Hunedoara: Protest spontan la combinatul siderurgic ArcelorMittal

Hunedoara: Protest spontan la combinatul siderurgic ArcelorMittal

Aproape 200 de salariați de la combinatul siderurgic ArcelorMittal Hunedoara au protestat spontan, marți după-amiază, la ieșirea din schimb, solicitând administrației creșterea salariilor.

Protestul a avut în fața porții de intrare la Oțelăria Electrică, o mare parte dintre oțelarii și laminatorii prezenți acuzând faptul că după circa 30 de ani lucrați în combinatul siderurgic sunt încadrați ca nivel de bază cu salariul minim pe economie.

"Din anul 2008 și până astăzi, salariul minim la nivel național a crescut de 2,5 ori, de la 500 de lei, la 1.250 de lei. Negocierile contractului colectiv de muncă la nivel de unitate n-au ținut însă pasul cu creșterile salariului minim. Astăzi s-a ajuns în situația în care un mare număr de angajați de la ArcelorMittal Hunedoara să fie încadrați cu salariul minim pe economie, ceea ce, din punctul nostru de vedere, este un salariu pentru necalificați", a declarat președintele Sindicatului "Siderurgistul", Petru Vaidoș.

El a explicat că negocierile cu administrația combinatului pe tema salarizării au întârziat "nepermis de mult", în condițiile în care acest capitol ar fi trebuit finalizat la 1 aprilie.

"Am solicitat declanșarea negocierea salariilor în februarie, iar prima întâlnire a avut loc în martie. Până la 1 iunie ne-am mai întâlnit de șapte ori, fără niciun rezultat", a spus Vaidoș.

În opinia liderului sindical, situația apărută la ArcelorMittal Hunedoara este cauzată și de faptul că nu mai există un contract colectiv de muncă la nivel național, care să includă coeficienți de ierarhizare.

"Această situație este generată și de faptul că prin desființarea contractului colectiv de muncă unic, la nivel național, nu mai avem nici o pârghie de negociere și nu mai există coeficienți de ierarhizare, lucru care ne-a pus într-o situație delicată, astfel că în sectorul privat din România sunt acum în jur de 2 milioane de angajați cu salariul minim pe economi", a completat președintele Sindicatului "Siderurgistul".

Protestul de la ArcelorMittal Hunedoara s-a derulat fără incidente.

La ArcelorMittal Hunedoara lucrează 670 de angajați, producția combinatului fiind structurată pe europrofile laminate.

AGERPRES/(A, AS — autor: Sorin Blada, editor: Nona Jalbă, editor online: Irina Giurgiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Încep să apară dezvăluirile „hard” despre „fratele” Tate în presa tabloidă britanică

2 Pesedistul Bădălău despre șefa CNI: Fă, mânca-mi-ai …(cuvânt obscen)…dacă nu te calc în picioare, dacă nu îmi dai sala de sport.”

3 Cea mai tare imagine cu noul președinte al Cehiei!

4 Amantlâc cu iz de telenovelă / Oana Zăvoranu a chemat Poliția acasă, după ce a descoperit ce face Ashraf

5 Foarte interesant!