Holocaustul ''a fost comis nu de nazişti, ci de Germania lui Hitler'', afirmă premierul polonez

Holocaustul ''a fost comis nu de nazişti, ci de Germania lui Hitler'', afirmă premierul polonez

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat duminică, cu ocazia ceremoniilor de marcare a 74 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz (Oswiecim, în sudul Poloniei), că Holocaustul 'a fost comis nu de nazişti, ci de Germania lui Hitler', transmite AFP.

'Germania lui Hitler s-a hrănit din ideologia fascistă. (...) Dar tot răul a venit din acest stat şi nu trebuie uitat acest lucru, pentru că, altfel, relativizăm răul', a declarat Morawiecki, aplaudat de asistenţă.

'Statul polonez este gardian al adevărului, care nu ar trebui relativizat în niciun fel. Vreau să fac aici promisiunea de (a păstra) întregul adevăr despre acea epocă', a adăugat premierul conservator.

Chestiunea adevărului despre Holocaust a provocat anul trecut tensiuni între Polonia şi, de cealaltă parte, Israel şi SUA, în legătură cu o lege memorială poloneză ce prevedea pedepse cu închisoarea pentru oricine ar acuza naţiunea poloneză că ar fi responsabilă de crime de război naziste.

Israelul şi SUA vedeau în aceasta o posibilitate de urmărire în justiţie a supravieţuitorilor Shoah dacă mărturiile lor ar fi evocat implicarea unor polonezi în omorârea de evrei.

Polonia a amendat în cele din urmă legea pentru a răspunde acestor îngrijorări.

Aproximativ 1,1 milioane de oameni, dintre care aproape un milion de evrei, au fost ucişi în lagărul de exterminare de la
Auschwitz-Birkenau, instalat de nazişti în Polonia ocupată, între 1940 şi 1945. Celelalte victime au fost mai ales polonezi neevrei, ţigani şi prizonieri sovietici.

Duminică, un grup de circa 30 de naţionalişti polonezi de extremă dreapta au depus flori la Auschwitz, în afara cadrului ceremoniilor oficiale.

Cu această ocazie, liderul lor, Piotr Rybak (condamnat în 2016 la zece luni de închisoare pentru incendierea în public a unui manechin reprezentând un evreu), a acuzat 'naţiunea evreiască că vrea să deformeze istoria lagărului' prin minimizarea sorţii victimelor poloneze, a transmis corespondentul AFP.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Zvon...

3 De citit! / Este posibil, oare, așa ceva în inima României?

4 Așa o fi?

5 Băăă...