Hong Kong: Regatul Unit, SUA, Canada şi Australia acuză China că îşi încalcă 'obligaţiile internaţionale'

Regatul Unit, SUA, Canada şi Australia au acuzat joi Beijingul că îşi încalcă obligaţiile internaţionale după adoptarea de către Parlamentul chinez a unei dispoziţii controversate privind securitatea în Hong Kong, drept reacţie la manifestaţiile de anul trecut, relatează AFP şi Reuters.

"Decizia Chinei de a impune noua lege privind securitatea în Hong Kong intră în contradicţie directă cu obligaţiile sale internaţionale, potrivit principiilor declaraţiei comune semnate de China şi de Regatul Unit, constrângătoare din punct de vedere legal şi înregistrată la ONU", au declarat şefii diplomaţiilor celor patru ţări într-un comunicat comun, exprimându-şi "profunda îngrijorare".

Legea în chestiune "ar limita libertăţile populaţiei din Hong Kong şi ar eroda astfel de manieră dramatică autonomia şi sistemul care l-au făcut atât de prosper", au estimat ei.

Potrivit şefilor diplomaţiilor celor patru state, acest text deschide calea pentru "urmărirea penală din motive politice".

Cei patru semnatari se declară "extrem de îngrijoraţi" de o agravare a "divizărilor în cadrul societăţii din Hong Kong" şi fac apel la Beijing "să lucreze cu populaţia din Hong Kong pentru a găsi o soluţie acceptabilă pentru cele două părţi".

Fără nicio surpriză, cei aproape 3.000 de deputaţi ai Adunării naţionale populare au adoptat măsura care a provocat deja noi tensiuni în regiunea autonomă din sudul Chinei.

Beijingul a făcut din această lege o prioritate după manifestaţiile masive din 2019 împotriva puterii centrale, care au dat naştere la violenţe şi au alimentat dorinţa de independenţă a localnicilor din Hong Kong.

Opozanţii democraţi ai influenţei Beijingului în acest teritoriu afirmă că măsura deschide calea către o diminuare fără precedent a libertăţilor în metropola financiară de 7 milioane de locuitori.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 No comment: Ce scrie Rizea despre „Dănuța Budeanu” și „site-ul cuplului Firea / Pandele”

2 Groparii României. Oamenii din umbră / Unde credeți că greșește omul ăsta?

3 Adevărul despre ce se întâmplă în America?

4 Cine este Dorinel Umbrărescu, cel mai puternic constructor român. A câștigat într-o lună contracte de 2 miliar…

5 VIDEO Ceaușeasca și Bobu, varianta 2020. Oameni buni, acesta este PSD!