Halep „fierbe“: De ce urmează 40 de zile cruciale în scandalul de dopaj

Halep „fierbe“: De ce urmează 40 de zile cruciale în scandalul de dopaj

Simona Halep are motive să zâmbească, după o perioadă teribilă, în care a fost acuzată, oficial, de dopaj, după ce un control efectuat la US Open a depistat urme de Roxadustat, o substanță interzisă , în organismul ei.

Simona Halep mai are de așteptat pentru a afla dacă poate juca la Australian Open 2023.

S-a vorbit inclusiv despre o posibilă suspendare de 4 ani, fiind vorbă de o substanță de categoria EPO. Încă din primele zile, s-a spus că Halep trebuie să demonstreze că Roxadustat a ajuns în organismul ei, fără ca ea să fi avut intenția de a-și îmbunătăți capacitatea de efort. Potrivit Cristian Jura, judecător la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS), exact acest lucru ar fi reușit Simona împreună cu avocații ei.

Se pare că s-a identificat modalitatea prin care Roxadustat a pătruns în organismul sportivei, și anume prin ingerarea unui supliment alimentar contaminat. Produsul contaminat este un produs care conține o substanță interzisă care nu este precizată pe eticheta produsului sau în informațiile accesibile printr-un demers rezonabil de căutare pe internet“, a precizat Jura pentru prosport.ro.

Mai departe, acesta a explicat etapele care vor fi parcurse în acest caz: „Suspendarea poate fi redusă sau chiar anulată, dacă sunt întrunite cumulativ cele două condiții prevăzute de Codul Mondial Anti-Doping. Adică, să se stabilească foarte clar modul cum a pătruns substanța în organism și lipsa intenției sportivului de a lua substanța interzisă pentru îmbunătățirea performanței sportive. Una dintre condiții a fost îndeplinită, s-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organismul sportivei. Urmează ca sportiva să demonstreze și lipsa vinovăției și a neglijenței“.

Potrivit judecătorului TAS, există inclusiv posibilitatea ca suspendarea provizorie a Simonei să fie ridicată, în timp ce ancheta merge înainte până la stabilirea unui verdict. Ceea ce înseamnă că, teoretic, Halep poate spera să evolueze la Australian Open 2023 (16-29 ianuarie). Atenție însă: acest scenariu fericit ține de momentul în care vor avea loc audierile! Data nu va fi anunțată, în mod public, după cum s-a precizat deja. Dar având în vedere că, începând de astăzi, mai sunt 40 de zile până la startul Australian Open 2023, „Simo“ poate spera, totuși, la o soluționare favorabilă a cazului.

Procedural, urmează mai multe etape: O audiere provizorie organizată în fața Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului. În această etapă, este posibilă ridicarea suspendării provizorii a sportivei, ținând cont de dovezile că a ingerat un supliment contaminat. Dar aș face o precizare importantă, așa cum este posibilă ridicarea suspendării provizorii, la fel de bine ea poate fi menținută, depinde foarte mult de probatoriu“, a adăugat Cristian Jura.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...