ÎCCJ respinge contestația lui Dragnea și menține sechestrul pe averea sa

ÎCCJ respinge contestația lui Dragnea și menține sechestrul pe averea sa

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins miercuri contestația depusă de președintele PSD, Liviu Dragnea, împotriva sechestrului pus de DNA pe averea sa în dosarul "Tel Drum".

Tot în dosarul "Tel Drum", instanța menținut sechestrul pus de procurori pe averile altor doi suspecți, Florea Neda, reprezentant al SC Tel Drum SA, și Petre Pitiș — fost consilier în cadrul CJ Teleorman, reprezentant al Tel Drum SA.

În schimb, judecătorii au admis contestațiile depuse de Victor și Elena Piperea, fiind ridicată măsura popririi asupra pensiilor acestora, în timp ce SC MSF ART IMOB și-a retras contestația.

Decizia instanței este definitivă.

Liviu Dragnea nu a venit miercuri la proces, el fiind reprezentat de doi avocați, Flavia Teodosiu și Maria Vasii.

"Am susținut că nu se poate institui un sechestru asupra unor bunuri pe care domnul Dragnea nu le are, în cazul de față asupra unor sume de bani, pe care acesta le-a încasat demult și pe care nu le mai are în cont de un an, doi ani", a declarat Flavia Teodosiu la finalul procesului.

La rândul ei, Maria Vasii le-a spus jurnaliștilor că dosarul întocmit de procurorii DNA are 240 de volume, în care se găsesc "lucrări obscure".

"Este primul moment în care venim în fața judecătorului pentru a corecta excesul de zel pe care l-am observat în ancheta desfășurată împotriva domnului Dragnea. Astăzi, am avut surprinderea să observăm 240 de volume, care reprezintă lucrări obscure. Ele au fost făcute cu încălcarea imunității și privilegiilor de care domnul Dragnea trebuia să se bucure. Ca atare, judecătorul nu poate să treacă cu vederea nelegalitatea actelor procesuale, care au fost temei pentru luarea acestui sechestru", a declarat Vasii.

Maria Vasii consideră că procurorii nu trebuiau să pună sechestru pe bunurile lui Dragnea, deoarece în dosar nu există prejudiciu și nu s-au constituit părți civile.

Pe de altă parte, Maria Vasii a susținut că procurorii DNA au găsit la perchezițiile efectuate la compania Tel Drum un bilețel roz pe care era notat codul numeric personal al lui Dragnea, și cuvântul "șefu". Vasii a precizat că acest bilețel a fost proba folosită de procurori pentru a-l acuza pe Dragnea de săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional.

"Noi am tot dat explicații cu privire la acest vestit bilețel, în sensul în care se dorea completarea unui formular pentru prelungirea permisului de vânătoare, însă Parchetul se pare că a presupus că acel bilet este dovada deplină că domnul Dragnea este șeful acestui grup (...). Din asociația de vânători în care se găsește și domnul Dragnea, persoana responsabilă chiar este lucrător în Tel Drum (...) Bilețelul a fost dat de șoferul domnului Dragnea, care chiar îi spune șefu", a explicat Vasii.

Avocata a mai declarat că, la dosar, există declarații date de oponenți politici ai lui Dragnea, despre care se spune "din zvon public" că și-au rezolvat problemele judiciare.

"Nu vă ascund, am fost foarte curioasă și am citit declarațiile acestor oameni politici și veți fi dezamăgiți să constatați că, din punctul meu de vedere, pot fi folosite pentru cancanuri politice, dar nu pentru proceduri judiciare", a afirmat Vasii.

Ea a precizat că declarația dată de Victor Ponta la DNA nu este relevantă și "nu poate fi luată în serios", în timp ce declarația lui Dan Șova "cade în derizoriu prin bârfe politice și de băieți care se laudă cine are mai mult".

Pe 21 noiembrie, DNA a instituit măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile deținute de Liviu Dragnea și de ceilalți suspecți din dosarul "Tel Drum", pentru recuperarea prejudiciului din dosar, estimat la peste 127 de milioane de lei.

În cazul lui Liviu Dragnea, fost președinte al Consiliului Județean Teleorman, s-au instituit sechestru asigurător și poprire asigurătorie până la concurența sumei de 127.547.366 de lei "asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, acțiunilor și părților sociale deținute de acesta în cadrul persoanelor juridice de drept privat, asupra sumelor de bani din conturile bancare, precum și asupra sumelor de bani datorate acestuia cu orice titlu, de către terțe persoane, inclusiv sumele datorate cu titlu de chirie".

Procurorii anticorupție au pus sechestru asigurător pe un teren — situat în municipiul Turnu Măgurele, cu suprafață de 2.913 mp și construcție aferentă acestuia; un apartament — situat în Turnu Măgurele cu suprafața de 80 mp, două autoturisme — Skoda Superb și BMW X5 și conturi deținute de Liviu Dragnea, potrivit unui răspuns transmis de DNA.

De asemenea, s-a mai instituit sechestru asupra sumei de 630.000 de lei dobândită prin promisiune de vânzare-cumpărare, asupra sumei de 280.000 lei dobândită cu titlu de chirie în anul 2015 și 2016, asupra sumelor de bani existente sau care urmează a fi virate de terți, cu orice titlu, în patru conturi bancare deținute de Liviu Dragnea, precum și asupra sumelor de bani datorate cu orice titlu suspectului de către terțe persoane. În ultima categorie intră, potrivit DNA, inclusiv sumele de 80.710 euro și 460.110 lei datorate de o societate comercială din Turnu Măgurele, precum și suma de 10.500 de lei datorată de organizația județeană Teleorman unui partid.

În plus, s-a instituit sechestru și asupra acțiunilor și părților sociale deținute în cadrul persoanelor juridice de drept privat ce urmează a fi identificate.

Vizați de aceleași măsuri asigurătorii sunt și Florea Neda — reprezentant al SC Tel Drum SA, Mugur Bățăuș, Victor Piperea și Marin Predescu — funcționari în cadrul CJ Teleorman la data faptelor.

"Prejudiciul estimat în cauză, până în acest moment, ca urmare a săvârșirii infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracțiuni) și abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite (2 infracțiuni), este de 127.547.366,34 lei", potrivit procurorilor anticorupție.

Pe 13 noiembrie, DNA anunța că Liviu Dragnea este urmărit penal de procurorii anticorupție pentru constituire de grup infracțional, abuz în serviciu și infracțiuni referitoare la fraudare de fonduri, fapte care ar fi fost săvârșite în dosarul "Tel Drum" în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…