Halep la French Open? O posibilitate cu șanse reduse. Explicația situației de care depinde Simona ANALIZĂ

Halep la French Open? O posibilitate cu șanse reduse. Explicația situației de care depinde Simona ANALIZĂ

Cu o lună înainte de startul French Open 2024 (20 mai – 9 iunie), avem lista jucătoarelor acceptate direct pe tabloul principal. Din care, firește, lipsește Simona Halep, ea neavând clasamentul necesar pentru a pătrunde direct în turul I.

Simona Halep a câștigat French Open în 2018. FOTO: Platforma X

În schimb, patru românce vor fi în această situație, conform anunțului făcut de organizatori: Sorana Cîrstea (29 WTA), Ana Bogdan (64 WTA), Jaqueline Cristian (74 WTA) și Irina Begu (128 WTA). Ultima beneficiază de clasamentul protejat, 49 WTA, adică cel pe care l-a avut în momentul în care s-a accidentat. Begu a stat pe tușă, între august 2023 și martie 2024.

Pe site-ul oficial al French Open apar și cinci românce, Irina Bara (155 WTA), Gabriela Ruse (162 WTA), Anca Todoni (191 WTA), Miriam Bulgaru (195 WTA) și Cristina Dinu (233 WTA), toate pe lista „rezervelor“. Ele pot avansa pe tabloul principal, în cazul retragerii unor sportive care au locul asigurat acolo. Altfel, vor merge în calificări. Unde trebuie să lege trei victorii ca să ajungă în turul I. Faptul că Halep (32 de ani, 1.146 WTA) nu figurează nici măcar pe această listă de rezervă arată că ea nu poate intra nici măcar în calificările French Open 2024 pe baza clasamentului actual!

Așadar, apare o întrebare: e bătută în cuie absența Simonei de la al doilea Grand Slam al sezonului? Răspunsul, pe scurt: nu chiar, dar șansele ca ea să joace la Paris sunt mici.

Problema Simonei: e din România

Din capul locului trebuie făcută o precizare: Halep poate apărea fie pe tabloul principal, fie în calificări, deși n-are clasamentul necesar, grație unui wild-card (n.r. – invitație acordată de organizatori).

Sunt opt wild-card-uri disponibile pentru turul I și nouă pentru prezența în rundele preliminare. Problema e că franțuzoaicele au prioritate, când vine vorba de acordarea lor. Și, datorită unei înțelegeri tacite între organizatorii turneelor de Grand Slam, după sportivele autohtone, de cele mai multe ori, wild-card-urile ajung la jucătoarele care provin din țări care, la rândul lor, organizează întreceri majore. Vorbim despre sportive din SUA, Australia și Marea Britanie. Această situație e reflectată, în mod clar, când vedem unde s-au dus wild-card-urile pentru tabloul principal, la ultimele trei ediții:

*2023: Emma Navarro (SUA), Kimberly Birrell (Australia), Kristina Mladenovic, Diane Parry, Clara Burel, Séléna Janicijevic, Jessika Ponchet, Léolia Jeanjean (Franța)

*2022: Katie Volynets (SUA), Daria Saville (Australia), Léolia Jeanjean, Tessah Andrianjafitrimo, Fiona Ferro, Elsa Jacquemot, Carole Monnet, Harmony Tan (Franța)

*2021: Astra Sharma (Australia), Chloé Paquet, Océane Babel, Elsa Jacquemot, Océane Dodin, Diane Parry, Harmony Tan, Clara Burel (Franța)

Ca să vedem care au fost ultimele jucătoare din afara Franței, Australiei și Statelor Unite, care au primit wild-card-uri pentru French Open, trebuie să ne întoarcem tocmai în 2020. Atunci, în această postură privilegiată s-au aflat Eugenie Bouchard (Canada) și Tsvetana Pironkova (Bulgaria). Atenție însă, în 2020, anul isteriei pandemice, a existat o cerere mai mică pentru wild-card-uri.

Dacă analizăm situația invitațiilor pentru tabloul calificărilor, aici lucrurile sunt și mai clare. La ultimele două ediții de la French Open, de fiecare dată, toate cele nouă wild-card-uri au ajuns la franțuzoaice. În 2021, organizatorii au fost ceva mai generoși și au lăsat două „intruse“ în calificări: Carol Zhao (Canada) și Olivia Gadecki (Australia).

Maria Șarapova n-a primit nici ea wild-card la French Open. FOTO: Arhiva Adevărul

Maria Șarapova n-a primit nici ea wild-card la French Open. FOTO: Arhiva Adevărul

Declarația care o „bântuie“

Dacă cineva își imaginează că Halep ar fi nedreptățită acum, în cazul în care i se va refuza acordarea unui wild-card la French Open, trebuie să spunem că lucrurile nu stau chiar așa. Maria Șarapova, o jucătoare cu un potențial comercial mult mai mare decât Halep, n-a primit decât un singur wild-card după suspendarea ei de 15 luni pentru dopaj, între 2015 și 2017.

La French Open, rusoaica a fost refuzată, pentru că, în general, organizatorii nu aprobă apariția unor sportive pedepsite pentru dopaj pe tablou. Singura apariție a Șarapovei în turul I al unui Grand Slam, grație unui wild-card, a fost la US Open 2017. Unde a bătut-o chiar pe Halep în turul I (6-4, 4-6, 6-3). E un meci care o „bântuie“ pe Simona și acum! Nu din cauza rezultatului, ci pentru că, la vremea respectivă, ea a criticat acordarea unui wild-card unei jucătoare suspendate pentru dopaj. Acum, la 7 ani distanță, Halep, sancționată la rândul ei pentru dopaj, a ajuns să stea și ea după un wild-card.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro