Igor Dodon a preluat mandatul de președinte al Republicii Moldova (FOTO)

Socialistul Igor Dodon a preluat oficial, vineri, mandatul de președinte al Republicii Moldova în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Republicii la care au fost invitați aproximativ 800 de oficiali, informează Radio Chișinău.

Ceremonia a fost, însă, boicotată de mai mulți politiceni și oficiali de la Chișinău, scrie presa din Republica Moldova.

Însemnele statului i-au fost înmânate lui Igor Dodon de președintele interimar al Curții Constituționale, Victor Popa, pentru că președintele instituției, Alexandru Tănase, este în concediu, potrivit Serviciului de Presă al Curții Constituționale, citat de Radio Chișinău.

De asemenea, la ceremonie nu a participat niciunul dintre foștii președinți ai Republicii Moldova, nici măcar ultimul șef al statului, Nicolae Timofti.

În discursul de inaugurare Igor Dodon a declarat că își dorește să fie un președinte al tuturor, să contribuie la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, dar și al mediului de afaceri.

El a anunțat că va crea un consiliu economic pe lângă președinte și că va avea un consilier care se va ocupa de cetățenii din diaspora.

Dodon a accentuat tema statalității seculare a Republicii Moldova. În limba rusă a vorbit despre necesitatea restabilirii relațiilor cu Federația Rusă, iar în română despre relații bune cu toate statele.

'În această luptă ne-am angajat să asigurăm statalitatea, neutralitatea și identitatea moldovenească. Mă voi strădui să fiu un cetățean al tuturor, vă promit că voi face tot posibilul ca să fim mai uniți. Vă promit că nu o să vedeți președintele numai la televizor, dar o dată la trei-patru luni voi merge în teritoriu, apoi voi da darea de seamă în fața cetățenilor ce am reușit să facem', a mai adăugat Dodon, citat de publicația Agora.

El a mai spus că va depune toate eforturile pentru reglementarea conflictului transnistrean.

Mai mulți deputați din Partidul Comunist, Partidul Liberal Democrat și Partidul Popular European au anunțat că nu vor participa la ceremonie. Liderul PCRM Inna Șupac a declarat în plenul Parlamentului că Partidul Comuniștilor nu a recunoscut legalitatea alegerilor prezidențiale și îl consideră pe președinte ales nelegitim.

Președintele PLDM Tudor Deliu declarase că liberal-democrații vor boicota ceremonia din cauza unor declarații ale lui Igor Dodon că Republica Moldova ar trebui să-și ceară scuze de la regiunea transnistreană pentru conflictul armat din Transnistria, dar și pentru că l-a felicitat pe noul lider nerecunoscut de la Tiraspol.

Parlamentul a respins o inițiativă a Partidului Liberal de a crea o comisie care să examineze aceste declarații ale lui Dodon, mai scrie Radio Chișinău.

Deputații PPEM Iurie Leancă și Eugen Carpov n-au participat nici ei la ceremonia de învestire a lui Igor Dodon în semn de protest față de declarațiile "iresponsabile și pline de ură Uniunii Europene și a statului Republica Moldova" făcute de președintele ales.

Evenimentul Zilei de la Chișinău scrie că nici ministrul Apărării, Anatol Șalaru, nu a participat la învestirea lui Dodon. "Igor Dodon nu este președintele meu, iar în perioada cât voi fi ministru al Apărării voi colabora doar instituțional cu el," a scris Șalaru într-o postare pe Facebook.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Veștile triste încep să se confirme! Conducerea Chinei a trimis 40 de incineratoare mobile în Wuhan

2 PSD a intrat cu capu-n laț? Cale deschisă spre anticipate. Președintele a trecut la comandă

3 Ape tulburi în PNL! Atac fără precedent al fratelui consilierului prezidențial Andrei Muraru!

4 VIDEO „Sunt baron, ce mai vreţi, da, baron local!” Tractoristul Stănescu loveşte o jurnalistă peste telefon

5 BREAKING Atac armat în Germania. Poliția confirmă cel puțin opt morți

recomandări

Te ia DNA: Ghita Sebastian, Teamnet, Hidrocanal

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un videoclip care îți încălzește inima