În direct din COCINA PSD. Premierul Sorin Grindeanu a plecat din ședința CEx. Un senator ALDE și-a anunțat demisia după decizia partidului de a-i retrage sprijinul lui Grindeanu

În direct din COCINA PSD. Premierul Sorin Grindeanu a plecat din ședința CEx. Un senator ALDE și-a anunțat demisia după decizia partidului de a-i retrage sprijinul lui Grindeanu

Vom trasmite live din cocina PSD, adică așa-zisul for zero de conducere colectivă, Comitetul Executiv Național începând cu ora 16.00. Deși se va băga bruiaj la greu. Cert este că situația a escaladat atât de mult între Dragnea și Grindeanu încât s-a ajuns la „să moară mă-sa”. Ciolacu, azi dimineață, făcea o descriere a situației, la cafea: Bă frate, dacă Dragnea avea ieri pistol la el îl împușca pe Grindeanu!” E ca la mafioți, fraților! Ciolacu, deputatul Marcel Ciolacu, este trepădușul principal al lui Dragnea în ultimul timp...

Ce credem noi că se va întâmpla. Grindeanu nu va demisiona. Chiar dacă îl vor exclude. Lucru de care ne îndoim. Probabil că vor decapita trei-patru ministere. Și Dragnea și Grindeanu au rădăcinile în SRI. Sunt păpușați de foști și actuali. Sursele noastre spun că Dragnea vrea să-și scape pielea și pune presiune pe păpușarii lui. Dar, recunoaștem, când intri în lumea asta nimic nu este sigur. Sunt prea multe „bășini”...

Live text: 

UPDATE 21.00: Premierul Sorin Grindeanu a plecat din ședința CEx. Sorin Grindeanu nu a făcut nicio declarație, rezumându-se să spună că ”nu a fost niciun vot” în ședința CEx. Premierul ar urma să facă declarații puțin mai târziu, la Palatul Victoria.

ACTUALIZARE 20.56 Un senator ALDE și-a anunțat demisia după decizia partidului de a-i retrage sprijinul lui Grindeanu

Senatorul ALDE, Scarlat Iriza, reactioneaza ca urmare a deciziei luate de conducerea ALDE cu privire la retragerea sprijinului politic fata de Guvernul condus de Sorin Grindeanu. Acesta sustine ca retragerea sprijinului este o masura nejustificata, aplicata unui guvern la numai sase luni de la investire. Senatorul sustine ca masura votata de ALDE este similara cu un cutit infipt in spatele premierului si a celor care si-au asumat actul de guvernare.

“Nu pot sa fiu de acord cu o astfel de masura politica, cu o decizie care mi se pare fortata. Este un guvern in primele sase luni de activitate, rezultat dupa un vot extrem de clar la alegeri. Voi reflecta cu mare atentie la aceasta decizie luata de colegii mei, nu sunt de acord sa sacrificam guvernarea si nici sa infigem cutitul in spatele celor care si-au asumat actul de guvernare. Dupa toate aceste decizii, nu stiu daca locul meu mai este in ALDE”, a declarat senatorul ALDE.

20.48 Celor din CEx le-au fost aduși covrigi în două pungi pline. Sedinta pare ca se va intinde pana tarziu in noapte.

ACTUALIZARE 19.35 BREAKING NEWS Premierul Sorin Grindeanu i-a anuntat pe liderii PSD ca nu demisioneaza
Premierul Sorin Grindeanu i-a anuntat cu putin timp in urma pe liderii PSD ca nu demisioneaza, acesta fiind al patrulea refuz in ultimele zile.

ACTUALIZARE 19.35 Fiola a cerut demisia lui Grindeanu: „Trebuie să fie clar că nu ne putem agăța de scaun”

”Trebuie să se termine scandalul ăsta cât mai repede. Spunea Sorin că ne-a căutat prin Ministere, dar vă reamintesc și că am discutat faptul că unii se duc și vorbesc pe la colțuri despre programul de guvernare. Sunt șocată de declarațiile dumneavoastră din cursul zilei, că dacă PSD nu vă vrea mai sunt și alții (partide politice n.r). Cred că trebuie să fie clar că nu ne putem agăța de scaun. Partidul ne numește, el ne retrage. Pentru că vă respect atât de mult, aș vrea să nu vă văd în rolul lui Zgonea”, a spus Olguța Vasilescu, în ședința Comitetului Executiv al PSD.În replică, Sorin Grindeanu a spus că nu va demisiona.

