Hong Kong: Parlamentarul Ted Hui anunţă că se va autoexila în Danemarca

Hong Kong: Parlamentarul Ted Hui anunţă că se va autoexila în Danemarca

Parlamentarul hongkonghez Ted Hui a anunţat joi că se va autoexila în Danemarca la finalul unei vizite de trei zile în ţara nord-europeană consacrate participării la o conferinţă, transmite DPA.

Într-o declaraţie postată pe pagina sa de Facebook, Hui a afirmat că părăseşte Partidul Democrat din Hong Kong.

Anunţul lui Hui survine la câteva ore după ce mogulul media Jimmy Lai a fost retrimis în detenţie pentru acuzaţia de fraudă şi la o zi după ce activistul pro-democraţie Joshua Wong a fost condamnat la un an de închisoare pentru ''organizarea unei adunări neautorizate'' şi ''participarea în cunoştinţă de cauză la o adunare neautorizată'', în legătură cu un protest în faţa sediului poliţiei din districtul Wan Chai, în iunie 2019.

De asemenea, activiştii Agnes Chow şi Ivan Lam au fost condamnaţi la 10 luni de închisoare, respectiv 7 luni de închisoare, pentru ''incitare la participarea în cunoştinţă de cauză la o adunare neautorizată'' şi ''participare în cunoştinţă de cauză la o adunare neautorizată''.

''De când am plecat din Hong Kong am auzit ştirile despre faptul că tot mai mulţi prieteni şi luptători pentru libertate sunt aruncaţi în închisoare'', a spus Ted Hui, el însuşi acuzat de implicare în proteste.

Hui a criticat vehement noua lege privind securitatea naţională, adoptată de Beijing pentru a spori controlul asupra Hong Kong-ului.

În ultimii patru ani, autorităţile din Hong Kong le-au interzis unui număr de 18 activişti pro-democraţie să candideze în alegerile locale, inclusiv lui Joshua Wong. Acesta a fost declarat neeligibil pentru a candida la alegerile de anul trecut, pe motiv că susţinerea autodeterminării Hong Kong-ului a încălcat legislaţia electorală, măsură pe care el a calificat-o la acea vreme drept cenzură politică.

Autonomia regiunii Hong Kong a fost garantată prin acordul 'O ţară, două sisteme' inclus în Declaraţia comună sino-britanică din 1984, semnată de premierii britanic şi chinez de la acea vreme, Margaret Thatcher şi Zhao Ziyang. După ce a fost concesiune britanică timp de 99 de ani, Hong Kong a revenit sub autoritatea Beijingului în 1997, ca regiune semiautonomă cu sisteme administrativ, juridic şi economic diferite de cele ale părţii continentale a Chinei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...