Imagini prin satelit arată rețeaua de fortificații rusești în posibile puncte cheie ale contraofensivei FOTO

Imagini prin satelit arată rețeaua de fortificații rusești în posibile puncte cheie ale contraofensivei FOTO

O analiză a sute de imagini prin satelit, realizată de BBC Verify, a scos la iveală o parte din rețeaua extinsă de fortificații și tranșee construită de Rusia, în timp ce se pregătește pentru un contraatac major al Ucrainei.

Fortificații construite de Rusia în patru puncte cheie ale teritoriului ucrianean FOTO via BBC

BBC a identificat puncte cheie ale rețelei de tranșee și alte fortificații construite de forțele rusești în sudul Ucrainei începând cu luna octombrie.

Patru locații oferă o perspectivă asupra așteptărilor Rusiei cu privire la contraofensivă ucraineană și asupra apărărilor pe care le-au ridicat în calea acesteia.

Coasta de vest a Peninsulei Crimeea

În loc de șezlonguri și umbrele de soare, coasta care se întinde pe 25 km este plină de structuri de apărare instalate de trupele rusești.

Imagini din satelit arată singura plajă de nisip deschisă de pe coasta de vest, fără apărări naturale, cum ar fi stânci sau dealuri.

În primul rând, de-a lungul țărmului se văd „dinții de dragon”: blocuri de beton în formă de piramidă, concepute pentru a bloca calea tancurilor și a altor vehicule militare.

În spatele lor se află un șir de tranșee, care oferă acoperire împotriva atacurilor. De asemenea, de-a lungul tranșeelor pot fi observate mai multe buncăre.

Fortificații pe coasta de vest a Crimeei FOTO via BBC

Fortificații pe coasta de vest a Crimeei FOTO via BBC

Stive de lemne, utilaje și dinți de dragon de-a lungul coastei sugerează că lucrările de construcție erau încă în desfășurare la momentul captării imaginii, în martie.

Unii experți militari sugerează că apărările sunt probabil o măsură de precauție, mai degrabă decât un semn că Rusia se așteaptă să se apere în cazul unui asalt maritim, ținând cont de faptul că Ucraina are o capacitate navală redusă.

Fortificațiile sunt probabil amplasate pentru a descuraja orice operațiune ucraineană temerară de a ataca Crimeea pe mare, mai degrabă decât pe uscat”, explică analistul în domeniul informațiilor Layla Guest.

Tokmak

Micul oraș Tokmak se află pe o rută cheie din sud-estul țării, pe care forțele ucrainene ar putea dori să o folosească pentru a izola Crimeea de alte teritorii controlate de Rusia.

Au apărut relatări conform cărora civilii ucraineni au fost mutați în scopul de a transforma orașul într-o fortăreață militară, ceea ce ar oferi soldaților acces la provizii și o bază în care să se retragă.

Imaginile prin satelit arată linii duble ale unei rețele de tranșee săpată la nord de Tokmak - direcția din care Ucraina ar trebui să atace.

În spatele acestor tranșee se află un alt inel de fortificații, cu trei straturi de apărare.

Linii de tranșee în orașul Tokmak FOTO via BBC

Linii de tranșee în orașul Tokmak FOTO via BBC

O altă imagine din satelit cu fortificațiile rusești arată un șanț antitanc, urmat de un rând de „dinți de dragon”, la 250 de metri, și o rețea de tranșee, la 300 de metri. Pozițiile artileriei sunt marcate în spatele tranșeelor.

Fortificații în orașul Tokmak FOTO via BBC

Fortificații în orașul Tokmak FOTO via BBC

Este foarte probabil ca între cele trei linii de apărare de la Tokmak să fi fost îngropate și mine, spune Mark Cancian de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

„Câmpurile minate sunt o parte standard a oricărei apărări, iar rușii le-au folosit pe scară largă de-a lungul războiului. Aici vor fi mari și mai bine ascunse, încetinind atacurile ucrainenilor, astfel încât alte elemente de luptă, precum artileria și infanteria, să poată lovi forțele care atacă".

BBC Verify a descoperit, de asemenea, că alte trei orașe de lângă Tokmak au fost fortificate în mod similar.

Autostrada E105

Un șir de șanțuri și tranșee antitancuri se întinde de-a lungul unei porțiuni de 35 de kilometri a autostrăzii principale E105, la vest de Tokmak.

Aceasta este importantă din punct de vedere strategic, deoarece leagă Melitopolul (sud), ocupat de ruși, de orașul Harkov (nord) sub control ucrainean. Partea beligerantă care o controlează poate deplasa cu ușurință trupe în regiune.

Autostrada E105 FOTO via BBC

Autostrada E105 FOTO via BBC

Dacă forțele ucrainene vor încerca să folosească acest drum, Rusia îl va viza probabil cu artilerie grea din spatele liniilor de apărare.

„Rușii sunt îngrijorați din pricina unităților blindate ucrainene nou-formate. Dacă aceste unități au capacitatea să ajungă pe o autostradă principală, se pot apoi deplasa foarte repede. Apărările rusești sunt menite să le îndepărteze de drumuri și, prin urmare, să le încetinească”, explică Cancian.

Rivnopil, la nord de Mariupol

Portul Mariupol are o poziție strategică între teritoriile ocupate de Rusia în est și Crimeea în sud. A devenit, de asemenea, un simbol al rezistenței la invazie atunci când un nucleu dur de luptători a rezistat unui asediu de luni de zile.

Având în vedere că Rusia se așteaptă ca Ucraina să încerce să îl recucerească, BBC Verify a decis să analizeze teritoriul din jurul orașului, descoperind pe această cale mai multe tranșee circulare.

Situate în apropierea micului sat Rivnopil, la aproximativ 55 km nord de Mariupol, fiecare tranșeu circular are o movilă de pământ în mijloc, ceea ce are probabil scopul fie de a proteja artileria, fie de a menține armele stabile.

Tranșee circulare la nord de Mariupol FOTO via BBC

Tranșee circulare la nord de Mariupol FOTO via BBC

Tranșeele circulare permit soldaților să se adăpostească și să deplaseze artileria, astfel încât aceasta să poată ținti în orice direcție.

Aceasta arată că Rusia se pregătește să apere zone de teren deschis (fără protecția naturală a dealurilor și râurilor) alături de rețeaua mai largă de tranșee.

Prin urmare, rușii vor încerca probabil să canalizeze forțele ucrainene pe anumite rute care sunt puternic minate și țintite în prealabil de artileria rusă”, notează Alexander Lord, de la firma de consultanță strategică Sibylline Ltd, citat de BBC.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…