ACTUALIZARE 19.15 Grindeanu, in CExN: L-am trezit pe Klaus Iohannis cu OUG 13. Acum ii dati Guvernul. De ce?

Premierul Sorin Grindeanu le-a spus social-democratilor reuniti in sedinta Comitetului Executiv National ca l-au "trezit" pe presedintele Klaus Iohannis cu OUG 13, iar acum vor sa ii dea Guvernul si i-a intrebat de ce vor sa faca acest lucru, au declarat pentru News.ro surse din partid.

"A fost OUG 13 si nu ati facut nimic, erati aceiasi in CEx. L-am trezit pe Klaus Iohannis cu ordonanta de urgenta. Acum ii dati Guvernul. De ce?", a spus Sorin Grindeanu in sedinta CExN, potrivit unor surse din partid.

Conform acelorasi surse, la randul sau, ministrul Finantelor, Viorel Stefan, i-ar fi spus lui Liviu Dragnea: "Va rog sa intelegeti situatia reala, nu ce va prezinta Darius Valcov".

18.45: SURSE Președintele nu vrea să-i primească pe Dragnea și Tăriceanu la „negocieri” pe tema Grindeanu

Surse din PSD spun că președintele Klaus Iohannis a respins orice discuție, și n-a acceptat să-i primescă pe Dragnea și Tăriceanu pentru discuții pe tema înlocuirii premierului Grindeanu. 

Dragnea și Tăriceanu ar fi vrut să meargă la Cotroceni pentru a-i „explica” președintelui care sunt „argumentele” schimbării premierului.

18.45: Tăriceanu anunță retragerea sprijinului politic pentru Grindeanu. Miniștrii ALDE au demisiile scrise

18.27: ALDE ar fi votat retragerea sprijinului politic pentru premierul Sorin Grindeanu - surse

18.20: Darius Valcov a terminat de citit raportul de evaluare. A inceput sa vorbeasca premierul Grindeanu

UPDATE 18.10: ALDE a decis, în şedinţa de miercuri, retragerea sprijinului politic acordat premierului Sorin Grindeanu, au declarat pentru News.ro surse din partid.

UPDATE 17.55 Ministri care nu ar fi demisionat: Ministrul Apararii, Ministrul culturii, Ministrul de finante, Ministrul de justitie, Ministrul pentru IMM si Ministrul comunicatiilor

Nici ministrul Culturii, Ionut Vulpescu, nu a demisionat, el nefiind prezent la intalnirea dintre ministrii PSD si conducerea partidului.

Premierul Sorin Grindeanu nu a demisionat.

UPDATE 17.29 - Gabriel Leș - ministrul Apărării, Tudorel Toader - ministrul Justiției și Viorel Ștefan - ministrul Finanțelor, nu vor demisiona decât la cererea lui Sorin Grindeanu, care la rândul său refuză să demisioneze.

17.48: Cei mai multi dintre ministrii PSD au anuntat in sedinta ca vor demisiona la cererea partidului. Exceptii: Augustin Jianu (Comunicatii) si Ionut Vulpescu (Cultura)

17.28 Raportul este prezentat de autor, de Darius Vâlcov.

ACTUALIZARE. 17.22  Grindeanu, executat pentru ca nu a implementat masuri promise pentru anul viitor. Evaluarea facuta de Dragnea arata ca multe dintre masurile considerate neindeplinite au ca termen de implementare anul viitor!

Liderii PSD discuta la aceste momente evaluarea facuta de Liviu Dragnea guvernului Grindeanu. Romania TV a publicat raportul de evaluare privind implementarea programului de guvernare. Desi Liviu Dragnea a anuntat ca peste 60% dintre masurile din programul PSD nu au fost indeplinite, din documentul prezentat de RTV se vede ca multe dintre masurile considerate neindeplinite au de fapt ca termen de implementare inceputul anului viitor (2018).

De asemenea, la masuri neindeplinite se numara si Programul privind inzestrarea armatei pana in 2026/strategia de achizitii 2017-2020, in conditiile in care chiar PSD si liderul Liviu Dragnea au blocat programul si unele contracte de achizitii.

Una dintre masurile considerate neindeplinite este "Dezvoltarea capacităților de apărare ale UE și a Politicii Comune de Securitate și Apărare", o masura asupra careia guvernul Romaniei are impact zero.

Iata cateva exemple de masuri considerate neindeplinite, dar care au ca termen de aplicare anul viitor:

Reducerea TVA de la 20% la 18% - termen de la 1 ianuarie 2018

Nicio taxă care să nu poată fi plătită online - termen 1 dec. 2018

Un singur formular pentru cei cu activități independente - termen: trebuie început din 2017 pentru a fi implementat la 1 ianurie 2018

5 formulare pe an pentru IMM-uri - termen: trebuie început din 2017 pentru a fi implementat la 1 ianurie 2018

Din partea firmelor interacționează cu statul doar cei cu răspundere economico-financiară. Termen: Trebuie început din 2017 pentru a fi implementat la 1 ianurie 2018

Impozit 0% pentru venituri mai mici de 2.000 lei/lună, pentru salariați. Termen: Trebuie început din 2017 pentru a fi implementat la 1 ianurie 2018.

ACTUALIZARE. 16.42 Ședința Comitetului Executiv al PSD a fost pusă în așteptare. Toți liderii sunt în sală, dar lipsesc tocmai actorii principali.

Dragnea și Grindeanu s-au retras într-o încăpere alăturată și au o discuție privată, ne-au precizat surse din PSD.

ACTUALIZARE. 16.42 Toti ministrii PSD au demisionat, dar demisiile vor fi activate doar dupa votul din Comitetul Executiv PSD. Grindeanu nu a demisionat

Toti ministrii PSD din guvernul Grindeanu au demisionat astazi, la cererea conducerii partidului, au declarat pentru HotNews.ro surse din partid. Demisiile vor fi activate doar dupa votul liderilor PSD din Comitetul Executiv al partidului, care are loc la acest moment.

Premierul Sorin Grindeanu nu a demisionat.

ACTUALIZARE. 16.18 Antena 3 și site-ul de casă al PSD, al cărui proprietar este soțul unei deputate PSD prezintă deja date din documentul care conţine concluziile oficiale ale evaluării activităţii Guvernului, realizată de PSD. Concluzia este una dezastruoasă pentru Guvern. Din totalul măsurilor care trebuiau adoptate până la această dată, 50 de măsuri sunt îndeplinite (13%), 107 măsuri sunt realizate parţial (27%) şi 236 de măsuri sunt neîndeplinite (60%).

 La capitolul Politici macroeconomice, fiscalitate şi buget, sunt 17 măsuri îndeplinite, 4 realizate parţial şi 40 neîndeplinite.

La capitolul Economie, nicio măsură nu este îndeplinită, două sunt realizate parţial şi 17 sunt neîndeplinite.

La capitolul Fonduri europene, o măsură este îndeplinită şi şapte măsuri sunt neîndeplinite.

La Turism, o măsură este îndeplinită, trei sunt realizate parţial şi 9 sunt neîndeplinite.

În domeniul Politici pentru IMM-uri, două măsuri sunt îndeplinite, 3 sunt realizate parţial, iar 5 sunt neîndeplinite.

În domeniul Politici privind munca şi justiţia socială, 9 măsuri sunt îndeplinite, 23 sunt realizate parţial, iar 4 sunt neîndeplinite.

La Educaţie, o singură măsură este îndeplinită, 8 sunt realizate parţial şi 19 sunt măsuri neîndeplinite.

În domeniul Cercetare-dezvoltare, două măsuri sunt îndeplinite şi patru neîndeplinite.

În Sănătate, 3 măsuri sunt îndeplinite, 9 sunt realizate parţial şi 14 sunt neîndeplinite.

În domeniul Administraţie publică şi politici regionale, o măsură este îndeplinită, 14 sunt realizate parţial şi trei sunt neîndeplinite.

La capitolul Dezvoltare rurală, 5 măsuri sunt îndeplinite, 3 sunt parţial realizate şi 3 sunt neîndeplinite.

La Mediu, păduri şi ape sunt două măsuri îndeplinite, 3 măsuri realizate parţial şi 5 măsuri neîndeplinite.

La capitolul Politici privind energia, o singură măsură este îndeplinită, 3 măsuri sunt realizate parţial şi 9 măsuri sunt neîndeplinite.

La Transporturi, nicio măsură nu este îndeplinită, 6 măsuri sunt doar parţial realizate, iar 5 măsuri sunt neîndeplinite.

