Guvernul indian, acuzat că a rescris istoria după ce a modificat manualele școlare

Guvernul indian, acuzat că a rescris istoria după ce a modificat manualele școlare

Guvernul indian a fost acuzat că încearcă să rescrie istoria astfel încât să se conformeze agendei naționaliste hinduse după ce din manualele școlare au fost înlăturate pasajele referitoare la opoziția lui Mahatma Gandhi față de naționalismul hindus, precum și la o răscoala religioasă controversată în care a fost implicat premierul Narendra Modi, relatează The Guardian.

Pasaje controversate despre premierul Narendra Modi au fost eliminate FOTO EPA-EFE

Amendamentele au fost dezvăluite de ziarul „Indian Express”.

Totodată, manualele au fost revizuite pentru a elimina capitolele despre istoria Imperiului Mogul, condus de lideri musulmani care au controlat mare parte din India între secolele XVI și XIX.

Partidul aflat la guvernare în India, Bharatiya Janata (BJP), care, prin politica sa naționalistă, a îndepărtat țara de la fundația ei seculară, și-a exprimat de altfel public dorința de a scăpa de ceea acesta descrie a fi „mentalitatea sclavagistă” a asupritorilor colonialiști.

„Este responsabilitatea noastră să ne scriem propria istorie” spunea ministrul afacerilor interne, Amit Shah, în 2019. Printre modificările aduse manualelor liceelor din India se numără eliminarea pasajelor în care este descrisă antipatia naționaliștilor hinduși față de Gandhi, faimosul luptător pentru libertate al Indiei, și tentativele lor de a-l asasina.

Manualele au fost modificate pentru a atenua mențiunile despre ucigașul lui Gandhi , naționalistul Nathuram Godse, in 1948.

Pasajele despre revoltele din Gujarat, un subiect sensibil pentru Modi, au fost de asemenea eliminate din manuale: la vremea când au avut loc, în 2002, Modi, ministru-șef al regiunii Gujarat din vestul Indiei, a fost acuzat de complicitate la violențele de atunci, printre care se numără numeroase atacuri brutale asupra familiilor de musulmani, soldate cu peste 1.000 de morți, majoritatea musulmani.

Istoricii și politicienii din opoziție deopotrivă au condamnat revizuirile manualelor școlare

„Poți să schimbi adevărul în cărți, dar nu poți să schimbi istoria țării”, a spus Mallikarjun Kharge, președintele unui partid de opoziție.

„De fiecare dată când am fost martori la eliminarea unei comunități anume din istoria noastră, a urmat exterminarea acelei comunități”, a comentat Aditya Mukherjee, profesor de istorie contemporană a Indiei la Universitatea Jawaharlal Nehru.

Purtătorul de cuvânt la nivel național al BJP, Gopal Krishna Agarwal, a declarat că "nu este vorba despre rescrierea istoriei", ci de o modalitate de a reechilibra "abordarea părtinitoare" a unor istorici.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski