Imaginea momentului în lupta pentru putere în PNL

Imaginea momentului în lupta pentru putere în PNL

Chiar dacă congresul PNL este stabilit la începutul toamnei, lupta pentru putere în PNL a început. Organizațiile fidele lui Ludovic Orban fac declarații publice pentru a anunța susținerea acestuia pentru un nou mandat de președinte ale PNL. De partea cealaltă, deși nu a anunțat clar că dorește șefia PNL, din postura de premier Florin Cîțu a pornit în campanie în țară unde semnează contracte și se întâlnește cu primarii partidului. În viața internă a partidului există în prezent trei facțiuni: oamenii fideli lui Orban, nemulțumiții de actuala conducere care s-ar regrupa în spatele lui Cîțu, dar și o a treia tabără care este nehotărâtă. Următoarele luni vor decide câștigătorul, scrie HotNews.ro .
Ludovic Orban a anunțat public că își dorește un nou mandat pentru șefia PNL, iar de la începutul anului până în prezent 17 organizații PNL și-au declarat susținerea pentru acesta.
Deși congresul este programat abia la începutul toamnei, susținerea declarată de liderii de organizații este o strategie de intimidare a unui posibil contracandidat. Surse din interiorul partidului susțin că Ludovic Orban le-ar fi cerut organizațiilor să iasă public să-l susțină pentru a descuraja intenția lui Florin Cîțu de a atenta la fotoliul de președinte PNL.
"În prezent există cam 30 de organizații din cele 47 care îl susțin pe Ludovic Orban, dincolo de declarațiile oficiale alte 15 organizații s-ar uni să-l voteze pe Orban. De ce ? Pentru că premierul nu are o imagine bună în interiorul partidului. Cîțu este perceput în partid ca un filfizon arogant și nehotărât care nu răspunde la telefon și nu poate să-i controleze pe miniștrii USR, iar Orban speculează bine această percepție", au explicat sursele citate.
Oficial, 17 organizații și-au exprimat public susținerea pentru Ludovic Orban: București, Iași, Hunedoara, Caras Severin, Maramureș, Vrancea, Argeș, Călărași, Sector 3 București, Sector 2 București, Mureș, Teleorman, Bistrița, Ilfov, Prahova, Tulcea și Dolj.
Dincolo de declarațiile oficiale există și organizații unde Orban și-a susținut oameni fideli sau a numit președinți interimari și care, bineînțeles, și-ar dori să obțină mandate pline. Și pe votul acestora contează liderul PNL: Sector 1 București, Sector 5 București, Sector 6 București, Dâmbovița, Slobozia, Ialomița, Brăila, Satu Mare, Neamț, Mehedinți, Vâlcea, Timiș (12 organizații).
De partea cealaltă, premierul Florin Cîțu testează terenul pentru o posibilă candidatură și merge în teritoriu pentru a lua pulsul organizațiilor și evident și susținerea acestuia (Vrancea, Craiova - unde inaugurează și semnează reabilitarea unor clădiri).
Întrebat în repetate rânduri de presă dacă dorește să candideze pentru funcția de președinte al PNL, Cîțu a spus că este prea devreme pentru o discuţie în acest sens, fără a nega însă această posibilitate.
„Cu siguranță voi candida la o funcție în PNL. (La ce poate să mai candideze un vicepreședinte?) La prim-vicepreședinte, de exemplu. Voi candida la o funcție la vârful PNL, pentru că experiența pe care am acumulat-o poate ajuta PNL să se dezvolte și să facă față provocărilor politice în următorii ani. Am o relație foarte bună de colaborare cu Ludovic Orban, discutăm pe proiecte de legi, pe tot ce avem, nu sunt niciun fel de probleme. Am lucrat foarte bine și în guvernul precedent”, a declarat Florin Cîțu, într-un interviu la B1 TV.
Chiar dacă imaginea lui Cîțu nu este una grozavă în interiorul PNL, sursele citate susțin că din postura de premier, Cîțu are atuuri importante în mânecă: numirile pe funcții în agenții, la nivel local, dar și banii care îi direcționează către teritoriu.
"Șansa lui Cîțu este să performeze în următoarele luni iar dacă mandatul lui de premier este unul de succes are șanse reale să ridice pretenții pentru funcția de președinte PNL. Poate coagula nemulțumirile liderilor din Transilvania și Muntenia. Orban știe că este contestat și mai știe că în câteva luni poate pierde susținerea liderilor din teritoriu cea de care se bucură acum", au explicat sursele HotNews.ro .
Organizațiile care nu și-au exprimat public susținerea față de Ludovic Orban sunt: Cluj, Bihor, Sibiu, Sălaj, Arad, Alba, Suceava, Giurgiu, Sector 4 București, Gorj, Timiș și Constanța (in total 13 organizații)
Printre liderii nemulțumiți de actualul președinte și care ar putea să-și arate susținerea pe viitor pentru Florin Cîțu are putea fi Emil Boc, Ilie Bolojan, Raluca Turcan, Gheorghe Flutur, Alina Gorghiu, Florin Roman, Dan Vîlceanu, Iulian Dumitrescu, Rareș Bogdan și Robert Sighiartău.
Un rol important în bătălia internă din PNL îl are și președintele Klaus Iohannis. Opțiunea președintelui va înclina considerabil balanța pentru candidatul la fotoliul PNL.
Reamintim că lupta pentru putere în PNL a fost lansată din ianuarie prin atacurile publice lansate de prim vicepreședintele Rares Bogdan și secretarul general al partidului, Robert Sighiartău la adresa lui Ludovic Orban.
O parte dintre liderii partidului au fost nemulțumiți de modul în care s-au derulat negocierile privind formarea Guvernului Coaliției.
Astfel cei nemulțumiți de Orban au încercat să strângă rândurile și să găsească un succesor pentru șefia PNL iar Florin Cîțu, din postura de premier s-a conturat ca "varianta salvatoare".
Organizațiile care și-au anunțat public susținerea pentru Ludovic Orban:
  • Biroul Politic Judeţean al PNL Iaşi a decis, cu unanimitate de voturi, să susţină la viitorul congres al Partidului Naţional Liberal candidatura lui Ludovic Orban pentru un nou mandat funcţia de președinte al partidului. "Este o alegere asumată pe care am luat-o din respect pentru ieşeni, care au votat programul nostru de guvernare şi viziunea liberală pe care le-am construit şi împreună cu Ludovic Orban. În timpul cât a fost prim-ministru, Guvernul României şi-a îndreptat pentru prima dată atenţia către judeţul Iaşi şi către întreaga Moldovă. Niciodată Iaşiul nu a mai fost vizitat atât de des de un premier ca pe durata mandatului domnului Orban, niciodată nu a existat un interes mai mare asupra proiectelor Moldovei ca în timpul în care domnia sa a fost în fruntea Guvernului", a declarat preşedintele PNL Iaşi, Costel Alexe, potrivit Agerpres. (13 martie)
  • Preşedintele PNL, Ludovic Orban, este susţinut de liberalii din judeţul Hunedoara pentru un nou mandat în fruntea aceste formaţiuni politice, decizia fiind luată în unanimitate de către Biroului Politic al PNL Hunedoara. „Preşedintele Ludovic Orban este preşedintele care, în decursul celor patru ani în care a condus Partidul Naţional Liberal, a câştigat mai multe rânduri de alegeri. Împreună cu preşedintele Ludovic Orban am reuşit să preluăm guvernarea României – e adevărat, într-un an extrem de dificil, dar iată că l-am trecut cu bine – şi România se găseşte astăzi într-o situaţie economică echilibrată, se află azi în plină campanie de vaccinare (împotriva COVID-19 n.r.) şi oarecum protejată de riscurile pandemice”, a spus deputatul PNL. (13 martie)
  • Organizaţia PNL Sector 1 a decis să îi acorde sprijinul preşedintelui partidului Ludovic Orban pentru un nou mandat, la următoarele alegeri care vor avea loc la Congresul formaţiunii. Biroul Politic al PNL S1 a decis prin vot deschis şi în unanimitate, acordarea sprijinului lui Ludovic Orban pentru un nou mandat de preşedinte al PNL, la următoarele alegeri din cadrul Congresului PNL. "Suntem mândri că preşedintele PNL este membru la Sectorul 1, i-am fost alaturi în fiecare campanie, în fiecare provocare pe care a avut-o în ultimii ani şi l-am sustinut în toate demersurile, de la moţiunea de cenzura care a trimis PSD în istorie, la guvernarea complicata cu un parlament ostil şi în vremuri de criză, până la alegerile şi negocierile deloc simple. Îi vom fi alături în continuare, în toate provocările ce urmează”, arată o postare pe pagina de Facebook a filialei PNL Sector 1. (12 martie)
  • Biroul Politic Județean al PNL Caraș-Severin și-a anunțat susținerea la următorul congres a candidaturii președintelui PNL, Ludovic Orban, pentru un nou mandat în această funcție, potrivit Mediafax. (12 martie)
  • Filiala PNL Maramureș susţine un nou mandat de preşedinte al partidului pentru Ludovic Orban. Biroul Politic Judeţean al Partidului Naţional Liberal Maramureş a votat, în şedinţa de vineri, 5 martie, decizia de susţinere a candidaturii lui Ludovic Orban pentru un nou mandat de preşedinte al partidului. "Decizia a fost argumentată cu rezultatele electorale foarte bune ale partidului obţinute în mandatul lui Ludovic Orban şi cu gestionarea crizei COVID-19, cea mai dificilă perioadă prin care a trecut România în ultimii 30 de ani", subliniază PNL Maramureş.(6 martie)
  • Biroul Politic Judeţean Vrancea al PNL a decis în unanimitate, susţinerea lui Ludovic Orban pentru un nou mandat de preşedinte al partidului, a anunţat formaţiunea politică. "Preşedintele PNL Vrancea, Cătălin Toma, a supus dezbaterii acest subiect în cadrul şedinţei BPJ, iar liberalii vrânceni au votat cu toată încrederea ca filiala să fie alături de Ludovic Orban în demersul pentru câştigarea unui nou mandat. Înaintea alegerilor anterioare, PNL Vrancea a fost prima filială liberală din România care şi-a anunţat susţinerea pentru actualul şi viitorul preşedinte, aşa că ne menţinem pe aceeaşi linie de seriozitate şi încredere pe care am adoptat-o şi până acum", se arată într-un comunicat al PNL Vrancea.(5 martie)
  • BPJ al PNL Călărași a adoptat rezoluția de susținere a lui Ludovic Orban, în funcția de președinte al partidului. "Filiala Călărași a fost și este o susținătoare a demersurilor conducerii Partidului Național Liberal, a președintelui Ludovic Orban, pentru gestionarea cu responsabilitate a situației grea cu care România, la fel ca întreaga omenire, se confruntă de aproape un an de zile. Guvernul Ludovic Orban a impus măsuri sociale și economice pentru combaterea și limitarea efectelor pandemiei, reușind în același timp să creeze premisele pentru stabilitatea necesară revenirii și recuperării din criza creată de COVID 19", transmite organizația potrivit Agerpres. (15 februarie 2021)

  • Biroul Politic al Filialei PNL Sector 3 salută decizia preşedintelui Ludovic Orban de a candida pentru un nou mandat de preşedinte al partidului şi îi va acorda tot sprijinul pentru a câştiga cursa internă, arată un comunicat de presă al organizaţiei. "Preşedintele Ludovic Orban a preluat partidul în iunie 2017, la 1 an după eşecul politic din 2016. După numai doi ani de la preluarea mandatului, Ludovic Orban a reuşit să facă din PNL partidul câştigător în toate bătăliile politice electorale: europarlamentare, prezidenţiale, locale şi parlamentare. Din opoziţie, PNL a câştigat alegerile europarlamentare din mai 2019. Apoi, în noiembrie 2019, liberalii au preluat guvernarea, reuşind să trimită acasă guvernul PSD Dăncilă, cu 1 an înainte de termenul stabilit pentru alegeri. Prin acest pas, PNL şi Guvernul Orban au limitat tragedia produsă de pandemie, prin alocarea de resurse către sistemul medical şi au menţinut economia pe linia de plutire, prin măsuri de susţinere iar, mai apoi, de relansare. Au urmat apoi alegerile prezidenţiale, câştigate detaşat de candidatul PNL, Klaus Iohannis. Alegerile locale au adus o victorie remarcabilă pentru PNL. Judeţe care respectau de 30 de ani ”tradiţia” de a fi „roşii” au acum majoritate liberală”, arată filiala PNL Sector 3, într-un comunicat de presă remis duminică News.ro.(7 februarie)

