Holocaustul ''a fost comis nu de nazişti, ci de Germania lui Hitler'', afirmă premierul polonez

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat duminică, cu ocazia ceremoniilor de marcare a 74 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz (Oswiecim, în sudul Poloniei), că Holocaustul 'a fost comis nu de nazişti, ci de Germania lui Hitler', transmite AFP.

'Germania lui Hitler s-a hrănit din ideologia fascistă. (...) Dar tot răul a venit din acest stat şi nu trebuie uitat acest lucru, pentru că, altfel, relativizăm răul', a declarat Morawiecki, aplaudat de asistenţă.

'Statul polonez este gardian al adevărului, care nu ar trebui relativizat în niciun fel. Vreau să fac aici promisiunea de (a păstra) întregul adevăr despre acea epocă', a adăugat premierul conservator.

Chestiunea adevărului despre Holocaust a provocat anul trecut tensiuni între Polonia şi, de cealaltă parte, Israel şi SUA, în legătură cu o lege memorială poloneză ce prevedea pedepse cu închisoarea pentru oricine ar acuza naţiunea poloneză că ar fi responsabilă de crime de război naziste.

Israelul şi SUA vedeau în aceasta o posibilitate de urmărire în justiţie a supravieţuitorilor Shoah dacă mărturiile lor ar fi evocat implicarea unor polonezi în omorârea de evrei.

Polonia a amendat în cele din urmă legea pentru a răspunde acestor îngrijorări.

Aproximativ 1,1 milioane de oameni, dintre care aproape un milion de evrei, au fost ucişi în lagărul de exterminare de la
Auschwitz-Birkenau, instalat de nazişti în Polonia ocupată, între 1940 şi 1945. Celelalte victime au fost mai ales polonezi neevrei, ţigani şi prizonieri sovietici.

Duminică, un grup de circa 30 de naţionalişti polonezi de extremă dreapta au depus flori la Auschwitz, în afara cadrului ceremoniilor oficiale.

Cu această ocazie, liderul lor, Piotr Rybak (condamnat în 2016 la zece luni de închisoare pentru incendierea în public a unui manechin reprezentând un evreu), a acuzat 'naţiunea evreiască că vrea să deformeze istoria lagărului' prin minimizarea sorţii victimelor poloneze, a transmis corespondentul AFP.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Cattani de România lovește din nou! Dosar penal la DNA în cazul achiziției de măști medicale de la …

2 Mafie pe față! / Mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Iorgulescu Jr. a fost anulat pe motiv de viciu…

3 Milițianul Neluțu, care a infectat zeci de persoane la spitalul Gerota din Capitală, a fost externat pe ascuns…

4 Cei „12 apostoli” ai dezinformării despre coronavirus au ajuns și în România

5 VIDEO Generalul Oprea face ordine la Suceava: Cadrele medicale care refuză carantina au ca variante șomajul te…

recomandări

Te ia DNA: Valentin Constantin Bretfelean

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Top 10 piscine din lume