Guvernul de la Chişinău sancţionează oficiali ruşi pentru încercarea liderului Tatarstan de a intra în ţară

Guvernul de la Chişinău sancţionează oficiali ruşi pentru încercarea liderului Tatarstan de a intra în ţară

Chișinăul a anunțat că ar putea să declare persona non-grata un diplomat rus, doi angajați ai ambasadei ruse rămânând deja fără cartela de acces pe teritoriul aeroportului, pentru comportament necorespunzător în timpul aterizării avionului în care se afla șeful Tatarstanului.

Un diplomat rus ar putea fi declarat persona non-grata. FOTO: Arhivă

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene îl va convoca pe parcursul zilei de miercuri pe ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, pentru a fi informat despre deciziile Chișinăului, inclusiv despre suspiciunile care planează asupra unui oficial al misiunii diplomatice.

„Se va examina declararea persona non- grata a unui oficial la ambasada rusă”, a menționat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Reprezentanții Executivului nu au oferit detalii despre persoana vizată, dar au precizat că alţi doi angajați ai ambasadei Rusiei la Chișinău au rămas fără cartelele de acces în aeroport.

,,Se referă la faptul că aceștia au avut un comportament necorespunzător în cazul în care a fost mediatizat în presă și legat de președintele Tatarstanului”, a punctat Daniel Vodă.

Solicitarea premierului

Deciziile au fost luate după ce premierul Dorin Recean a venit cu solicitări în acest sens în debutul ședinței Executivului, sugerând parlamentarilor să nu mai invite în Republica Moldova reprezentanții ai Federaţiei Ruse.

,,Cetățenii care temporar sunt deputați și invită, aici, cei care ajută la uciderea oamenilor, uciderea copiilor, uciderea femeilor nu au ce căuta aici. Noi nu ne asociem cu războiul, Moldova nu trebuie asociată cu aceste atrocități și asta vreau să le spun acestor cetățeni, și nu trebuie să se pună în ,,poară” cu Poliția de Frontieră, și cu autoritățile din Aeroport. Nu le face față, le reamintesc, ei sunt temporar deputați, asta nu le dă dreptul să se poarte urât cu cetățenii Republicii Moldova în exercitarea funcției”, a declarat prim-ministrul.

Când a fost aplicată interdicția de intrare pentru șeful Tatarstanului?

În data de 17 aprilie, Rustam Minnikhanov, liderul Republicii Tatarstan (n.r republică a Federaţiei Ruse), care planifica să ajungă în Republica Moldova pentru a susține un candidat la alegerile din UTA Găgăuzia, nu a fost lăsat să intre în țară de polițiștii de frontieră.

,,Ne aflăm în Chișinău. Am aterizat cu puțin timp în urmă la invitația lui Petrov și Suholdolski, care recent au vizitat republica noastră. Aveam un program amplu, din păcate, autoritățile din Republica Moldova au luat decizia că noi nu suntem doriți aici și că nu putem vizita țara. Astfel, nu vom putea participa la congres”, a declarat liderul Republicii Tatarstan.

Mai exact, Minnikhanov a fost invitat la congres de Alexandr Suhodolski, un parlamentar socialist, și de Victor Petrov, candidat independent la alegerile pentru funcția de bașcan din UTA Găgăuzia care vor avea loc în data de 30 aprilie.

De cealaltă parte, reprezentanții Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) au precizat că președintelui Republicii Tatarstan i-a fost interzisă intrarea în țară, dar acesta nu a fost declarat persona non-grata.

,,Sunt false și declarațiile unui oficial rus recent returnat din țara noastră precum că a fost declarat „persoană non-grata” în Moldova. Susținerea unui candidat în alegerile locale din țara noastră nu este un motiv întemeiat și autoritățile au solicitat oficialilor ruși să se abțină de la imixtiuni în treburile interne ale țării noastre”, a menționat purtătoare de cuvânt a IGPF, Raisa Novițchi.

Liderul socialist, Igor Dodon, un susținător al Kremlinului, a criticat autoritățile după aplicarea acestei interdicții.

,,Ceea ce i-a făcut Guvernul nostru este o rușine. Este un scuipat în direcția popoarelor moldovenești și găgăuze care s-au remarcat mereu prin ospitalitate”, a punctat fostul președinte al Republicii Moldova, într-o declarație pentru TASS, o agenție de presă afiliată Moscovei.

Au reacționat și reprezentanții partidului de guvernământ, între care deputatul PAS, Andrian Cheptonar, susținând că oficialii, care provin dintr-un stat agresor, nu pot intra în Republicii Moldova pentru a face campanie electorală.

,,Președintele Tatarstanului, însoțit de un mitropolit, funcție care are de obicei grad echivalat de general la FSB, au încercat să intre în Moldova, pentru a face campanie electorală pentru unul dintre candidații la alegerile din Găgăuzia. Cu un luxos avion privat.Obișnuiți anterior că pot face orice doresc pe teritoriul țării noastre, astăzi nacealnicilor ruși li s-a interzis accesul în Republica Moldova. Pentru că așa trebuie! Pentru că este ilegal ca politicieni și artiști și preoți dintr-o țară agresoare și teroristă să facă aici campanie electorală. Drept rezultat, avionul nacealnicesc rusesc s-a dus azi în aceeași direcție cu Corabia militară rusească”, a scris parlamentarul pe pagina sa de Facebook.

Rustam Minnikhanov, președintele Republicii Tatarstan din Federația Rusă, se numără printre membrii cheie ai partidului „Edinaia Rossia” afiliat lui Vladimir Putin.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

3 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

4 Judecați voi...

5 Se retrag „Piedonii”? / De două zile sunt mucles...