La Comunicaţii, nicio măsură nu este îndeplinită, o măsură este parţial realizată, iar două măsuri sunt neîndeplinite.

În domeniul Politici de Apărare şi Securitate naţională, nicio măsură din program nu este îndeplinită, 4 măsuri sunt realizate parţial şi 3 măsuri sunt neîndeplinite.

La Interne, nicio măsură nu este îndeplinită pe deplin. În schimb, 7 măsuri sunt realizate parţial şi o măsură este neîndeplinită.

La Externe, două măsuri sunt îndeplinite, 6 măsuri sunt realizate parţial, iar 14 măsuri sunt neîndeplinite.

La Justiţie, situaţia este gravă: o singură măsură este îndeplinită, 3 măsuri sunt neîndeplinite, iar 29 de măsuri sunt neîndeplinite.

La Cultură, o singură măsură este îndeplinită, o măsură este realizată parţial, iar nu mai puţin de 19 măsuri sunt neîndeplinite.

La Tineret şi Sport este dezastru: toate cele 20 de măsuri din programul de guvernare sunt neîndeplinite.

În domeniul Politici pentru Diaspora, o măsură este îndeplinită, 4 măsuri sunt realizate parţial, iar 4 măsuri sunt neîndeplinite.

ACTUALIZARE. 16.11 Gabriela Firea: „Dacă eu aş fi în locul domniei sale şi dacă toţi colegii mei consideră că ar trebui să se retragă sprijinul politic premierului care nu a realizat în totalitate tot ce PSD a promis în campanie, m-aş retrage de bunăvoie. Nu cred că ar fi nevoie să se forţeze şi un vot. Nu cred că trebuie să fim fideli unui scaun sau unei funcţii”.

ACTUALIZARE. 16.11 Cu câteva momente înainte de începerea şedinţei CExN, Liviu Dragnea a declarat că nu i-a cerut demisia lui Sorin Grindeanu şi nici vreunui ministru. Totodată, liderul PSD susţine că nu este un CExN "pentru cineva". Din păcate nu e vorba doar de 60% din măsuri neîndeplinite, ci şi de un număr considerabil de măsuri îndeplinite parţial, a mai spus Dragnea. Suntem într-o situaţie nu foarte confortabilă, dar nici nu mai pot fi lăsate lucrurile să evolueze ca până acum, a mai punctat liderul social-democrat.

UPDATE 16.10 Incepe sedinta decisiva a PSD: au sosit Grindeanu si Dragnea

La Palatul Parlamentului incepe in aceste momente sedinta Comitetului Executiv al PSD, unde se va discuta soarta guvernului Grindeanu. La Palatul Parlamentului au ajuns deja premierul Sorin Grindeanu si presedintele partidului, Liviu Dragnea.

UPDATE 16.10 PSD Iasi il sustine pe Grindeanu

Organizația Municipală Iași il susține pe premierul Sorin Grindeanu, se arata intr-un comunicat postat pe pagina de Facebook a organizatiei. Dupa organizatiile din Timis si Caras Severin, e a treia organizatie PSD din teritoriu care ii ia partea lui Grindeanu in confruntare cu Liviu Dragnea.

UPDATE 15.50 - Niciun ministru din cabinetul Grindeanu nu și-a prezentat oficial demisia din guvern.

Și președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a cerut miniștrilor săi să își scrie demisiile.

UPDATE 15.10 - Toți miniștrii din cabinetul Grindeanu au decis să-și dea demisiile în bloc, pentru a forța astfel demisia premierului Sorin Grindeanu, potrivit unor surse citate de Antena 3.

Premierul Sorin Grindeanu spune, însă, că va merge mai departe și își va forma un nou guvern.

Două filiale din PSD sunt de partea lui Grindeanu, respectiv Caraș și Timiș.