  • PNL Ilfov, prin vocea președintelui Hubert Petru Ștefan Thuma, îl susține în continuare pe Ludovic Orban la șefia partidului. Thuma: ”O echipă politică matură trebuie să-și dovedească permanent puterea în fața momentelor tensionate. Trebuie să valorifice fiecare șansă de a deveni mai unită și mai puternică. Ultimii ani au marcat câteva reușite mari pentru Partidul Național Liberal, avându-l pe Ludovic Orban la conducere: câștigarea alegerilor europarlamentare, -câștigarea alegerilor prezidențiale, impunerea celui mai mare număr de primari, președinți de consilii județene și consilieri (locali și județeni), în urma alegerilor locale, formarea unei majorități parlamentare și a unei coaliții pentru o guvernare stabilă, asumarea funcțiilor de prim-ministru și de președinte al Camerei Deputaților (29 ianuarie)

  • PNL Argeş a adoptat, cu unanimitate de voturi, o rezoluţie pentru susţinerea lui Ludovic Orban la şefia formaţiunii, cât şi a Biroului Permanent Naţional, în actuala sa componenţă. „Această rezoluţie se bazează pe performanţele indiscutabile ale lui Ludovic Orban, atât ca premier al României, cât şi ca lider liberal”, precizează reprezentanţii filialei liberale. (26 ianuarie)

  • Biroul Politic Judeţean al PNL Mureş a adoptat cu unanimitate de voturi rezoluţia de susţinere a preşedintelui formaţiunii, Ludovic Orban, şi a întregului Birou Politic Naţional. "Ludovic Orban este Prim-ministrul care, în cea mai neagră şi tensionată perioadă din istoria postdecembristă a României, şi-a asumat responsabilitatea de a guverna o ţară care se confruntă cu o pandemie inimaginabilă, ce a pus la grea încercare atât populaţia, cât şi mediul de afaceri, reuşind împreună cu echipa sa performanţe remarcabile, atât în domeniul sănătăţii, cât şi economic”, a arătat Cristian Chirteş, într-un comunicat transmis Agerpres. (22 ianuarie)

  • PNL Bistrița-Năsăud își exprimă susținerea față de Ludovic Orban. BPJ a adoptat o rezoluție in acest sens, "Recunoaștem rezultatul alegerilor de la Congresul PNL din iunie 2017, iar asemenea rezultate nu pot fi schimbate decât tot în urma unui congres. În consecință, îl susținem pe președintele partidului, dl. Ludovic Orban. Totodată, le recomandăm tuturor colegilor noștri să discute problemele de natură internă doar în forurile statutare”, este textul rezoluției, potrivit unui comunicat semnat de președintele organizației județene, Ioan Turc. (21 ianuarie)

  • Filiala PNL Teleorman rămâne aproape de Ludovic Orban. „Ludovic Orban este președintele ales de Congres, care a preluat, în 2017 un PNL aflat în opoziție și l-a dus, în 2020, după o muncă incredibilă, înlăturând obstacol după obstacol, la guvernare, asigurându-i un mandat de 4 ani în care să-și consolideze poziția și să arate, prin aceeași eleganță și maturitate din ultimii 4 ani, că este partidul care poate onora încrederea pe care i-au dat-o românii în decembrie 2020. (19 ianuarie)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…