Hollande își asumă responsabilitatea pentru crimele dintr-un lagăr de concentrare pentru nomazi în al Doilea Război Mondial

Hollande își asumă responsabilitatea pentru crimele dintr-un lagăr de concentrare pentru nomazi în al Doilea Război Mondial

Președintele Francois Hollande și-a asumat azi, în numele Franței, responsabilitatea pentru drama romilor închiși de regimul nazist de la Vichy în lagărul de concentrare pentru nomazi de la Montreuil-Bellay, în cel de-al Doilea Război Mondial, informează EFE.

"Azi, la Montreuil-Bellay, Franța evocă o dramă care a fost ignorată multă vreme (...) Republica recunoaște suferința nomazilor încarcerați și își asumă responsabilitatea pentru drama de la Montreuil-Bellay", a afirmat președintele francez la ceremonia prilejuită de aniversarea a 70 de ani de la eliberarea deținuților din cel mai mare lagăr de concentrare gestionat de Vichy între 1940 si 1946.

Este prima dată când un șef al statului francez își asumă responsabilitatea pentru crimele din lagărul de concentrare situat în nord-estul Franței, în care au fost închiși aproximativ 6.000 de nomazi, printre care 2.000 de romi. Sute nu au supraviețuit încarcerării.

"Nu trebuie să uităm că în alte regiuni, nomazii au fost deportați la Auschwitz", a amintit Hollande în omagiul său rostit în fața mai multor supraviețuitori.

El a mai adăugat că Franța trebuie să recunoască memoria patimilor comunității rome și că este de datoria tuturor cetățenilor francezi să fie uniți și să respecte valorile Republicii franceze — libertate, egalitate si fraternitate.

Montreuil-Bellay nu este singurul lagăr de concentrare unde au fost închiși și uciși deținuți romi. Astfel de crime au mai avut loc la Saliers, în sudul Franței.

AGERPRES/(as—editor: Ana Maria Luca, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu