HOPA! Guvernul PNL a reluat proiectul de 11,7 milioane de lei inițiat de guvernul PSD cu Alexandru Cumpănașu. Cum a plătit-o el cu 40.000 de lei pentru câteva pagini pe o angajată a ministerului!

HOPA! Guvernul PNL a reluat proiectul de 11,7 milioane de lei inițiat de guvernul PSD cu Alexandru Cumpănașu. Cum a plătit-o el cu 40.000 de lei pentru câteva pagini pe o angajată a ministerului!

Acum câteva zile, trei funcționari ai Ministerului Dezvoltării au demisionat, spunând că au fost puși ”să facem noi ceea ce trebuia să facă asociația lui Cumpănașu, care a și fost plătită pentru asta”, dezvăluie  Libertatea .

- Documente aflate în posesia Libertății arată cum, din proiectul derulat de Ministerul Dezvoltării, asociația lui Cumpănașu i-a achitat 40.000 de lei net unei angajate a ministerului pentru câteva pagini de generalități

- Aceeași angajată, Onorica Abrudanu, apare în fotografiile de la nunta lui Alexandru Cumpănașu, alături de directorul Andreea Grigore, chiar șefa direcției care îi dă banii lui Cumpănașu!

”Am sperat că noul guvern nu va prelungi contractul cu asociația lui Cumpănașu, mai ales că Ministerul de Finanțe elaborase un document prin care a arătat că există mari probleme în derularea proiectului. Dar, după schimbarea de guvern, șefa Andreea Grigore a rămas pe aceeași poziție și ne-a spus că vom presta noi ce n-a făcut Cumpănașu! În acel moment, pe 6 decembrie, trei oameni din proiect au demisionat”, povestește unul dintre angajații Ministerului Dezvoltării.
Nu putem să ne asumăm să facem noi ceea ce n-a făcut, dar i-am plătit lui Cumpănașu.

Specialist fonduri europene în Ministerul Dezvoltării: Nu putem să ne asumăm să facem noi ceea ce n-a făcut, dar i-am plătit lui Cumpănașu.

Istoria proiectului de 11,7 milioane de lei, dintre care 4,7 luați de Cumpănașu, a apărut prima oară într-o investigație RISE Project.

Oamenii din Ministerul Dezvoltării au sperat că lucrurile se vor regla odată cu venirea guvernului Orban, pentru că proiectul era deja oprit.

Dar Andreea Grigore, directoarea Direcției Integritate, Bună Guvernare și Politici Publice ne-a spus că noi suntem genetic inferiori, că nu suntem bune nici de florărese și că vom continua proiectul cu AID, asociația lui Cumpănașu.

Pe 3 decembrie, s-a semnat prelungirea parteneriatului între minister și Asociația pentru Implementarea Democrației (AID), ONG-ul lui Cumpănașu. Câteva zile mai târziu, trei oameni au demisionat din proiect.

Printre motivele lor este felul în care Cumpănașu a oferit ”enorm de mulți bani pentru câteva pagini de documente, unele copy paste dintr-un proiect anterior, derulat tot de el cu MDRAP”. Proiectul de acum poartă numărul 61, iar proiectul mai vechi a avut numărul 40031.

Există și alte proiecte pe bani europeni derulate de Cumpănașu, pe unul dintre ele DNA deschizând un dosar. Cel care face obiectul articolului de față este însă altul, cel cu numărul 61, care a început să fie implementat pe 7 aprilie 2017.

Proiect pentru integritatea funcționarilor publici cu funcționari plătiți de Cumpănașu!

În proiectul european 61, în valoare totală de 11,7 milioane de lei, ministerul și Cumpănașu s-au angajat să promoveze integritatea și lupta împotriva corupției printre funcționarii publici. ”E o ironie cumplită.

Căci unul dintre acești funcționari lucrează și la ministerul finanțator și, în același timp, ia bani de la Cumpănașu, exact pe acest proiect”, spune unul dintre colegii funcționarului.

Angajatul ministerului plătit totodată de Cumpănașu se numește Mariana-Onorica Abrudanu. Ea a elaborat, pe 17 decembrie 2017, livrabilul ”Raportul anual ”Indexul integrității în administrația publică locală”, ediția 2018”.

Nu e vorba de nici un index. Sunt 10 pagini, din care una copertă, cuprins, abrevieri și 6 pagini de text pline de generalități, pentru care Cumpănașu i-a plătit Onoricăi Abrudanu, pe drepturi de autor, 40.000 de lei net. Onorica Abrudanu a încasat 40.420 de lei pe drepturi de autor Aceeași metodă se regăsește în mai multe cazuri aflate în posesia ziarului.

În mod normal, aceste documente sunt publice. Elena Raluca Bârsăian a luat 33.000 de lei net pentru un număr de 7 pagini scrise, de asemenea o colecție de elemente vagi.

Cristian Alexandru Cazan a primit de la AID 33.333 de lei pentru 6 pagini intitulate ”Analiza procedurilor de lucru de la nivelul unităților administrativ-teritoriale în vederea identificării celor care sunt vulnerabile la corupție”.

Cumpănașu: “Nu înțeleg care e problema, dumneavoastră n-ați fi invitat-o?!”

Libertatea l-a sunat ieri pe Alexandru Cumpănașu.

– Domnule Cumpănașu, vi se pare OK ca două angajate din Ministerul Dezvotării, care derulează un contract cu asociația AID, să vină la nunta dumneavoastră?

– Nu e vorba de un contract, e un parteneriat. Doamna Abrudanu a lucrat pentru mine în afara programului de lucru, ca expert. Iar despre doamna Grigore, mi se pare foarte în regulă să participe la eveniment, pentru că este unul privat. Dacă dumneavoastră vă împrieteniți cu un prestator, nu e în regulă ca el să vină la nunta dumneavoastră?

– Vorbim aici de directorul unei direcții care avea în derulare un proiect pe milioane de lei.

– Publici sau privați, ce contează? Faptul că ea a venit la nuntă după ce eu eram deja selectat… Și s-au suspendat activitățile. Eventual ni s-a făcut rău de către direcția doamnei Grigore. Se suspendaseră activitățile, nu s-au mai făcut plăți de trei ani. Când dânsa a participat la nuntă, toate activitățile și plățile erau suspendate! Unde este problema?! Ea a semnat oprirea activităților și oprirea banilor, în primul rând. Ce avantaj ar putea avea venirea ei la nuntă, că nu înțeleg. Este megafiresc să se întâmple asta.

– Păi și nu aveați speranța că va fi reluat?

– Nu mai aveam nicio speranță pentru că se judeca. Nu se finalizase procesul dintre Ministerul Finanțelor și Ministerul Dezvoltării. Dacă totuși vă interesează proiectul, vă spun că Ministerul Dezvoltării a comis un grav abuz față de organizația mea pentru că noi am prestat o activitate care n-a mai fost remunerată pentru că ei s-au judecat cu Ministerul Finanțelor pentru niște lucruri de care s-au ocupat ei, nu noi.

– Noi știm că proiectul a fost reluat. A fost reluat de curând, în guvernarea PNL.

– Nu a mai fost reluat acel proiect. Eu nu am mai fost plătit pe acel proiect, deși am dreptul la asta. Din informația mea, din corespondența mea cu Ministerul Dezvoltării, din câte știu eu, n-au cum să reia plățile acum.

– Dumneavoastră de când vă știți cu ea? De acum sau de dinaintea derulării proiectului?

– Dar dumneavoastră ce faceți acum, îi faceți CV-ul? N-are nicio importanță, nu mai știu exact când. Și nu înțeleg, chiar și dacă m-aș judeca cu Ministerul Dezvoltării, nu mai pot avea o relație civilizată cu dânsa?

Directoarea Andreea Grigore n-a răspuns apelului și mesajului ziarului Libertatea.

Documente:




Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...