, destructurată; 11 persoane au fost reţinute

Grupare de trafic de migranţi constituită în Republica Moldova, destructurată; 11 persoane au fost reţinute

O grupare de trafic de migranţi constituită pe teritoriul Republicii Moldova a fost destructurată în cadrul unei acţiuni comune între autorităţile române şi cele moldoveneşti, 11 persoane fiind reţinute, iar zeci de autoturisme indisponibilizate.

Potrivit unor comunicate de presă transmise, miercuri, de DIICOT şi IGPF, 66 de percheziţii au fost efectuate, marţi, pe teritoriul Republicii Moldova (Chişinău şi partea de sud a ţării), activitate desfăşurată ca urmare a încheierii prin intermediul EUROJUST a unui acord de constituire a unei echipe comune de anchetă între autorităţile din România şi cele din Republica Moldova.

La descinderi au participat şi procurori DIICOT Galaţi, poliţişti de frontieră din cadrul Direcţiei de Prevenire şi Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere (DPCMIIT) a IGPF şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi.

"În cauză s-a reţinut că, în cursul anului 2021, a fost constituit pe teritoriul Republicii Moldova un grup infracţional organizat, structurat pe criterii ierarhice şi compus din cetăţeni moldoveni, grup specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi, constând în recrutare, transport şi transfer de migranţi de origine asiatică, în scopul trecerii frauduloase a acestora peste frontiera de stat a României către statele din vestul Europei. Grupul infracţional organizat a acţionat şi pe teritoriul României, prin transportarea migranţilor în autoutilitare modificate, cu compartimente special amenajate pentru disimularea lor, urmată de facilitarea trecerii frauduloase a frontierei României cu Ungaria şi Bulgaria, destinaţia finală a transporturilor fiind Austria şi Germania", spun anchetatorii.

Mai multe astfel de transporturi au fost depistate de poliţiştii de frontieră în PTF Nădlac II şi Borş II, în perioada septembrie 2021 - ianuarie 2022.

Migranţii au fost transportaţi în grupuri mici, de aproximativ 6 - 10 persoane, în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 şi 8.000 de euro de persoană (în funcţie de distanţa parcursă şi segmentul de călătorie oferit).

"Transporturile ilegale de migranţi au fost efectuate cu sprijinul unor persoane, prezente în autoutilitare, care au avut rolul de a induce în eroare organele de control, prin simularea unor transporturi reale de persoane şi mărfuri. De asemenea, transporturile de migranţi au beneficiat de suportul unor autoturisme de mici dimensiuni, utilizate ca antemergător, în scopul asigurării protecţiei transporturilor, acestea verificând şi semnalând prezenţa în traficul rutier a autorităţilor şi pentru a evita efectuarea unor controale amănunţite în punctele de trecere a frontierei de stat a României", precizează sursele citate.

Pe teritoriul României au fost documentate 16 transporturi, fiind depistaţi aproximativ 100 de migranţi pe care grupul intenţiona să îi treacă fraudulos frontiera de stat spre ţări din vestul Europei.

Sumele de bani rezultate din activitatea de trafic de migranţi au fost investite de membrii grupului infracţional organizat în autoturisme de lux şi imobile aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

În urma activităţilor desfăşurate au fost ridicate în vederea indisponibilizării 26 de autovehicule utilizate la comiterea faptelor, iar 11 persoane au fost reţinute pentru 72 de ore de către autorităţile din Republica Moldova.

Cooperarea judiciară a fost facilitată prin intermediul EUROJUST care a organizat o întâlnire de coordonare şi prin intermediul SELEC. De asemenea, EUROPOL a asigurat schimbul de informaţii între autorităţile din România, Republica Moldova, Ungaria, Austria şi Germania, oferind suport şi din perspectiva analizării informaţiilor transmise.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Inspectoratului Naţional de Investigaţii al Republicii Moldova (Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate).

Suportul de specialitate pe teritoriul României a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.
AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...