Iași: Sinoadele mitropolitane nu au posibilitatea derulării unor anchete asupra ierarhilor din eparhiile proprii

Iași: Sinoadele mitropolitane nu au posibilitatea derulării unor anchete asupra ierarhilor din eparhiile proprii

Sinoadele mitropolitane nu au posibilitatea derulării unor anchete asupra ierarhilor din eparhiile care compun mitropoliile respective, a declarat pentru AGERPRES preotul Marian Timofte, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei (MMB).

"Acest lucru se poate întâmpla doar la nivelul Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, conform prevederilor statutare și regulamentare bisericești. La nivelul Sinodului Mitropolitan poate fi făcută o analiză, ceea ce a și fost în cadrul ședinței de astăzi și apoi, concluziile Sinodului Mitropolitan sunt înaintate către Sinodul BOR", a precizat reprezentantul MMB.

După ce a fost informat că Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, susține că "Patriarhia Română, aici, la București, nu poate întreprinde o acțiune pe cont propriu, pentru că acțiunea aceasta îi incumbă Sinodului Mitropolitan de la Iași", Timofte a declarat că, cel mai probabil, reprezentantul Patriarhiei s-a referit la ședința care a avut loc vineri la Iași în cadrul Sinodului Mitropolitan.

"Nu e o judecată propriu-zisă. Judecarea ierarhilor este competența doar a Sinodului Bisericii Ortodoxe Române", a declarat Marian Timofte, purtătorul de cuvânt al MMB.

Potrivit acestuia, vineri s-a întrunit la Reședința mitropolitană din Iași Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

"Sinodul mitropolitan a luat act cu tristețe de existența în spațiul public a unor dezbateri cu privire la presupuse abateri de natură morală atribuite Preasfințitului Corneliu, episcopul Hușilor. Membrii Sinodului mitropolitan au luat act de declarația Preasfințitului Corneliu, care a afirmat că acuzațiile care i se aduc nu au un suport real, fiind false. Sinodul mitropolitan a analizat cu atenție întreaga problematică legată de acest caz, urmând ca forurile prevăzute de legislația bisericească în vigoare să rânduiască cele cuvenite în astfel de situații. Ierarhii Mitropoliei Moldovei și Bucovinei îndeamnă clericii și credincioșii din Moldova să stăruiască în rugăciune, statornicie în dreapta credință și în împlinirea poruncilor lui Dumnezeu", se arată într-un comunicat remis presei de Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Întrucât episcopul Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, nu a recunoscut autenticitatea înregistrărilor vehiculate în spațiul public, reprezentanții MMB au trimis Patriarhiei un proces-verbal despre discuțiile purtate în ședință, pentru a lua astfel act și "de a dispune mai departe cele ce se cuvin".

"Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Sinodul Mitropolitan nu poate afirma în acest moment dacă episcopul Hușilor este vinovat sau este nevinovat. Nu avem un temei în baza căruia să ne pronunțăm, nu există o cercetare, nu există nicio anchetă. Sunt mai multe elemente care trebuie luate în calcul pentru ca un organism bisericesc sau civil să își poată face o părere. Probabil vor trebui audiate mai multe persoane. Evident, va fi important rezultatul unei expertize tehnice a înregistrărilor respective. Sunt mai multe elemente care ar trebui să stea la baza unei convingeri de vinovăție sau nevinovăție", a declarat Marian Timofte.

El susține că membrii Sinodului Mitropolitan nu și-au format un punct de vedere față de vinovăția sau nevinovăția episcopului Hușilor, însă au luat act de declarațiile acestuia conform cărora "acuzațiile sunt false și nu au suport real".

Dar MMB nu va "mușamaliza" cazul dacă acuzațiile aduse episcopului se vor dovedi a fi reale, a precizat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

"Încredințăm pe toată lumea că Biserica nu intenționează mușamalizarea sau ascunderea sub preș în situația în care aceste acuzații aduse episcopului Hușilor se vor dovedi a fi reale. Biserica este un organism viu, care are un sistem imunitar bine pus la punct și dacă acuzațiile aduse episcopului Hușilor se vor dovedi a fi reale, cu certitudine el nu va mai rămâne în slujitor al Bisericii Ortodoxe Române", a declarat pentru AGERPRES Marian Timofte.

Reprezentantul MMB a declarat totodată că a solicitat redacției ziarului "Cancan" imaginile neblurate, dar că solicitarea a rămas fără răspuns.

"Cea de pe internet, cu foarte multă greutate, am reușit să văd cam jumătate. Nu am avut starea sufletească să pot să privesc acele imagini, dar erau doar sugerate, fiind imagini neclare, încețoșate. Chiar și așa, ce se sugera a fi acolo este foarte greu de urmărit. După părerea mea, este imposibil de a identifica vreun personaj din înregistrare. Cu greu ai putea să-ți dai seama ce e acolo. Dincolo de faptul că poartă o haină neagră lungă, nici nu poți să spui dacă e vorba de bărbat sau femeie sau cine e acolo. Cu atât mai mult să spui că e chipul unei persoane pe care să o recunoști", a afirmat Marian Timofte.

La sfârșitul lunii iunie procurorii DNA Iași au trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, trei preoți din județul Vaslui acuzați că l-au șantajat pe episcopul Hușilor.

Jitaru Sebastian Cristi, preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huși, Damian Gheorghe, preot de caritate la Spitalul Județean Vaslui, și Bumbu Răzvan Mihail, preot paroh la Parohia Văleni, au fost reținuți pe data de 15 iunie, fiind acuzați că ar fi cerut bani sau funcții pentru a nu face publice o serie de imagini video în care episcopul Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, ar apărea în ipostaze compromițătoare.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui, cu propunere de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză.

AGERPRES/(A, AS autor: Daniela Malache, editor: Antonia Niță, editor online: Daniela Juncu)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro