Guvernarea care nu distruge doar prezentul




Guvernarea care nu distruge doar prezentul

Rectificarea bugetara pe care Guvernul Tudose se incapataneaza sa o numeasca pozitiva, in pofida evidentelor nu vorbeste doar despre prezentul Romaniei sub zodia PSD. Vorbeste, as spune mai ales, despre viitorul acestei tari lovita de uraganul rosu.

Pe ansamblu, cifrele prezentate de dl Misa arata asa: se taie 10 miliarde de lei de la investitii si se adauga 5 miliarde la salarii si 3 miliarde la pensii. Adica tara asta produce, ba chiar se imprumuta preponderent pentru ceea ce merge la consum.

Liderii PSD se apara spunand ca au fost taiate cofinantari pentru proiecte europene care nu se vor mai realiza, deci n-ar fi asa o problema. Ba este una uriasa. Pentru ca fiecare ban taiat de la cofinantare inseamna alti bani pe care nu ii iei gratis de la UE ca sa te dezvolti.

Cand tai bani de la investitii, indiferent de sursa lor, inseamna ca blochezi practic dezvoltarea tarii si creezi premisele pentru ca pe viitor sa nu mai ai de unde sa sustii cheltuielile de personal pe care le sporesti constant.

Si nu numai ca tai investiitile, dar lovesti in plin mediul de afaceri cu tot felul de masuri aberate, precum TVA split, nu mai reduci fiscalitatea asa cum te-ai angajat in propriul program, in schimb revii la supraacciza si creezi temerea ca vei reveni si la taxa pe stalp, ca vei introduce si alte taxe.

Ceea ce, de fapt, inseamna ca inhibi si investitiile private, atat cele ale capitalului autohton, dar si pe cele straine, dupa care arunci cu pietre dintr-un nationalism grobian. Efectul e cuantificabil: cifrele BNR arata o scadere a investitiilor straine directe cu aproape 13% in prima parte a acestui an.

Se taie masiv de la Transporturi si Educatie si se adauga la Camera Deputatilor si Senat, ale caror cifre au explodat dupa intrarea in vigoare a legii salarizarii, parlamentarii fiind, alaturi de primari, singurii beneficiari ai cresterilor efective.

Intr-o tara ca Romania, cu infrastructura ei ingrozitoare, mi se pare o crima sa iei banii deja alocati pentru proiecte. Si culmea este ca ministrul care nu a fost in stare sa cheltuiasca acesti bani este intangibil din cauza unor jocuri interne de putere din PSD. Dl Cuc rezista, doar banii s-au dus.

In privinta Educatiei, cati elevi incep scoala fara manual sau cu unele atat de distruse incat sunt aproape de nefolosit? Cate scoli, nu doar din mediul rural, au macar un computer? Nu mai e nimic de investit? Abandonul scolar e rezolvat?

Cred ca nu exista o lovitura mai teribila pe care o dai viitorului unei tari decat sacrificandu-i Educatia, adica exact ceea ce face PSD, mai ales dupa ce a pus in fruntea lui un agramat. O rusine!

Intr-un fel nu e nicio mirare. PSD nu are nevoie de oameni educati care sa-i poata evalua critic gogosile electorale. In plus, cum sa inteleaga si sa respecte importanta Educatiei niste oameni care au baltit o viata in mediocritate, unii chiar repetenti la viata lor, precum Liviu Dragnea.

Asadar faptul ca sfantul program se destrama dupa nici un an de guvernare era previzibil. Si nu e cel mai grav lucru. Cel mai grav este ca anul acesta pesedist va lasa probabil urme adanci in destinul Romaniei. Adanci si extrem de greu de sters. SURSA: Ioana Ene Dogioiu/ Ziare.com .
 


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

4 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

5 Foarte interesante amănunte...