IGPF: Două nave maritime de patrulare vor intra în dotarea Poliţiei de Frontieră Române

IGPF: Două nave maritime de patrulare vor intra în dotarea Poliţiei de Frontieră Române

Două nave maritime de patrulare vor intra în dotarea Poliţiei de Frontieră Române, în urma unui contract semnat, miercuri, la sediul MAI, în prezenţa ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode.

"Valoarea contractului este de 26 milioane de euro, proiectul fiind derulat din fonduri europene nerambursabile, prin Fondul pentru Securitate Internă, iar navele urmează să intre în dotarea PFR până la data de 30.11.2022", informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) transmis, miercuri, AGERPRES.

Aceste nave fac parte dintr-un proiect mai amplu care presupune suplimentarea flotei navale a Poliţiei de Frontieră Române, în cadrul căruia urmează să fie achiziţioneze, pe lângă cele două nave maritime de patrulare (CPV - Coastal Patrol Vessel), şi cinci şalupe de intervenţie (CPB - Coastal Patrol Boat).

"Achiziţia de nave maritime de patrulare şi şalupe de intervenţie conferă Poliţiei de Frontieră Române o creştere a capabilităţilor de intervenţie operativă, acestea fiind destinate supravegherii frontierei maritime externe a Uniunii Europene şi respectării jurisdicţiei statului român în zona de competenţă, pentru misiuni de patrulare, asigurarea apelor din zona exclusiv economică, siguranţă maritimă, operaţiuni de căutare şi salvare şi transportarea supravieţuitorilor", arată sursa citată.

Achiziţia va conduce la îmbunătăţirea cooperării operaţionale în cadrul acţiunilor comune Frontex la care participă Poliţia de Frontieră Română, fără a priva totodată structurile operative la frontierele României de astfel de mijloace tehnice pe perioade îndelungate.

Reprezentanţii operatorului economic au decis ca în construirea celor două nave să fie angrenate şi capabilităţile unităţilor de producţie din România - Şantierele Navale DAMEN Galaţi şi Mangalia.

"În contextul gestionării fenomenului migraţionist la frontierele externe ale UE, achiziţia de nave maritime de patrulare şi şalupe de intervenţie este oportună pentru îndeplinirea angajamentelor Poliţiei de Frontieră Române asumate cu Agenţia Frontex, în ceea ce priveşte detaşarea de echipamente tehnice în operaţiunile comune derulate la frontiera maritima externă a UE", precizează IGPF.

Contractul a fost încheiat între IGPF, prin inspectorul general, chestorul principal de poliţie Liviu Bute şi Damen Shipyards Gorinchem B.V. Netherlands, prin Stephen Stout, director de vânzări pentru Europa de Est şi Sud-Est, pentru achiziţia a două mijloace de mobilitate navală.

Nava Damen FCS 4008 PATROL are un echipaj de 28 de persoane, poate executa misiuni operative de până la 3 zile pe un grad de agitaţie a mării 5 Douglas (valuri până la 4 metri înălţime), are o viteză maximă de 30 de noduri şi posibilitatea de a menţine legătura de date şi informaţii cu centrul de comandă şi control, precum şi cu alte nave.

De asemenea, poate găzdui 80 de persoane - supravieţuitori, pe puntea spate şi are o autonomie de minim 600 mile marine. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”