 Cabinetul Sorin Grindeanu

Sorin Grindeanu, premier
Sevil SHHAIDEH, vicepremier şi Ministrul Dezvoltării Regionale
Graţiela Gavrilescu, vicepremier şi Ministrul Mediului
Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne
Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe
Gabriel Leş, ministrul Apărării
Viorel Ştefan, ministrul Apărării
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei
Petre Daea, ministrul Agriculturii
Pavel Năstase, ministrul Educaţiei
Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii
Toma Petcu, ministrul Energiei
Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor
Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri
Florian Bodog, ministrul Sănătăţii
Ioan Vulpescu, ministrul Culturii
Adriana Petcu, ministrul Apelor şi Pădurilor
Şerban Valeca, ministrul Cercetării
Augustin Jianu, ministrul Comunicaţiilor
Marius Dunca, ministrul Tineretului şi Sportului
Mircea Dobre, ministrul Turismului
Andreea Păstârnac, ministrul pentru Românii de Pretutindeni
Gabriel Petrea, ministrul pentru Dialog Social
Viorel Ilie, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul
Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene
Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

UPDATE 15.02 - Miniștrii PSD au început să ajungă la întâlnirea cu președintele PSD, Liviu Dragnea.

UPDATE 15.01 - Ministrul Educației, Pavel Năstase: Mi se pare normal să fiu demis

Situația până la ora 15:

15.00 - Președintele PSD, Liviu Dragnea, i-a convocat pe toți miniștrii PSD din Guvernul Grindeanu la o întâlnire, miercuri, la ora 15, cu o oră înainte de CEx-ul partidului.

14.00 - Premierul Sorin Grindeanu are miercuri, la această oră, la Palatul Victoria, înainte de şedinţa Comitetului Executiv al partidului, întâlniri cu liderii unor organizaţii judeţene social-democrate, printre care preşedintele PSD Neamţ, Ionel Arsene, cel de la Caraş Severin, Ion Mocioalcă, dar şi secretarul general al PSD, Marian Neacşu, au declarat surse politice, potrivit News.ro.

 13.33 - Premierul Grindeanu, susținut de USR. Deputat: Nu credeam vreodată că voi ajunge să spun acest lucru

13.25 - Fostul premier al lui Băsescu, Emil Boc, mesaj de susținere pentru Grindeanu: Nu aş vrea să fiu în locul lui.

13.18 - Fostul ministru al Justiției, Florin Iordache: „Nu sunt în tabăra lui Dragnea, ci în cea a PSD-ului”

13.12 - Surse: Premierul Grindeanu va cere un congres extraordinar al PSD, la care să se decida soarta sa politică și a guvernului.

13.00 - În CEx-ul PSD, se va vota și excluderea lui Sorin Grindeanu din partid, în cazul în care premierul va refuza să accepte să-și prezinte demisia.

Grindeanu, însă, este pregătit să-l înfrunte pe Dragnea în CEx şi să spună că guvernul nu este al CEx-ului, ci al României şi are chiar şi înlocuitori pregătiţi în cazul în care Liviu Dragnea vrea să forţeze picarea Guvernului prin demisia mai multor miniştri care, de altfel, ar fi foarte jenaţi de situaţia în care ar fi fost puşi. 

12.45 - Fostul premier Victor Ponta a transmis, pe Facebook, o scrisoare-deschisă adresată social-democraților care participă la CEx-ul PSD, în care le cere să îl convingă pe Liviu Dragnea „să pună interesele PSD și ale României pe primul loc”.

12.10 - Premierul Sorin Grindeanu se așteaptă la o execuție publică în CEx-ul PSD de miercuri, potrivit unor surse citate de Antena 3.

În ședința social-democraților se va spune că, din programul de guvernare, nu toate măsurile au fost îndeplinite.

”Nu vreau ca PSD să plece de la guvernare”, ar fi spus șeful Executivului.

De asemenea, Grindeanu a mai spus că Guvernul este al României, nu al PSD.

Totodată, Sorin Grindeanu a mai precizat că președintele PSD, Liviu Dragnea, nu i-a cerut direct demisia.

11.50 - Oamenii lui Liviu Dragnea i-au cerut lui Sorin Grindeanu să plece, potrivit unor surse citate de Antena 3, însă premierul a refuzat.

Premierul Sorin Grindeanu va face declarații după CEx-ul PSD, conform acelorași surse.

 10.11 - Codrin Ștefănescu, despre scandalul din PSD: „Dragnea nu a vrut să-i ia capul lui Grindeanu”

09.44 - Premierul Sorin Grindeanu și-a anulat programul oficial și miercuri, pentru a doua zi consecutiv, urmând să participe la Comitetul Executiv al PSD.

Sorin Grindeanu trebuia să participe la şedinţa Consiliului Naţional pentru pregătirea preluării de către România a preşedinţiei Consiliului UE, dar a renunţat la această întâlnire.






Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria