Haşotti: Senatul legiferează doar patru ore pe săptămână, sunt multe adoptări tacite

Haşotti: Senatul legiferează doar patru ore pe săptămână, sunt multe adoptări tacite

Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a criticat, luni, în plenul Senatului, faptul că această Cameră legiferează doar patru ore pe săptămână, el spunând că astfel se ajunge la adoptarea tacită a multor propuneri legislative.

Haşotti: Senatul legiferează doar patru ore pe săptămână, sunt multe adoptări tacite (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

El a făcut această intervenţie după ce, în şedinţa de luni, Senatul a adoptat tacit trei iniţiative legislative, fără a fi dezbătute şi votate de plen. Senatul a adoptat tacit trei iniţiative legislative – una potrivit căreia părinţii care au copii în învăţământul preuniversitar vor beneficia de o zi liberă în prima zi a anului şcolar, una prin care se înfiinţează Compania Regională a Munţilor Apuseni şi o propunere de modificare a Ordonanţei de Urgenţă privind pescuitul şi acvacultura, prin care se propune să poată fi vândute, o dată cu amenajările piscicole, şi terenurile proprietate publică a statului pe care acestea sunt construite, după trecerea acestor terenuri în proprietatea privată a statului.

Adoptarea tacită a acestor iniţiative legislative a determinat discuţii în contradictoriu privind cauza care a determinat această situaţie. Liderul grupului senatorilor PNL, Puiu Haşotti , a propus ca senatorii să se reunească şi miercuri în şedinţă de plen "până se rezolvă ordinea de zi" pentru că mai multe proiecte riscă să treacă prin adoptare tacită.

"Din păcate, Senatul legiferează patru ore pe săptămână", a spus acesta.

Senatorul PPDD Ioan Iovescu a propus ca Senatul să legifereaze mai multe ore pe săptămână. "Dragi colegi vă rog să fiţi de acord să oprim un fenomen care capătă amploare. Săptămâna trecută am avut două iniţiative care au trecut prin adoptare tacită. Săptămâna asta avem trei proiecte de lege în această situaţie. O să ajungem în acest fel până unde o să ajungem. În sensul acesta propun mărirea timpului de lucru", a spus senatorul.

Preşedintele de şedinţă, vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru (PSD), a precizat că propunerea senatorului va fi transmisă Biroului Permanent al Senatului pentru a se lua o decizie.

Pe de altă parte, senatorul PSD Ion Rotaru a susţinut că principalul motiv pentru care senatorii nu au timp suficient pentru a discuta toate proiectele înscrise pe ordinea de zi a plenurilor pentru că mulţi dintre aceştia se angajează în "discuţii sterile".

"Nu trebuie să treacă niciun act normativ prin adoptare tacită. În spiritul sugestiilor făcute, noi am hotărât şi era la nivel la cutumă, ca un singur reprezentant al fiecărui grup parlamentar să ia cuvântul pentru că ne ducem de multe ori în discuţii sterile, cu foarte mulţi reprezentanţi ai aceluiaşi grup care vorbesc despre acelaşi proiect de lege şi ajungem să ne aflăm în situaţia în care ne aflăm. Puţine acte normative trec pe baza dezbaterilor care se fac nejustificat", a opinat Rotaru.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Foarte interesante amănunte...

4 VIDEO Ultimele imagini cu Putin, la slujba de Paște...

5 O femeie indiană și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o la „relații sexuale împotriva naturii cu orice bărbat, femeie sau animal”